Register
Megkérdeztük
Írta: Bodor Márti   

2013. április 25-én tartotta Mezőtúr Város Önkormányzata soros nyilvános testületi ülését. Néhány fontosabb napirendi pontról sajtótájékoztató keretein belül kérdeztük Herczeg Zsoltot, Mezőtúr Város polgármesterét, valamint Batta Attila Viktort, Mezőtúr Város alpolgármesterét.

– A nyilvános ülés anyagai között szerepelt Mezőtúr város 2012-es költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolója. A részletekről kérdeztük polgármester urat.

Az önkormányzat feladatellátási körébe tartoztak 2012. évben a Polgármesteri Hivatal, a gazdasági társaságok, valamint az oktatási-nevelési intézmények. A zárszámadási beszámoló a fentiek működését részletezte. A költségvetés számai az elmúlt évben többször változtak, ezért négyszer is módosításra volt szükség. Működésünk során nagyon sok megszorítást kellett eszközölnünk, amelyben mindenki partner volt, melyet ezúton is köszönök. Ezeknek tudható be, hogy míg működési oldalon több mint 60 millió forintos vesztességgel terveztük meg a 2012 év elején költségvetésünket, addig összességében év végére 123 millió forintos eredménnyel zártunk. A felhalmozási oldalon is kedvezőbben alakult a végösszeg, mint ahogy azt év elején vártuk, hiszen közel 1 milliárdos veszteséggel terveztük a felhalmozási oldalt, ezzel szemben durván 130 millió forintos hiány keletkezett. Összességében azt lehet mondani, hogy az a következetes gazdálkodás – amit 2011-ben és 2012-ben is folytattunk – oda vezetett, hogy az önkormányzatunk végig működőképes volt, stabil volt a gazdálkodásunk. Ezen az úton kell továbbhaladnunk.

 

A testületi ülésen téma volt a 2014. évi költségvetés koncepciója. Miért volt erre már most szükség?

A vonatkozó jogszabály alapján a polgármesternek 2013-ban április 30-ig a képviselő testület elé kell terjesztenie a következő évi költségvetési koncepciót. Mi tudjuk, hogy 2014-re, melyek azok a stratégiai célok, amelyek mentén a gazdálkodásunkat meg kell terveznünk, és melyek azok a főbb irányvonalak, amelyek meghatározzák a város gazdálkodását. Tudjuk, hogy jelentősen átalakult az önkormányzat feladatellátási rendszere az egészségügyben és az oktatás területén, valamint megváltozott a finanszírozás rendszere is. Ennek megfelelően kellett a stratégiai céljainkat kidolgozni, az anyag ezt tartalmazza. Szeretném felhívni a figyelmét mindenkinek, hogy a város honlapján a www.mezotur.hu-n, az előterjesztési anyagok megtalálhatóak. Az anyag összefoglalja, hogy melyek azok a kardinális pontok, amelyek mentén majd a költségvetést össze kell állítanunk.

Ezek közül a feladatellátási rendszer újragondolását szeretném kiemelni. Át kell gondolnunk, hogy milyen gazdasági, társasági struktúrával kívánjuk a feladatainkat végrehajtani, hiszen ezeken a területeken is az a cél, hogy a feladatellátásunkat minél gazdaságosabban szervezzük meg, úgy, hogy eközben a színvonal ne csökkenjen. Sőt, ha lehet, akkor emelkedjen annak ellenére, hogy az önkormányzat az állami adósságátvállalást valamint a finanszírozási rendszer átalakítását követően nincs jobb gazdasági helyzetben, mint 2012-ben volt. Fontos hangsúlyozni, hogy csak stratégiáról volt szó, konkrét számok még nem hangoztak el.

 

A Sportcentrumban kialakításra kerül egy műfüves football pálya. Mit tudhatunk erről? Mikor lesz az átadás?

– Nagyon örülünk neki, hogy egy régi álmunkat válthatjuk most valóra a közös finanszírozás révén. A műfüves kispálya a MAFC Sportegyesület beruházásában valósul meg. Valamivel több, mint bruttó 17 millió forintból készül el, ehhez az egyesület 12 millió forintot szerzett. A hiányzó 5 millió forintot a város a költségvetéséből biztosította. Amit ezzel kapcsolatosan még el kell mondani, hogy 2010 óta 2 pályázatot nyújtottunk be műfüves pálya építésére, sajnos mindkettő sikertelen volt. A pálya avatása május 11-én lesz, a városnapi programok keretében a Magyar Labdarúgó Old boys - válogatott részvételével. A pálya fel van szerelve világítással is, így akár az esti órákban is használható lesz.

 

Mezőtúr részt vett a II. Magyar és Kínai Önkormányzatok Partnerségi Konferenciáján. Alpolgármester úr, miért fontos ez Mezőtúr városának?

Ez nemcsak városunknak fontos, hanem országunknak is. A kormány meghirdette a keleti nyitást, amely hatalmas piacot és hatalmas lehetőségeket jelent. Talán ez is egy útja lehet a gazdasági válságból való kilábalásnak. A rendezvény 2013. április 24-én, Gödöllőn került megrendezésre. A konferencián több mint 20 kínai önkormányzat vett részt. Az országok között működik egy szervezet, amelynek az a feladata, hogy megvizsgálja, melyik magyar önkormányzatnak, mely kínai önkormányzat felel meg. A kapcsolatoknak az a lényege, hogy több éves kontaktus után akár gazdasági kapcsolat is kialakulhasson, ez nagyon fontos lenne munkahely teremtés szempontjából, valamint egyéb területeken történő előrelépések miatt. Ezért célunk, hogy egy kínai partnert találjunk.

A konferencián a megbeszélések közigazgatás, víz - és környezetvédelem, természeti erőforrások, mezőgazdaság, kereskedelem, befektetés, városüzemeltetés, oktatás és kutatásfejlesztés szekcióban zajlottak.

A felvettük a kapcsolatot a szervezettel, melynek eredményeképpen remélhetőleg megtalálják azt a kínai települést, amellyel a későbbiekben sikeresen együttműködhetünk.

Bodor Márti

Közreműködött:

Nagy Zoltán, Index Tv

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu