Register
Kazinczy verseny 2013. április 5- 7.
Írta: Bodor Márti   

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma a 2012-2013. tanévre is meghirdette a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt az általános iskolák 5-8. osztályos tanulói részére. Ez a verseny az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja. Idén országos szinten arany minősítést nyert Szedlacsek Aletta Kinga a Városi Általános Iskola Rákóczi Úti Általános és Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Tagintézményének tanulója. Felkészítő tanára: Bánné Gaudi Éva, akit Metzker Krisztina kérdezett az esemény kapcsán:

– Ez a verseny minden év tavaszán megrendezésre kerül. Először egy területi fordulón kell részt venniük a versenyzőknek, ahol Mezőtúrról és a környező kistérségi városokból érkező diákok mérik össze tudásukat. Ezen a fordulón Szedlacsek Aletta Kinga iskolánk tanulója első helyezést ért el. Országos döntőbe mindig az itt elsőként végzett diákok jutnak be. Idén 70 gyermek vett részt a Kisújszálláson megrendezett országos fordulón, ebből 16 gyermek kapott arany minősítést. Ez egy igen rangos és elismert díj.

Mindenki azt gondolja, hogy egy szöveget felolvasni nagyon egyszerű, de ez nem így van. Ahhoz, hogy valaki egy olvasmányt elő tudjon adni, ahhoz értenie kell azt, figyelni kell a szöveg összetartó-erejére, az írásjelekre, a tagadószavak hangsúlyozására… Rengeteg pontvesztéssel jár a rossz hangsúlyozás, a rossz tempó, a rossz hanglejtés.

A versenyen két részben készülnek fel a diákok, egyrészt egy szabadon választott szöveggel, amit begyakorolhatnak, majd a helyszínen kapnak egy kötelező szöveget. Ez utóbbit a versenyzők nem ismerik, 15 percet kapnak a szöveg feldolgozására, mielőtt felolvasnák a zsűri előtt.

Aletta 7. osztályos. Nagyon szorgalmas gyermek, kitűnő tanuló. Aki ezen az országos versenyen részt vesz, automatikusan megkapja a Kazinczy bronzminősítést, azonban ahogy említettem 16 gyermek kapja meg később az aranyminősítést. Ezen kívül Alettát kiemelték gyönyörű és hibátlan felolvasásáért, és megkapta a Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet kiemelt különdíját is.

Bodor Márti

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu