Register
Megújul mezőtúri szennyvíztisztító telep
közélet

Mezőtúr Önkormányzat „A mezőtúri környezetveszélyeztető szennyvízkezelés átalakítása biztonságos, a természeti környezetet óvó, magas színvonalú, gazdaságosan üzemeltethető technológiával, az iszapkezelés megoldásával” című projektje 2012 tavaszán érkezett a kivitelezés szakaszába, ezzel megkezdődik a szennyvíztisztító telep átalakítása. A 625 M Ft összértékű beruházást mintegy 500 M Ft értékben az Európai Unió Kohéziós Alapja és a hazai központi költségvetés támogatja, a maradék költséget az Önkormányzat egyéb forrásból, részben EU Önerő Alapból finanszírozza.


 

A szennyvízelvezetés és a szennyvíztisztítás a közegészségügyi jelentősége mellett, már környezetvédelmi okokból is rendkívül fontos feladat. Mezőtúr szennyvíztisztító telepe a jelenlegi 3500 m3/nap névleges hidraulikai kapacitással nem tudja biztosítani a beérkező szennyvíz hatósági előírások szerinti tisztítását. A jelenlegi kapacitás a hidraulikai igényeket kielégíti ugyan, azonban a szennyezőanyag lebontást tekintve gyakorlatilag csak legfeljebb 1000 m3/nap szennyvíz megfelelő kezelésére alkalmas, ezért a tisztítási hatásfok jelentős növelésére van szükség, hogy az a hatósági előírásoknak megfeleljen. A szennyvíziszap kezelése is megoldatlan, a nyersiszap szivattyúval kerül a közeli mezőgazdasági területre, amely nem felel meg a hatályos jogszabályi feltételeknek.

 

A projekt célja a működő mezőtúri városi szennyvíztisztító telep olyan mértékű bővítése és korszerűsítése, átalakítása, hogy a meghatározott teljesítmény-, és megrendelői követelmények biztosításával a tisztított szennyvíz minősége minden terhelési esetben feleljen meg a befogadó vízminősége védelme érdekében előírt határértékeknek. További cél az iszapvíztelenítés kiépítése, hogy a szennyvíziszap a jogszabályoknak megfelelő ártalmatlanításra elszállítható legyen.

 

A bővítés során egy új, 1800 m3/nap kapacitású tisztító telep készül, valamint a régi telep műtárgyainak részbeni átalakításával további 900 m3/nap kapacitás jön létre. A teljes szennyvíztisztítási kapacitás 2700 m3/nap lesz.

 

Az új tisztítómű hivatott a tervezett teljes szennyvízmennyiség mechanikai tisztítását, kiegyenlítését elvégezni, valamint a teljes fölösiszap-mennyiséget sűríteni és vízteleníteni. Az új tisztítóban a biológiai tisztítást két, párhuzamosan működő, szakaszos működésű, eleveniszapos technológiai sor végzi. A szennyvíztisztítási technológia egy egyesített vasbeton műtárgyban nyer elhelyezést. Az Organica-eleveniszapos reaktorokon kívül a műtárgy kiegyenlítő- és fertőtlenítő medencét, hab- és uszadékgyűjtő aknát valamint iszapsűrítő tereket tartalmaz, ezek felett helyezkedik el a kiszolgáló épület. A biológiai reaktorok ezek mellett helyezkednek el az üvegház fedéssel.

 

Az épülő új egység tisztítókapacitását egy nagy hatékonyságú, alacsony üzemeltetési költséget biztosító technológia biztosítja. Az új szennyvíztisztító egység egy szakaszos üzemű tisztítómű, melynek egyik sajátossága, hogy a szakaszos működésű technológiákban szokatlan módon szilárd hordozótöltetre telepített (növények gyökérzete és mesterséges hordozó) bakteriális biofilmet használ a tisztítástechnológia intenzifikálására. A növények egy, a vízfelszín magasságában rögzített rácson helyezkednek el, gyökerük a reaktortérbe nyúlik. A növények elsődleges szerepe az, hogy gyökérzetük rendkívül nagy fajlagos felületével kiváló életteret (komplex ökoszisztéma) nyújt a szervesanyagokat lebontó 2-3000 mikroorganizmus, férgek, csigák, rákok és egyéb élőlények számára.

 

A beruházás befejezése 2012 őszére várható, amit egy fél éves próbaüzem követ, majd 2013 tavaszától egy korszerű, nagy hatékonyságú, minden előírásnak megfelelő szennyvíztisztító telep üzemel majd Mezőtúron.

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu