Register
Postai tájékoztatás!
közélet

Tisztelt Ügyfelünk!

 

Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy a postáról szóló 2003. évi CI. Törvény 16. § (1) bekezdése értelmében a postai szolgáltató a postai küldeményt – jogszabályban foglalt eltérésekkel és kivételekkel – a címzett, illetve az egyéb jogosult átvevő részére a feladó által megjelölt helyen (a küldeményen szereplő címen), az erre a célra szolgáló levélszekrénybe történő elhelyezéssel, vagy a címzettnek, illetve az egyéb jogosult átvevőnek történő átadással köteles kézbesíteni.

A Magyar Posta Zrt. az adott szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerződési Feltételek szerint a belföldi és kifizetési utalványokat (pl. szociális segély, családi pótlék) 100 000 Ft összeghatárig, a nyugellátási utalványokat összegre való tekintet nélkül háznál, illetve a postai mozgószolgálat számára kijelölt tartózkodási helyen (támponton) fizeti ki. Eredménytelen kézbesítés esetén a kifizetés a Posta hivatali helyiségében történik.

A postai küldemények (pl. utalvány, levélküldemény) átvételére elsősorban a címzett, továbbá a meghatalmazott, valamint a helyettes átvevő jogosult!

 

A címezett – amennyiben rendelkezési joga (cselekvőképessége) nem korlátozott – mindenfajta küldemény átvételére jogosult.

 

A meghatalmazott a küldeményeket – a címzett által írásban meghatározott keretek között – teljes jogosultsággal veheti át.

A meghatalmazás elfogadásának feltételeiről a posta munkatársai részletes tájékoztatást adnak.

 

Helyettes átvevőnek történő kézbesítés:

Ha a természetes személy címzett a kézbesítés időpontjában nem tartózkodik a címben megjelölt helyen és ott nem található meghatalmazottja sem, a postai küldemény az ott tartózkodó, személyazonosság igazolására elfogadható igazolvánnyal rendelkező alábbi személyeknek is kézbesíthető (kivétel 100 000 Ft-ot meghaladó összegű nyugellátási utalvány):

a)                  a címzett 14. életévét betöltött közeli hozzátartozója (Ptk. 685. § b) pontja), vagyis a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha és a nevelőszülő, valamint a testvér,

b)                  a címzett élettársa,

c)                  a címzett bérbeadója, vagy szállásadója, ha az természetes személy (nyugellátási utalványok és hivatalos irat kézbesítésekor a bérbeadó, vagy szállásadó nem tekinthető helyettes átvevőnek).

 

A címzett, illetve az egyéb jogosult átvevő személyazonosságát az alábbi – érvényes – okiratokkal igazolhatja:

a)         személyi igazolvánnyal (beleértve az Európai Unió tagállamaiból érkezett külföldi állampolgárok EU-s személyi igazolványait is), illetve személyazonosító igazolvánnyal, vagy annak igénylését igazoló hatósági okirattal,

b)         katonai igazolvánnyal,

c)         tartózkodási engedéllyel,

d)         letelepedési engedéllyel,

e)         bevándorlási engedéllyel,

f)          ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolással,

g)         útlevéllel,

h)         2001. január 1-jét követően kiadott vezetői engedéllyel (jogosítvány).

 

Magyar Posta Zrt.

Debreceni Területi Igazgatóság

 

A részletes információkat tartalmazó Általános Szerződési Feltétek és Üzletszabályzat kiadványok a postán megtalálhatók.

 

www.posta.hu

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu