Register
Zenei hírek
kultúra

Érdemes odafigyelni a környező városok zenei kínálataira is. Véletlenül bukkantunk rá a Békéscsabai Jókai Színház Varázsfuvola előadására. Mozart zenéjét rockos-funkys változatban,de kitűnő hangszereléssel (Gulyás Levente)  szólaltatták meg a szereplők. Csupán két operaénekest hívtak meg; az Éj királynője szerepére Fábry Gabriellát és Sarastronak Altorjay Tamást. Természetesen ők hangilag  kiemelkedtek a musical- és rockénekesek közül. Először idegenkedtem a zenei átírástól és az eredeti művet sajátosan feldolgozó rendezéstől, de később én is együtt tapsoltam a főképpen általános iskolásokból álló közönséggel, akik remélem egyszer majd az eredetit is megnézik.

Egyébként az előadás délután három órakor kezdődött, tehát vonattal is megoldható színházlátogatási lehetőség.

***

A Szolnoki Szigligeti Színházban március 15-én este az ExperiDance és a Nemzeti Táncszínház a Liliomfi névre keresztelt előadását mutatta be. A sok humorral és bravúros tánctudással előadott produkcióra a közönség nagyon hálás vevő volt. Több ismert zeneművet dolgoztak át (pl. Liszt: II. Magyar Rapszódia, Kodály: Kállai kettős). Az első rész próbára tette a decibeltűrő-képességünket. A második rész már hangzásban is élvezetes volt. Sajnos mind a Varázsfuvola, mind a Liliomfi CD kísérettel szólalt meg. Élő zenekarral sokkal nagyobb élményt adott volna. (Megj: Az előadáson az igazgatói páholyban – családjával együtt – ott ült a friss Kossuth-díjas Balázs Péter is.)

***

Gál Erika operaénekesnőnek mezőtúri fellépése alkalmával megígértük, hogy megnézzük őt Wagner: Tännhauser-ében. Ő Vénuszt alakította. Tännhauser vívódik Vénusz az érzékiség és Erzsébet a tiszta szerelem megtestesítői között. Ebben  az operában sok népszerű betétet hallani, pl. a Nyitány, Erzsébet Csarnok-áriája, Wolfram által előadott: Dal az Est-hajnal csillaghoz, a Zarándok-kórus, Római elbeszélés…. Ahol ültünk ráláttunk a zenekarra is és tanulmányt érdemlő volt nézni Medveczky Ádám vezénylését. Milyen alázattal és még is milyen biztosan tartotta kézben a hatalmas apparátust. Érdekességként említem, hogy Tännhauser barátját, Wolframot Molnár Levente alakította, aki köztudottan Mester Viktória élettársa. Hermann őrgrófot Berczely István énekelte, aki  a mezőtúri operabarátok egyik összejövetelén is részt vett az elmúlt évben. Különlegessége volt az előadásnak, hogy az egyik szünet után az Operaház vezetője, Ókovács Szilveszter köszöntötte Temesi Máriát (Erzsébet alakítója), művészi pályájának harmincéves jubileuma alkalmából. A Dal az Est-hajnal csillaghoz című áriáról jut eszembe, hogy naplemente után a nyugati égbolton látható két „páros csillag”. A nagyobb a Vénusz, a kisebbnek látszó a Naprendszerünk legnagyobb bolygója a Jupiter. Zenei csemegeként említem, hogy az angol Gustav Holst (1874-1934) legnépszerűbb műve a Bolygók (The Planets) című zenekari szvit. Ebben minden bolygó más emberi jellemet ábrázol: a Mars - A háborúskodó, a Vénusz - A békehozó, a Merkúr - A szárnyas különc, a Jupiter - A vidám,  a Szaturnusz Az öreg,  az Uránusz - A varázsló, a Neptunusz -A titokzatos. Hallgatásra érdemes zene.

Berczeli Endre

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu