Register
ifj. Hock Ernő és a Dresch Quartet
Írta: Bodor Márti   

Ahogy azt már megírtuk 2012. év legjobb magyar jazzlemeze díjjal gazdagodott a Dresch Quartet zenekar a Fuhun című lemezüknek köszönhetően. A zenéről, az elnyert címről az együttes mezőtúri tagjával, Ifj. Hock Ernővel beszélgettünk.

Hogy jött az életedbe a zene?

Röviden úgy mondanám, hogy egyszer hegedű akadt a kezembe, aztán basszusgitár és bőgő. Zenei általános iskolába jártam, 7-8 évet hegedültem Mezőtúron, majd elkezdtem gitározni. A hegedű és a basszusgitár ötvözetéből előjött a bőgő iránti rajongásom. 2001 környékén költöztem fel Pestre, ott elkezdtem komolyabban foglalkozni a bőgővel. Azóta alakultak így a dolgok.

 

A beszélgetésünkben a jazz műfaját emeltük ki, viszont a világzenében és a népzenében is szerepelsz…

Igen. A jazz részben világzene is és népzene is. Leginkább ebben a zenekarban élem ki magam. Kipróbáltam több stílust, de ez fogott meg leginkább.

 

Elsődleges témánk a Fuhun című lemez. Hogyan készült a zenei anyag?

Dresh Mihály, a zenekar vezetője, ő hozza általában a „zamatériát”. Ekkor már nagyjából megvan, hogy milyen irányba tart a darab, mi lesz a végeredmény. Mindenki formálgatja, hozzáad - elvesz és így alakul ki a végső verzió.

 

Hogy ismerkedtél meg Dresh Mihállyal?

Ez egy jó kérdés. Talán 2004-2005 tájékán találkoztam vele először. Az egyik főiskolai osztálytársam családilag jó barátja Misinek, általa ismerkedtünk meg. Majd egyre többet találkoztunk, és egyszer adódott egy helyettesítési lehetőség a zenekarban. Ezután pedig ha nem ért rá a zenekar bőgőse, akkor én mindig mentem helyette, volt hogy sűrűbben, volt hogy ritkábban. Mikor Szandai Mátyás kiment Franciaországba, akkor engem hívott Misi, hogy van a kedvem beállni a helyére. Természetesen volt.

 

Mi alapján választott benneteket a gramofon.hu?

Konkrétan nem tudom megmondani. Az biztos, hogy a belefektetett munka, energia nagyon sokat számít. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy az összes Dresch Quartet lemezben töretlen a lelkesedés, mindben nagy munka van, ami egyszer meghozza a gyümölcsét.

 

Országos szinten nagy dolog ez a lemez, de mit jelent ez nemzetközi szinten?

Ez jelenthetné azt, hogy többet megyünk játszani külföldre, bár eddig nem árasztottak el felkéréssel minket. Sajnos azt érzem, hogy Magyarország nem engedi ki kellőképpen a dolgokat, nem promotálja a lemezeket, és úgy általában a művészetet. Nem tudom mennyi profiátlunk mi ebből a dologból, mindenesetre reménykedek.

 

Hol lehet benneteket megtalálni?

A neten, http://dreschquartet.hu, illetve különböző közösségi oldalakon. Fesztiválok, koncertek tekintetében leginkább Budapesten lesznek koncertjeink, illetve a Dunántúlon. Általában 1-2 órás koncertet adunk.

 

Bodor Márti

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu