Register
Megkérdeztük...
közélet

Sokunkat érdekel az, hogy az egészségügy ellátási rendszerének átalakítása milyen hatással lesz a Mezőtúri Kórházra. Erről kérdeztük meg Herczeg Zsolt polgármestert.


– Az egészségügy átszervezése miatt felreppent a hír, hogy a Mezőtúri kórházban az aktív ellátás megszűnhet.


– Talán ott kezdeném, hogy az igazgató asszony december 15-én Budapesten részt vett egy tájékoztatáson, ahol a kórházak átszervezéséről esett szó. Akkor még nem igazán hangzottak el konkrétumok, de már lehetett azt tudni, hogy a kórházi struktúrát az egészségügyi ellátás területén teljes mértékben átszervezik, és hogy ez alapvetően a kis kórházakat, így természetesen a mezőtúrit is érinti. Ezután január közepén a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) főigazgató helyettese járt Mezőtúron, tulajdonképpen megmutattuk neki a kórházunkat, végigsétáltunk az osztályokon, és bemutattuk a jelenlegi struktúrát. Ő akkor arról tájékoztatott bennünket, hogy ennek az intézménynek mindenképpen át kell esni valamilyen átszervezésen. Az, hogy az aktív ágyakat innen teljes egészében elvonják, nem került így szóba. Viszont volt egy pontja ennek az elvi kérdéskörnek, amiről beszélt, ami nekem nem tetszett és ami a kórház szakmai vezetésének sem nyerte el igazán a tetszését, méghozzá az, hogy Mezőtúron megszűnne a szülészet. Országos szinten a szakmai kollégium azt mondja ezzel kapcsolatban, hogy azokban a kórházakban, ahol az éves születésszám nem éri el az 500-at, meg kell szüntetni a szülészeti osztályt, és a legközelebbi nagy kórházban kell ezt lebonyolítani. A mi esetünkben ez a szám durván 350 körül alakult 2011-ben, így ez automatikusan a szülészet megszűnését vonja maga után. Ez számos szakmai problémát vet fel. Az orvosok elmondták, hogy ezáltal az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) semmivel nem lenne olcsóbb, ha a mezőtúri hölgyeknek be kellene járni Szolnokra szülni. Valószínűleg ugyanannyiba kerülne, sőt mivel a pácienst utaztatni kellene, itt a szállítási költségekkel is megnövekednének a gazdasági terhek.

 

– Milyen lépéseket tesz, tett Mezőtúr város önkormányzata a kórház vezetésével együtt, ennek megakadályozása érdekében?


– Megírtunk néhány levelet, többek között a miniszterelnök úrnak, és az illetékes államtitkárságra. Számos egyeztetést folytattunk. Tulajdonképpen a legutolsó momentuma ezeknek az egyeztetéseknek az volt, amikor már több mint két héttel ezelőtt  Dr. Szócska Miklósnál, az egészségügyért felelős államtitkárnál jártunk az országgyűlési képviselőnkkel, Boldog Istvánnal, Dr. Csellár Zsuzsanna igazgató asszonnyal, és Dr. Trombitás Zoltánnal. Itt mintegy másfél órán keresztül beszélgettünk a kórházunk ügyéről az államtitkár úrral, aki szintén elmondta azokat az átszervezési alapelveket, amelyek mentén az egészségügyet át akarják alakítani. Itt koránt sem arról volt szó, hogy nem lenne aktív ágy Mezőtúron, de konkrétumokat még ezen a megbeszélésen sem hallottunk. Úgy álltunk fel erről a megbeszélésről, hogy az államtitkár úr megkérte a kórház vezetését arra, hogy vázolja fel a GYEMSZI által már korábban, és az államtitkár úr által is ismertetett vezérelvek alapján azt, hogy mi lenne az az átalakítási mód, amely nem sértené Mezőtúrnak, a mezőtúri embereknek és a régió lakosságának az érdekeit. Ezt a szakmai vezetés meg is tette, két nappal később már ez a levél megszületett és el is küldtek az államtitkár úr részére, valamint ezen írás alapján az országgyűlési képviselőnk írt még egy levelet a miniszterelnök úrnak és megkérte arra, hogy segítsen ebben az ügyben a városnak. Nagyon bízom abban, hogy a szakmai szempontokat átgondolva, és  nem egy általános sablon alapján fogják a kórházunkat megváltoztatni, hanem figyelembe veszik a térség helyi sajátosságait. Hiszen nem lehet egy lapon kezelni például a Dunántúlt és a Tiszántúlt. Teljesen más a település szerkezet, más a lakosság szociális helyzete és anyagi terhelhetősége.

 

 


– Említette, hogy a jelenlegi struktúra meg fog változni, mindenképpen. Mégis lehet-e tudni valamit ezekről a változásokról?


– Azt tudjuk, hogy a TÁMOP rendszerén belül nagyon sok pénzt tartanak fenn az egészségügy területére, vagyis pályázati lehetőségeink lesznek, méghozzá milliárdos nagyságrendű. Elsősorban a járóbeteg ellátás színvonala fog emelkedni, maga a létesítmény is részben megújulhat, ami azt jelenti, hogy egy magasabb szintű infrastruktúrával rendelkező épületben fogják várni a betegeket. Amit még megemlíthetek, hogy alapvetően nappali kórházat terveznek, ez azt jelenti, hogy a beteg estére hazamegy aludni. Regionális szűrőközpontot alakítanának ki. Nagyon sok területen fejlődnénk azzal szemben, hogy bizonyos szegmensekben viszont összeszűkülés lenne. Én a szülészet megszüntetését tartom a legdurvább lépésnek, hiszen ez tulajdonképpen egy identitásbeli dolog is, hiszen attól kezdve nem születne gyermek Mezőtúron. Ezt semmi szín alatt nem akarjuk megengedni, ameddig az eszközeink engedik harcolni is fogunk azért, hogy megmaradhasson nálunk ez az ellátási forma. A célunk viszont az, hogy az ellátás fejlődjön. Az utolsó információm az, hogy velünk mezőtúriakkal külön le fognak még egyszer ülni tárgyalni és át fogjuk beszélni azt, hogy az átszervezés kapcsán milyen lehetőségeink vannak. Még annyit kell tudni, hogy 2013. január 1-étől az államhoz kerül a kórház.


– Mindezek a változások attól az időponttól lépnének érvénybe?


– Ezt nem lehet pontosan tudni, hiszen konkrét időpont nem hangzott el. Valószínűleg a változások előkészítése már az idén megkezdődne, de hogy konkrétan mikortól lépne életbe azt nem tudhatjuk, sőt azt sem teljesen biztos, hogy 2013. január 1-jétől kerülnek át a városi kórházak az államhoz, hiszen olyan információt is hallottunk már, hogy ez egy korábbi időpontban fog megtörténni. Tehát én is nagyon kíváncsian várom mi lesz a vége. Az mindenképpen megnyugvás lenne, ha az átszervezés már lezárulna és azt mondhatnám, hogy a szülészetünk megmarad.


– Polgármester úr kijelentette a testületi ülésen, hogy ha kell akkor az utcára is kivonul.


– Így van, hiszen volt már erre példa itt Mezőtúron, amikor durván négy évvel ezelőtt szintén az aktív ágyak megszűnéséről volt szó. Természetesen nem szeretném ha erre sor kerülne, de ha muszáj lesz akkor nyilván én a magam részéről egy percig nem fogok gondolkodni, hogy ezt megtegyem-e, és gondolom rajtam kívül még lesznek jó néhányan, akik majd követni fognak bennünket.


Vékony Erzsébet


 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu