Register
Pont Rádió FM 89,9! 2. rész
Írta: Bodor Márti   

Előző lapszámunkban elkezdtük a Pont Rádióval való ismerkedést. Megtudtuk mit jelent a közműsor-szolgálató kifejezés, megismerkedtünk Gonda Károllyal a rádió ügyvezetőjével és Szabó Ferenccel. Most Csányi Richárddal és Seresné Metzker Krisztinával és munkásságukkal ismerkedünk,valamint rátérünk a rádió jövőjére


– A jelenlegi műsorstruktúra hogyan épül fel?
Sz. F.: – A rádió a közműsor elemek megtartása mellett kereskedelmi struktúrával működik, az informálás és a szórakoztatás a cél. Ha rátekintünk a műsortükrünkre, akkor megtalálhatóak a reggeli információs műsorok, gasztro műsorok, különböző rádió show-k, ezenkívül az irodalmi-, csillagászati műsorok, nagyon széles skálán mozgunk. Sok saját gyártású műsorunk van élőben, politikai-, vitaműsorok, képviselői fogadóórák. Egyedülállóként rock-magazinnal is rendelkezünk, immáron 5. éve. Az országban ilyen hosszú lefolyású rockműsor nincs semelyik rádióban sem.


– Ha már szóba jött a rockmagazin, akkor Csányi Ricsit a műsor szerkesztőjét kérdezem. Mesélj a te rádiós munkásságodról.
Cs. R.: – Én először vendégként érkeztem stúdióba, akkor még nem is volt szó arról, hogy rockműsort gyártsunk. Engem a zenekarom hozott ide egy riport alkalmával, akkor merült fel az ötlet egy rock műsor készítésére. Ez lett a Detonátor 2009. januárjában, ez rockzenével foglalkozó élő információs zenei műsor. Árvai Orsi kolléganőmmel kezdtük el, majd kiválása után egy ideig egyedül vezettem, majd testvéremmel, Csányi Pistivel és egy barátunkkal, Kiss Csabival folytattuk. Állandó tagként 1 éve csatlakoztam a rádió életébe. A rock és heavy metál mostoha gyermeke a magyar zenei életnek, mi ezt az űrt próbáljuk betölteni. Ezen kívül közreműködök a Horizont nevű kulturális magazinműsorban, amit Bordács Emőkével közösen rakunk össze. Emőke az érdemi munkának szerves részét képezi, a téma és a magazin szerkesztése az ő munkásságnak köszönhető. Ebben az adott hét kulturális eseményeit dolgozzuk fel. Hétfőnként szólal meg a retro reggel, péntekenként rockreggellel jelentkezünk. Idén szintén egyedülállóan egy mozgalomba csatlakozunk be, a Rock Napjába. Ez a rockzene ünnepnapja, ami június 16-a. Ez nagyon új és a nagyon merész ötlet. Egy 24 órás élő Detonátor műsorral csatlakozunk ehhez a megmozduláshoz. Vendégekkel, riportokkal készülünk, vannak már konkrét elképzelések, de most még nem árulnék el semmit.

– Ha a riportoknál tartunk Seresné Metzker Krisztinát kérdezem munkásságáról. Tudjuk, hogy te nem a stúdióból dolgozol, hogy kell elképzelni a te munkád?
S. M. K.: – Két éve csatlakoztam a stábhoz, egy pályázati lehetőség kapcsán. Két műsorkészítésre nyertünk pályázatot, az egyik az egy minden héten megjelenő magazinműsor, a másik pedig a helyi hírek, heti 6 alkalommal. Mezőtúron sokan a rádióból informálódnak, úgy érzem egyre fontosabb a feladat, ezért szélesebb körben készítjük a híreket is. Körülöleljük a programokat, politikai híreket mondunk – ügyelünk arra, hogy az minden oldalról szólaljon meg – mindezen felül jelenjenek meg a civilszervezetek, legyen benne sport. Vannak megkötések, ami mentén kell szerkeszteni a híreket. Ennek a műsornak is köszönhetően a rádió az a médium, ami a leggyorsabban tud közölni aktuális információkat. Mikor én felveszem 9 órakor a riportot az adásban van 13:05-kor. A magazin műsort minden héten frissítjük, minimum 30 percnek kell lennie, és legalább két témáról kell, hogy szóljon. Én nem a stúdióban dolgozom, otthon van kialakítva egy kis stúdióm. Az interjúkat mindig személyesen készítem, majd azokat megvágom, megeffektelem és összeillesztés után kerülnek adásba. Most van egy mezőtúri médiacsoport az interneten, ami úgy gondolom, hogy nagyon meggyorsította a munkánkat, így tudjuk mikor, hova kell mennünk. A Pont Rádió elérte ennyi év kitartó munkájával, hogy vidéki és országos rendezvényekre is meghívást kapunk.

Cs. R.: – Azt még hozzá kell tenni, hogy nehéz politikailag, kulturálisan és zeneileg is semlegesnek maradni. Úgy gondolom, hogy nekünk ez sikerült, és ettől tudunk hitelesek lenni.

– Mire számíthatunk az elkövetkezendő időkben?

G.K.: – 2013-ban még működünk. Ezt azért kell, hogy így mondjam, mert a 8 éves szerződésünk most jár le, amit eddig még nem sikerült megújítani. Ezen dolgozunk jelenleg, ez most a pályázatunk sikerén múlik. Ezúton is köszönöm a rádió valamennyi volt és jelenlegi munkatársának munkáját. Köszönöm: Bordács Mónika, Tardi Karina, Pirók Mariann, Fekete István, Polgár Péter, Kovács Norbi, Nagy László, Kötél Orsi, Miskolczi Adrienn, Varga Böbe, Varga Móni, Domján Anita, Nyíriné Mártika, Kelemen Marci, Nagy Géza, Árvai Orsi, Billédi Géza, Fórizs Erika, Baukó Péter, Juhász Gábor, Bán Lajos, Bányai László, Pusztai Jenő, Bliznák Gergő, Varga Tibor, Fejes Sándor - Dj. Erik, Vaszkó Zoltán - Dj. Vasco, Dj. Pekka. Valamint a rádió jelenlegi stábjának: Seresné Metzker Krisztina, Szabó Ferenc Franky, Csányi Ricsi, Csányi István, Kiss Csaba, Herbály Kálmán, Bordács Emőke.
Keressenek minket az interneten: www.pontradio.hu, illetve a facebookon, ahol több információs oldalunk működik.

Bodor Márti

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu