Register
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Intézet felnőttképzései
Írta: Bodor Márti   


Az előző, a „Naprakész helyzetjelentés a mezőtúri Főiskoláról” című írásomban az eltelt egy év során végzett munkánkról – a kezdeti lépésektől napjainkig – tájékoztattam városunk lakosságát. Ebben a cikkemben intézetünk jelenlegi képzéseivel szeretném megismertetni az olvasót.

 

 

 

 

 

 

 

 

A tavasszal és ősszel meghirdetett felnőttképzéseink kettős célt szolgálnak:
A jelenleg aktuális, naprakész igényeknek és elvárásoknak megfelelő képzési paletta biztosítása a gyakorló szakemberek részére.
Felnőttképzéseinkkel az eredetileg kitűzött cél, a felsőfokú mezőgazdasági képzés beindításának, folytatásának elősegítése.

2012 őszén a mezőgazdasági szakemberek részére OKJ-s képzéseket szervezünk. Ezek az Aranykalászos gazda 320 órában, Méhész 340 órában.

Mindkét képzést a „Képzett gazdálkodók a vidékfejlesztésért” program keretében, a jánoshalmi VM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium partnereként végezzük. Velük már a korábbi főiskolai kar működése alatt is jó együttműködést alakítottunk ki. A tanfolyamok költsége 100 százalékban visszaigényelhető a 139/2008 (X.22.) FVM rendelet értelmében.

A meghirdetett OKJ-s képzéseinknél új színfoltként tervezzük indítani a Mezőgazdasági vállalkozó tanfolyamot. E képzést azoknak ajánljuk, akik az OKJ szakmai és vizsgakövetelményben meghatározottakon túl, egy piacképes, középfokú mezőgazdasági szakmai végzettséget adó, különböző mezőgazdasági támogatási lehetőségekhez felhasználható szakmai ismereteket kívánnak megszerezni. E tanfolyam képzési ideje is 320 óra.

Mindhárom, ősszel indítandó OKJ-s képzés oktatási költsége 140.000 Ft/fő, amely a vizsgadíjat is tartalmazza. Ezen képzések igen jól felhasználhatóak „A kérődző szerkezetátalakítási program”-hoz [22/2012. (III.9.) VM rendelet].

Az ugyancsak 2012 őszére tervezett és meghirdetett nem OKJ-s képzés:
Napenergia hasznosító berendezések szerelése, beüzemelése és szervizelése
A megújuló energiák alkalmazásához szükséges berendezések egyre hatékonyabbak, egyre olcsóbbak és egyre nagyobb vissza nem térítendő támogatás vehető hozzájuk igénybe. Szükséges, hogy ezek telepítésére, beüzemelésére és karbantartására alkalmas szakembergárda az ország minden régiójában rendelkezésre álljon.
A képzést a ZÉRÓ ENERGIAHÁZ Szakképző és Szolgáltató Klaszter PL-5152 lajstromszámú akkreditált képzési programja szerint végezzük. A képzés időtartama 96 óra, a képzési költség 140.000 Ft, amely a vizsgaköltséget is tartalmazza. A tanfolyam elvégzése a „Napkollektor és napelem szerelő szakképesítés” megszerzését jelenti.

Tovább szélesítve képzési palettánkat, 2012 őszére tervezzük a „Mérnökök szabadon választható továbbképzésé”-n belül a:
A NAP energia hasznosítása napjainkban
c. tanfolyamot. E képzést Intézetünk a JNSZ Megyei Mérnöki Kamarával együtt szervezi és végzi.
A képzés akkreditálása jelenleg folyik. A tanfolyam időtartama: 6 óra.

Intézetünk 2012. április 27-én különböző foglalkozási ágakban, munkakörökben dolgozók részére szervezett és tartott tűzvédelmi oktatást, tűzvédelmi szakvizsgát. A képzésen és vizsgán összesen 26 fő vett részt és tett sikeres vizsgát. A vizsgabizottság az oktatás és vizsgáztatás körülményeivel és szervezésével elégedett volt. E képzést ez év őszére szintén tervbe vettük és meghirdettük.

2013. január 1-jétől tervezett képzéseink

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) változása miatt [150/2012. (VII.6.) Korm. rendelet] a következő évben indítandó képzéseinket még ez évben be kell jelentenünk a Munkaügyi Központhoz és az Oktatási Hivatalhoz.
A szakképesítések, szakképesítés-ráépülések gazdag tárháza található a jegyzékben (OKJ). A teljesség igénye nélkül ezekből néhányat emelek ki.
A mezőgazdasági szakmacsoportnál: gazda, falusi vendéglátó, bio-gazdálkodó, agrár áruforgalmazó szak technikus. Az élelmiszeriparnál: élelmiszeripari szakmunkás, húsipari termékgyártó. A gépészet területén: CNC gépkezelő, hegesztő, hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés szerelő. A környezetvédelem-vízgazdálkodási szakmacsoportnál: hulladékfelvásárló és telepkezelő.
Az elméleti órákat – hasonlóan a tavaszi képzésünkhöz – a Főiskola épületében tartjuk. A gyakorlati foglalkozásokat  a helybeli és a környékbeli vállalatoknál és vállalkozásoknál oldjuk meg.



DR. DÁVIDHÁZY GÁBOR
FŐISKOLAI TANÁR
INTÉZETIGAZGATÓ

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu