Register
A 2012. évi költségvetés tervezésének szempontjairól
közélet

A képviselő-testület 2012. február 9. napján megtárgyalta a 2012. évi költségvetési rendelet-tervezetet, amelyet akkor első olvasatnak tekintve, nem fogadott el, mivel látható volt, hogy a beterjesztett költségvetési javaslatban a költségvetési hiány mértékét 200 millió forintról minél nagyobb mértékben csökkenteni kell, egyébként a költségvetés nem lesz végrehajtható.

A 2012. évi költségvetés március 8-ára tervezett elfogadását megelőzően a képviselő-testület megtárgyalta azt az előterjesztést, amely alapján jelentős kiadáscsökkentés és reális bevételnövelés mellett a költségvetés végrehajthatónak látszik.

 

A tervezett intézkedések egyrészt a kiadási oldalon jelentenek megtakarítást, másrészt bevételi oldalon szükséges növekedést elérni. A kiadási oldalon a képviselő-testületnek csökkentenie kell a nem kötelező önkormányzati feladatokra, egyéb dologi kiadásokra fordított költségeket, kiadásokat. A polgármesteri hivatal, az intézmények, az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok finanszírozásából zárolni kell egy meghatározott összeget, amely a biztonságos működés fedezetét jelenti. A képviselő-testület áttekintette és felülvizsgálta a benyújtott pályázatait is, amely során döntött azok fontossági sorrendjéről. A bevételi oldalon a hátralékok, tartozások beszedése, illetve a korábban elhatározott építményadó, kommunális adó emelések, telekadó törvényi változása miatti bevétel növekedés csökkenti a tervezett hiányt.

 

Mindezen intézkedések alapján közel 120 millió forint megtakarítás a kiadási oldalon, a bevételi oldalon 27 millió forint többlet érhető el, ezáltal a költségvetés finanszírozhatónak látszik. Fontos azonban, hogy a fenti intézkedések mellett igen takarékos gazdálkodásra lesz szüksége az önkormányzatnak.

Dr. Szűcs Attila

jegyző

 
Copyright © 2024. MezÅ‘túr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu