Register
Tájékoztató
Írta: Bodor Márti   

Nagy sajtóérdeklődés mellett 2013. április 8-án a Hortobágy-Berettyónál történő árvízi védekezésről és a belvíz helyzetéről rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója Bak Sándor a mezőtúri közlekedési híd lábánál. Jelenleg III. fokú készültség van érvényben a Hortobágy-Berettyón.

Kell-e aggódnunk az árvízveszély miatt?

– Azon dolgozunk, hogy ne kelljen aggódnia Mezőtúr lakosságának, de az tény, hogy a Hortobágy-Berettyón az árvízkapu bezárása magas vízszint mellett következett be. Az a 748 cm-es vízállás, – amelyet folyamatosan regisztrálunk és eddig nem emelkedett tovább – a második legmagasabb vízállás a Hortobágy-Berettyó történetében. Ennél magasabbat csak 1999-ben mértünk, amikor 785 cm-es LNV alakult ki. (LNV = legnagyobb vízállás, a megfigyelt legnagyobb, jégmentes vízállás, a megfigyelés kezdete óta) Tehát magas vízszint van, ami komoly odafigyelést igényel minden védekezésben dolgozó részéről. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a megtett intézkedések eredményeként sikerült egyensúlyba hozni a Hortobágy-Berettyót érő terheléseket a szivattyú kapacitásokkal, így további vízszintemelkedésre nem számítunk. Ugyanakkor számítanunk kell arra, hogy a Hármas-Körös tetőzése ebben a térségben majd csak jó két nap múlva fog bekövetkezni, igen magas vízszintek mellett, és hosszú lesz az az időszak, amíg az árvízkapu kinyílhat, amíg a Hármas-Körös vízszintje majd apadóágon olyan alacsonyra csökken, hogy összenyitható lesz a két rendszer. Ez azt is eredményezi, hogy a folyamatos és tartós vízborítottság miatt számítanunk kell arra, hogy megjelennek árvízhez kötődő jelenségek is. Ezeket folyamatosan nyomon követjük, regisztráljuk, amelyek olyanok, hogy külön szakmai vélemény kialakítást igényelnek, azokat talajmechanikus szakemberekkel megvizsgáltatjuk, ez alapján döntünk arról, hogy szükség van-e beavatkozásra. Abban bízom, hogy egy összehangolt szakszerű védekezés eredményeként a mezőtúriaknak sem kell aggódniuk, és biztonságban érezhetik magukat.

 

Az árvízi védekezés az árvízkapu bezárásával kezdődött. Azóta milyen munkálatok folytak és jelenleg mi történik a hídnál?

– Az árvízkapu zárása volt az első lépés 2013. április 4-én. Viszont már előtte is árvízvédelmi készültség volt, a figyelőszolgálat már akkor is működött. Ezt követően került sor az ágotai zárómű elzárására. Emellett döntés született a provizóriumok telepítéséről, szombat dél óta 24 szivattyú folyamatosan emeli át a vizet a Hortobágy-Berettyóból a Hármas-Körösbe. Az érintett 3 vízügyi hatóság korlátozta a belvízbeemeléseket a Hortobágy-Berettyóba. Ezekkel az intézkedésekkel csökkenteni tudtuk a Hortobágy-Berettyót érő terhelést. Ennek áraként, bizonyos területekről a belvizeket ma nem vezetjük el. A következő lépés a szivattyúk kapacitásbővítése volt, 6 m3/s-mal bővítettük az eredetileg 12 m3/s-os kapacitást, amelyből az első 3 m3/s szerelése a tegnapi nap folyamán befejeződött és jelenleg is folyik a második 6 szivattyú szerelése. Arra számítunk, hogy ezekkel az intézkedésekkel a csökkenés irányába is el tudjuk mozdítani a Hortobágy-Berettyó vízszintjét.

 

Jelenleg is munkálatok zajlanak, búvárokat látunk a vízben, fóliát húznak a gátra. Miért van erre szükség?

– Ez egy elővigyázatossági folyamat. Az Országos Meterológiai Szolgálattól kaptunk egy tájékoztatást, miszerint az elkövetkezendő napokban 40-50 km/h közötti széllökések várhatóak. Mivel nagy a vízfelület és nagy az a hossz, ahol a szél illetve a hullámzás útjában nincs semmi, ezért a hullámzás elleni védelmet építjük ki. A fóliás bevédés célja, hogy a hullámzás ne tudja megbontani, ne veszélyeztesse a Hortobágy-Berettyó töltésrézsűjét, másrészt pedig a 46-os út hullámtéri rámpájának a rézsűjét. Tekintettel arra, hogy a munkavégzés egy részét mély és áramló vízben kell elvégezni, búvárok igénybevétele is szükséges. Az Ő feladatuk, hogy a borítás alsó felét rögzítsék.

 

Hányan dolgoznak jelenleg az árvízvédelmen? Illetve milyen mennyiségű homokzsák került ide és fog még idekerülni?

– A foglalkoztatott létszámunk magas, az elmúlt 24 órában a Körösök mentén közel 1000 fő dolgozott árvízvédelmi munkákon, emellett mintegy 280 fő belvízvédelmi feladatokat látott el. Arra tekintettel, hogy egyelőre árvízvédelmi beavatkozásokra nem nagyon volt szükség, lényeges anyagfelhasználás még nem volt. Mindössze néhány ezer zsák.

 

Mit gondol, mikor lesz vége a védekezésnek?

– Az már egy fontos dolog, hogy a legfelsőbb magyar szakaszokon a tetőzés bekövetkezett. Az elkövetkező napokban az árhullám tetőzése végigvonul a Körösi rendszeren, – mindenhol igen magas vízszintek mellett – azt gondolom, ha további árhullámok nem indulnak el, akkor is igen hosszú és tartós védekezésre kell készülnünk. Az, amikor az élet visszatérhet a megszokott kerékvágásba, még hetekre van tőlünk.

 

Bodor Márti

 

A kapcsolódó képeket megtekinthetik ITT!

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu