Register
Szép sikerek a II. Óperenciás bábfesztiválon
kultúra

Amikor kézbe veszünk egy bábot, bizony nem mindig vesszük észre azonnal a benne rejlő lehetőségeket. Vajon mire is jó az a róka, vagy nyuszi kesztyűbáb azon kívül, hogy hétköznapi értelemben eljátsszunk vele egy történetet? Hihetetlenül sok mindenre! A bábozás nem csak szórakoztató, de rendkívül hasznos játék, hihetetlen fejlesztő értékkel. Kiemelkedően fejleszti a beszédkészséget. Azon túl, hogy meghozza a gyermek „ beszélőkedvét „, mikor maga is kezére húzza a bábot, a tiszta kiejtésig, a tagolt, példa értékű beszéd utánzásáig szerteágazó értékkel bír. A bábozás alkalmával jól fejlődik a gyermek ritmusérzéke, megjön a mesélő-versmondó kedve. Emellett kiemelkedő pszichés értékkel bír, ha a gyermeknek lehetőséget adunk arra, hogy a bábfigura bőrébe bújva adja környezetének tudtára az őt foglalkoztató, netán szorongást okozó gondolatait. Amikor a báb alakja mögé bújva mondhatja el érzéseit, gondolatait, sokkal könnyebben megnyílik. Sokoldalú komplex hatása miatt alkalmas módszer a személyiség fejlesztésére.

Elsősorban azonban játék, ami sok örömet jelent. Észrevétlenül tanít. Fejleszti az olvasási készséget és a szövegértési képességet, az önálló tanulás képességét, az érzelmi intelligenciáját, a képzeletét és fantáziáját. Kreativitását, kézügyességét, ízlésvilágát.

Nagy örömünkre városunk szinte valamennyi iskolájában élnek a bábozás nyújtotta hihetetlen fejlesztőérték lehetőségével. Működnek a csoportok. Megtapasztalhattuk április 13-án az immár második alkalommal megrendezésre kerülő Óperenciás bábfesztiválon. Mikor is sok szép cím került kiosztásra a finom torták mellé :

A „ Legjobb rendezés”-ért díj: VARÁZS PARAVÁN bábcsoport

Móricz Zsigmond Városi Könyvtár

Rendezte, betanította: Szujó Tünde

A „ Legjobb előadás „ –ért díj: MANÓCSKA bábcsoport

Rákóczi Úti Ált. Isk. 2. oszt.

Rendezte, betanította: dr. Siposné Varga Ildikó

A „ Legjobb mozgatás” –ért díj: BÓBITA bábegyüttes

Tiszafüred, Szt. Imre Kat. Ált. Isk. 2. oszt.

Rendezte, betanította: Kunné Kőrösi Katalin

A „ Legjobb látványvilág”-ért díj: THEÁTRUM Művészeti Alapiskola

Szolnok, 5. oszt.

Rendezte, betanította: Darabontné Juhász Zsuzsanna

A  „ Legszebben beszélő báb „ –ért

Garai Hajnal, Szt. István Kat. Ált. Isk. 2. oszt.

A „ Legjobb egyéni előadás „-ért Baukó bábszínház

Csenge, Zengő és Peti apu

A „ Leg ötletesebb járgány „ – 626. sz. Szakmunkás Képző – Lakatos tanulók

A „ Leg ötletesebb járgány „ – Apáról Fiúra NKA.

Törökszentmiklós

Kedves Bábosok ! Bábcsoport Vezetők !

Gratulálok és köszönöm nektek ezeket az örömteli perceket a magam és annak a sok-sok óvodás és kisiskolás gyermek nevében, kik részesei lehettünk, élvezhettük ezeket a nagyszerű, látványos előadásokat !

Köszönjük a fesztivál megrendezéséhez nyújtott segítséget a felkészítő pedagógusoknak: Albertné Seres Otília, Garainé Bordács Márta, Fekete Erzsébet, Izbékiné Gácsi Márta, Varga Lászlóné, valamint a Mezőtúri Közművelődési és Sport KKN Kft.-nek, Szt. István Kat. Ált. Isk.-nak, 626. Szakképző Int.-nek, Gawelda Lászlónak, Tömösközi Tibornak, Szabó Csabának, Sőrés Erzsébetnek, Bóka Kamillának, Patkós Piroskának, Majorosné Bartos Orsolyának, Nagy Emesének és Nagy Tibornak.

Szerbusztok Pajtikák !

Jövőre ismét ugyan itt !

Némethiné Tolnai Edit

gyermekkönyvtáros

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu