Register
Pályakép
kultúra

Március 15-én nyílt meg a Kiállítási Csarnokban Kiss Imréné Mikes Éva és egykori tanítványainak kiállítása „Pályakép” címmel. A tárlat remek áttekintést nyújt kiváló művész- tanárunk alkotói pályafutásáról, mely 1955-ben vette kezdetét az Újvárosi Általános Iskolában. Évtizedeken át tanította rajzolni, festeni a gyermekeket, rengeteg pályázaton, versenyen jeleskedtek diákjai. A városi rajzkiállításokon (1969. május 25-én volt az első) 3-szor nyerték el végérvényesen a vándorserleget, aminek az volt a feltétele, hogy 3 egymást követő évben első helyen végezzen az iskola. Tizenhét éven át vezette a Városi Művelődési Központ által szervezett batik szakkört. Mindemellett a ’70-es években a Városi Képzőművészeti Szakkört is irányította.

 

 

Hivatalosan 1988-ban nyugdíjba vonult, de azóta is töretlen aktivitással tevékenykedik a legkülönbözőbb területeken. Két évtizeden át tanított még óraadóként a Telekiben és a Szegediben művészettörténetet, valamint a fazekas tanulók számára szakrajzot és művészeti ismereteket a Szakmunkásképzőben.

 

A bemutatkozáson láthatók pályája kezdetéről tanulmányrajzok, illetve később készült akvarellek, linómetszetek, de a leglátványosabbak a főfalon elhelyezett, közismert Bartók művekhez készült adaptációk, a meghívón is szereplő Életfa,  illetve a kereszténység legfontosabb ünnepeihez, eseményeihez kapcsolódó batikjai. Ennek a technikának a régióban bizonyára ő a legavatottabb ismerője és tanítója. A  kiállításon az ő munkáin kívül még  18 tanítványának az alkotásait láthatjuk. Egy kivételével (Kormos Áron) mind újvárosi diákok voltak, akik egyöntetűen azt vallják, hogy tehetségük felismerésében, pályaválasztásukban Évikének óriási szerepe volt.  Négyen követték őt a rajztanári életúton: Fekete Júlia (Budapest), Lévai Magdolna (Mezőtúr-Rákóczi Úti Iskola), Gonda Zsigmond (Eger) és Berkesné Roszik Éva.  A fazekas, ill. keramikus szakma országosan elismert mesterei lettek: Cseh Magi, dr. Kőműves Lajos, Pusztai Zsolt (a Túri Fazekas Múzeum igazgatója), Varga Gábor, Veress Gyula,  Zoltán Emese.  Gyönyörű festményekkel van jelen a Mezőtúron élő Virágh László és F. Nagy Árpád. Jakucs János az Iparművészeti Múzeum restaurátoraként dolgozik, megkapó modern festményeit láthatjuk ez alkalommal.  Fotókompozíciókat állított ki Szűcs Anti, Makainé Bányai Irénke népművészeti szőnyeggel, Nagy Évike  batik képeivel szerepel, Pályi Misi pedig meseszép virágkompozíciókkal díszítette a termet.  A jó tanár szinte együtt él diákjaival, ismeri gondolataikat, képességüket  és fejlődésük érdekében minden tudását önzetlenül megosztja velük. Éva kiváló tanár és nagyon törődő ember – ez vissza is tükröződik a tanítványok különlegesen szép munkáiból! Együtt teremtették meg ezt a szépséget!  Évike megszólítására – aki a mai napig folyamatosan kapcsolatban áll volt diákjaival - boldogan hozta mindenki nívós darabjait. Mezőtúr visszaköszön ránk nagyon sok művön, többeket megihletett a Berettyó, a Református Nagytemplom.  A kiállítás rendezése is őt dicséri, Soltész Tamással együtt. Felhívom a figyelmet a kiállítási tárlók tartalmára – ahol a kiállító tanítványokról gyermeki alkotó munkájuk közepette megörökített, végtelenül kedves pillanatokat láthatunk. Ez mind-mind az Éva hihetetlenül gazdag és  (több ezer darabból álló) rendezett házi archívumából került elő.

 

A képzőművészet és annak tanítása csak az egyik szelete Kiss Imréné pályájának, hiszen közismert írói munkássága önálló kötetekben, (Mezőtúri temetkezési szokások; Kun Zsigmond élete; Festők, faragók, népművészek a Berettyó partján: avagy a mezőtúri képzőművész kör története, Alkotó öregdiákok a Telekiben), társszerzőként, illetve a Mezőtúr és Vidékében. Szenvedélyes helytörténész, aktívan tevékenykedik a Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesületben – azon belül élen járója a családfakutatók tagozatának, éveken át programokat szervezett a Magyarok Világszövetsége helyi csoportjában, megbecsült tagja a Református Nőszövetségnek, s presbiterként is szolgálja a gyülekezetet. A túri fazekasság mindentudója…és „civilben”  anya és büszke nagymama. Példaképünk!

 

Ez a kicsi, ma is lányos alkatú, kortalan asszony hihetetlen, hogy januártól már két hetessel fejezheti ki a múló időt. E gazdag életpálya megjelenítése inspirálta a tárlat létrehozását.

A műfajilag nagyon sokszínű bemutató az év első programja a fennállásának 150 éves évfordulóját ünneplő Zsinagógában.

A megnyitón nagyon sokan voltunk együtt, rengeteg barát, volt kolléga, hozzátartozó osztozott az élményben. A város elismerését és köszöntését jelképező ünnepi csokrot Herczeg Zsolt polgármester úr adta át.

A megnyitót virágénekekkel tette  még emlékezetesebbé Sipos Karina és Garai Maja, zongorán Berczeli Endre kísérte őket.

 

Sok tanítvány nevében hálás köszöntéssel: Boldog Mária

Itt a tavasz! Este tekintsenek fel az égre, a nyugati féltekén ott tündököl a Vénusz és a Jupiter, nagyon régen nem voltak ily közel egymáshoz. Másnap menjenek el a Kiállítási Csarnokba és nézzék meg mezőtúri csillagainkat, akik szintén hosszú évek után újból együtt mutatják meg magukat.

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu