Register
B33 Kosárlabda Diákolimpia Országos Döntő
Írta: Bodor Márti   


Valamiben elsőnek lenni mindig jó érzés. Jó érzés akkor, ha megnyersz egy sportversenyt, de kiemel akkor is, ha elindítasz valamit. Mezőtúr - Tokács Anikó és Karsai András szervezésével - most elindított egy új diákolimpiai sportágat, a B33-at. Amiben nem csak a sportág az új, hanem a lebonyolítás is, hiszen három korcsoport (általános iskola, amatőr, középiskola- igazolt) egy időben, egy helyen méri össze tudását. A kosárlabdának ezt a 3-3 elleni szakágát már utcai formában sokan ismerhetik (streetball), ennek finomított, tornatermi változata a B33.

A szervezőket szeptemberben érte a felkérés, hogy adjanak otthont a rendezvénynek, aminek ők örömmel eleget tettek. A város vezetése, Herczeg Zsolt polgármester úr mindig is szívén viselte a sportot, így természetes volt, hogy támogatásáról biztosította a szervezőket.
Március 25-én a Református Kollégiumban 6-6 lány és fiú csapattal a szervezők és a megyei csapatok is kipróbálták felkészültségüket, mindenki sikeresen vette az akadályt, a mezőtúri „Refis” lányok és a karcagi „Refis” fiúk bejutottak az országos döntőbe.     Április 13-án érkezett el a döntő napja. Technikai értekezlet után, a rendezvényt megnyitotta Herczeg Zsolt Mezőtúr város polgármestere, jelen volt Szűcs Dániel a MOS Bizottság elnöke. Ezt követően a Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola formációs táncosai léptek fel, majd beszédet mondott Bodnár Péter a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének Elnöke és Szaltényi György a Magyar Diáksport Szövetség főtitkára. Szalényi úr kiemelte és egyben megköszönte a városnak, a szervezőknek, hogy három év alatt három országos döntőnek ad otthont (2011- Amatör kosárlabda, 2012- V. kcs. Kézilabda), elmondta, hogy ez példa nélküli teljesítmény. Bodnár Péter hangsúlyozta, a kosárlabda sportág népszerűsítése érdekében fontos, hogy új területek, szakágak is népszérűsödjenek. A főtitkár urak és a B33 Tour főszervezője végig látogatták mindhárom csarnokot és kihangsúlyozták, hogy ritka az ilyen jó adottságokkal rendelkező város.
A hazaiak az amatőr lány kategóriában indultak és végül a harmadik helyezett lett a Mezőtúri Református Kollégium lány csapata. Csapattagok: Szakony Éva, Simon Emília, Nagy Dóra, Pécsi Adél, testnevelőjük Gulyás László. Gratulálunk a versenyzőknek és  felkészítő tanáruknak és külön örömünkre szolgál, hogy Nagy Dórát beválasztották az All Star csapatba.
A vasárnapi izgalmas döntők után az eredményhirdetésen Szaniszló Sándor a versenybizottság elnöke elmondta, hogy soha nem könnyű egy új szakágban az első döntőt megrendezni, ezt most Mezőtúr sikerre vitte. A rendezvény zárásaként következett a díjátadó ünnepség, amelyen Boldog István országgyűlési képviselő úr és polgármester úr átadta a serlegeket, érmeket, okleveleket és gratulált a versenyzőknek.
Köszönet jár mindazoknak, akik a színvonalas verseny szervezésében és lebonyolításában részt vettek, azoknak, akik támogatásukkal segítettek abban, hogy újabb országos döntő kerülhessen megrendezésre városunkban és természetesen szívből gratulálunk minden résztvevő versenyzőnek.

A szerk.

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu