Register
Érettségi találkozó 1958 — 2013.
oktatás

Mi, a fotón látható öregdiákok június 1-én érettségink 55. évfordulóján ismét találkozóra gyűltünk össze régi, kedves iskolánkba;` hogy visszaemlékezzünk ifjúságunk legszebb éveire. /Csíkász Józsi hiányzik a képről, mert később érkezett./ Örömmel és izgatottan vártuk, hogy újra láthassuk egymást, hiszen már 5 esztendő elszaladt az utolsó találkozás óta, és bizony közben sajnos tovább fogyatkoztunk. Megtartottuk az osztályfőnöki órát, melyen, mint anno dacumal, a katedrán láthattuk, hallgathattuk nagyra becsült dr. Dobos István IV/A, dr. Gombás István IV./B osztályfőnökeinket, dr. Sebestyén Istvánné /Ica néni/ tanárnőnket.

Kocsi Pista öregdiák-társunk köszöntőjében méltatta a gimnazista éveket ..." 55 esztendeje, hogy leérettségiztünk, de nem felejtettük el az Alma Matert, kiváló tanárainkat, a diáktársakat. Nem lehet a padsorokban Pigniczki Feri, akinek időközben kórházba, műtétre kellett mennie, akinek mielőbbi gyógyulást kívánunk ezúttal .

Majd egykori tanárainkra, diáktársainkra gondoltunk egypercnyi csendben, akik már nem érhették meg e jeles jubileumot. A „csend kitöltötte lelkünket”, mert nem hallhattuk Bátori Béla, a kitűnő orgánummal megáldott diáktársunk /ő is elment közülünk mindörökre/ tolmácsolásában -, mint ilyen alkalmakkor mindig -, Ady Endre: Üzenet egykori iskolámba és Szép Ernő: Az öregdiákokhoz c. örök versét.

Ezután Gombás István tanár úr emelkedett hangú köszöntőjében a következőket mondta : „akik eljöttetek az 55. esztendőt ünnepelni, érezzétek jól magatokat. Örvendjünk közösen, mert bizony az élet olyan, mint a Nap: feljön, delel, lemegy..., és nem tudjuk, hogy az életből kinek, mennyi jut? Csak azt érezzük, hogy fogy a jövő...” —

A hajdan volt gimnazisták vallomásaiból minduntalan kicsendült, hogy életük formálásában, a boldogulás felé vezető úton, a latin palota szellemisége volt a vezérfonál.

Az osztályfőnöki órát követően, a Borostyán Étteremben ebédelés — figyelmes felszolgálás — közepette folytatódott az ezerarcú diákévek emlékeinek felidézése. Majd egyhangú kinyilvánítása annak, hogy legközelebb

2015. június első szombatján 11 órakor találkozzunk egykori iskolánkban.

Az osztálytársak megköszönték Pigniczki Ferenc és Szathmári József fáradozását, akik flottul megszervezték a találkozót, iskolánknak, Mihalina László lelkész-főigazgató úrnak, hogy „hazavártak” bennünket.

 

Utóirat.

 

„Öregdiákok, ne felejtsétek,
Az ifjúságot el ne ejtsétek,
Ifjak maradtok, Túrra, ha jártok
Testvéreim, jó öregdiákok!

 

/Szép Ernő/

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu