Register
Megkérdeztük…
közélet

Az idei évben fontos változások történnek a jelenleg még önkormányzati fenntartású intézmények, cégek életében. A Mezőtúr Városi Kórház - Rendelőintézet Nonprofit Kft., valamint a Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium jövőjéről beszélgettünk Herczeg Zsolt polgármesterrel.


– A kórház beadta a 2011-es évre vonatkozó beszámolóját a testületnek.

– A kórház nagyon jó évet zárt, pozitív eredménnyel és ezért minden elismerés a menedzsmenté és természetesen az ott dolgozóké. Mindez azt jelenti, hogy a városnak az intézmény működését egyetlen fillérrel sem kellett támogatnia, ami igen jelentős tény, hiszen néhány évvel ezelőtt még tíz és számillós összegekről volt szó, amit támogatásként az üzemeltetéshez hozzá kellett adni. Ehhez képest 2010 és 11-ben is csupán eszközbeszerzésre adott forrást az önkormányzat a társaságnak.

– Megszületett az a jogszabály, amely alapján május elsejétől a magyar államhoz kerül a kórházunk. Hogyan fog ez lezajlani, milyen konkrétumokról lehet tudni ebben az ügyben?

– Néhány héttel ezelőtt tudtuk meg, hogy állami tulajdonba kerül az ingatlan is és az ingóság is. Fel kell tehát készülnünk az átadás-átvételre, amelyet a jogszabály alapján május végéig le kell folytatni. Ezzel együtt természetesen a jelenlegi önkormányzati tulajdonú kft.-t, valamint a vele járó ellátási és egyéb kötelezettségeket is át fogja venni az állam. Nagyon remélem, hogy a jelenlegi szolgáltatási kör bővülése valóban megvalósul. Az már nem vita kérdése, hogy az aktív ellátás megmarad-e.

– Azzal hogy az ingatlanok is átkerülnek az államhoz, mi lesz a folyó beruházásokkal, valamint az önkormányzat épületeket érintő terveivel?

– Ahogy említettem a kötelezettségek is mennek, ami például a múltban lezajlott beruházásokat érinti. Viszont SZTK beruházás előtt állunk, amely egy KEOP-os pályázatból lenne megvalósítva. Itt jelen pillanatban az önkormányzat a kedvezményezett, de nyílván a jogszabályok alapján ez is átszáll majd az állami tulajdonú gazdasági társaságra. Ez azt jelenti, hogy a beruházást minden bizonnyal nem az önkormányzat fogja lefolytatni. Nagyon remélem, hogy azért ez a beruházás a terveknek megfelelően le fog zajlani, úgy ahogyan azt önkormányzat is tervezte, és ezáltal az épület energetikailag meg tud újulni, hiszen így az gazdaságosabban lehetne fenntartani. Az önkormányzat nagyon elkötelezett ennek a létesítménynek a fejlesztése mellett, hiszen a régió polgárainak az egészségügyi ellátását szolgálja. Azt viszont még nem tudjuk, hogy a szükséges tizennyolcmillió forint önerőt kinek kell majd biztosítania.

Az önkormányzat megkezdett egy telekmegosztást, hiszen a kórház, az SZTK épület, a volt véradó mind egy helyrajzi számon van. Ennek a megosztását hajtottuk végre nem is olyan régen. Olyannyira friss a dolog, hogy még mindig nem jogerős, ezért nem tudjuk még, hogy mi fog történni. Az önkormányzatnak az volt az elképzelése, hogy a véradó épületét pályázati forrásból felújítjuk és a Dózsa György úti orvosi rendelőből oda bevisszük a háziorvosokat. A kérdés az, hogy ezt a megosztást lehet-e alkalmazni, létrejöhet-e. Ha igen, akkor az önkormányzat tulajdonában marad a véradó, valamint a hátsó épületek közül az egyik, amelyet a Berettyóhoz kapcsolódó turisztikai elképzelésünkhöz kívánunk felhasználni. Van még egy dolog, amely érinti a kórház területét, és ez az 1948-as emlékmű, amely a Kossuth úton található. Úgy tervezzük, hogy közterületté alakítjuk és egy kis parkkal, padokkal méltóbb körülményeket teremtenénk a szobornak.

– Ha már a tulajdonosváltásról beszélünk, megemlíthetjük a Telekit is. Van-e valami hír a gimnáziumunkról?

– Sajnos nincsenek jó híreim. Az elmúlt héten kaptam egy levelet a rektor úrtól, amelyben kifejti, hogy most a 2012-13-as tanévben az intézményt nem tudják egyházi fenntartásba venni. A levélben ki is fejtette, hogy az alapvető oka a pénz. Elmondja, hogy továbbra is nyitottak arra, hogy átvegyék az intézményt, csak nem a következő tanévtől, hanem esetleg a rákövetkező szeptembertől. Azt tudjuk, hogy mind az alapfokú, mind a középfokú oktatási intézmények működését az önkormányzat erőn felül támogatja az állami normatív finanszírozás fölött. Most tehát az a dolgunk, hogy megnézzük mi annak az oka, hogy ez a struktúra ilyen gazdasági eredményt hoz. Meg kell néznünk azt,-ha kell egy független szakértő bevonásával-, hogy mik azok a költségcsökkentő lehetőségek, amelyek ahhoz vezetnek, hogy a Teleki működése hosszútávon fenntartható legyen, hiszen az egyház jelen pillanatban ezt nem látja biztosíthatónak. Nagyon elkeseredtem, amikor ezt a levelet elolvastam, hiszen ezt már szinte tényként kezeltük, hogy szeptembertől az egyházhoz kerül ez az intézmény, de tudomásul kell venni, hogy ők így látják a kérdést. Fontos azt tudni, hogy az egyházi, illetve az önkormányzati finanszírozás között vannak különbségek, és azt is tudni kell, hogy a jelenlegi gazdasági mutatókkal az egyház az egyházi kiegészítő normatívát nem tudná igénybe venni. Ez tehát az alapvető oka a megtorpanásnak. Azt is tudni kell, hogy hátralévő idő,- amelyben még érdemi döntéseket lehet hozni a következő tanévet érintően, tehát a május végéig-, nagyon kevés ahhoz, hogy érdemben javíthassunk a helyzeten. Így viszont a Teleki is állami fenntartásba kerül szeptembertől, ugyan úgy, mint az alapfokú oktatási intézményünk. Ez tulajdonképpen hozhat változást a Teleki életében is, amit most még nem lehet megjósolni. Jelenthet összevonásokat, összeszűküléseket, integrációkat főleg a szakképzés területén.

Vékony Erzsébet

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu