Népi kultúránk a gasztronómia tükrében |
 A nyár folyamán jelent meg egy kitűnÅ‘ gasztronómiai kiadvány: Hornok ErnÅ‘: Körös menti Ãzek cÃmű könyve. Szakácskönyvnek is mondhatnám, de attól sokkal több. Három város GyomaendrÅ‘d, MezÅ‘túr, Szarvas táji, kultúrtörténeti, szakácsművészeti értékeit mutatja fel számtalan gyönyörű, szÃnes fotóanyaggal és irodalmi szemelvényekkel gazdagÃtva. A szerzÅ‘ régi kéziratos receptgyűjteményeket kutatott fel, valamint mai éttermek, mesterszakácsok, helyi konyhaművészek specialitásait adja közre, hogy a rendkÃvül változatos alföldi konyha Ãzeit, hagyományos készÃtési módjait felelevenÃthessük, hiszen mindez saját örökségünk, Å‘seink évezredes tapasztalatait Å‘rzi. Ételünk, italunk minden cseppje a földdel és az éggel köt össze bennünket. A szakácsművészet lényege, hogy megÅ‘rizze mindazt az értéket, amit a természet az elemek nyújtanak nekünk. A képi gyönyörűségeken kÃvül a gyomai svábok, szarvasi tótok, pusztai pásztorok, vadászok, halászok és Erdély receptjeivel szolgál a könyv, sÅ‘t a sajtászattal és sok egyébbel (pl. Melis György, Kner Izidor, Rózsahegyi Kálmán idevonatkozó történeteivel). Megtalálható benne PetÅ‘fi hÃres paprikás csirkéje, elbeszélései, hÃres Túron Ãrt verse, no és a Zsindelyes. A mezÅ‘túri aratók táplálkozási szokásai Hagymási Sándor könyvébÅ‘l. KitűnÅ‘ receptek Miskolczi ImrétÅ‘l, Csepcsényi Antaltól, a Pocakos és Gyöngyhalász étterem étlapjáról – hogy néhány túri nevet kiemeljek. LenyűgözÅ‘ szép képanyagával és történetiségével a túri fazekasság Pusztai Zsolt tollából, jeléül adnak, hogy a gasztronómia a sokszÃnű, gyönyörű népi kultúránk teljes értékű része. Kedves ErnÅ‘ köszönjük. Kissné Mikes Éva |