Register
Együtt ünnepelt a város
Írta: Bodor Márti   

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az önkormányzat idén is úgy gondolta, hogy megrendezi a lampionúsztatást, amelyet nagy érdeklődés övezett már az azt megelőző napokban is. A gyerekek a szülőkkel együtt készítették otthon saját mécseseiket, és alig várták már, hogy a sötétben vízre bocsájthassák azokat.

 

A csodás estét nagy előkészítési munkálatok előzték meg, amelyet próbálunk évről évre magasabb színvonalon elvégezni. Talajkiegyenlítés, nádvágás, hínárritkítás, stégek telepítése, területrendezés, lelátók elhelyezése, sátor biztosítása mind-mind beletartozott a munkálatainkba. Az előkészületek után eljött végre augusztus 19-e, a várva várt este, amikor rengeteg ember csodálta együtt amint a több száz lampion és mécses leúszott a Berettyó vizén. A lenyűgöző látványt volt, aki a Városháza tornyáról, volt, aki a hídról, és voltak, akik a gát két oldaláról figyelték. Úgy gondolom sikerült egy olyan új rendezvényt elindítanunk, ahol a város lakossága együtt csodálhatja mind a saját, mind a közös munkáját, hiszen az élményt adó csodás látványt együtt hoztuk létre ebben az évben is, és fogjuk jövőre is.
A kilátogató úsztatók, nézelődők közül sokan jöttek el másnap a sárkányhajó versenyre is, ahol idén rekordszámú versenyző csapat nevezett be, és szerzett felejthetetlen élményt. A nap folyamán több nagyon szoros futamot láthattak a nézők, ahol csak egy-egy méteren múlt az, hogy mely hajó úszott be hamarabb a célvonalon. A nagy hőségben keresett volt a sok hideg frissítő, a jó zene, de legjobban azok érezték magukat, akik vízre szálltak a jobbnál jobb időeredmények reményében. Voltak csapatok, akik a jó buli kedvéért, de voltak csapatok, akik bizony csakis a győzelemért indultak útnak a stégekről. A napot végül szoros küzdelemben az Újvárosi Sárkányok csapata zárta abszolút első helyen, akiknek járt a nagy taps, a kupa, és a győztesnek járó lapát is. Az államalapítás ünnepének tiszteletére megrendezett műsort követően megrendezésre került a XIV. Citera és Néptánc Gála, amelyet Kovács Nóri és a Motiva zenekar koncertje zárt, amely így teljessé és egésszé tette ezt az élményekben gazdag két napot.
Mezőtúr turisztikai látványosságai, illetve kitörési pontjai közül sokat szoktuk említeni vizeinket, és azt, hogy azokat jobban ki kellene használni. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy kisebb rendezvények útján megismertessük mind a lakossággal, mind pedig az ide ellátogató vendégekkel, azokat az értékeket, amelyek mellett gyakran csak elmegyünk egy-egy napon. Lehetőségeinkhez mérten évről évre szeretnénk ezeket a rendezvényeket minél jobb minőségben, és minél szélesebb körben megmutatni, hogy mások is lássák, városunkban igenis helye van a vízi turizmusnak is, azonban ennek kiteljesedéséhez idő, pénz, és rengeteg munka szükséges.
Köszönjük a város lakosságának aktív közreműködését az egész nyár folyamán, amellyel megmutatták, hogy van igény a minőségi programokra Mezőtúron!
Köszönet a szervező csapatból Csikász Lajosnak, Csernyán Péternek, Metzker Krisztinának és Szűcs Lajosnak, akik sokat segítettek a rendezvények megvalósításában!
A további közreműködők, támogatók listáját helyszűke miatt a www. mezotur.hu honlapon olvashatják!

Szűcs Dániel,

A Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság elnöke

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu