Register
Török diákok Mezőtúron
oktatás
Írta: Bodor Márti   

 

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk a Mezőtúri Közoktatási és Közgyűjteményi Intézmény, a Comenius Iskolai Együttműködések EU-s pályázatán (The Living Blanket) 20.000 eurót nyert, amelyhez Mezőtúr Város Önkormányzata 1,14 millió forintot biztosított előfinanszírozásra. Ennek eredményeképpen 2012. november 30-án a Török iskola igazgatója és a projekt szakmai vezetője látogatott el városunkba, ismerkedő, előkészítő látogatásra.

A program elsődleges célja, hogy a gyerekeket nyitottságra nevelje, ismerjék meg egymás kultúráját, nevezetességeit, szokásait, fejlesszék idegennyelvtudásukat, amely a mai mobil világban szinte elkerülhetetlen.

Következő lépésként, május 22-én érkeztek Mezőtúrra a török diákok 22 fővel, 6 tanár kíséretében. Az Ankarában élő gyerekeket már izgatottan várták a mezőtúri iskolások, akik fantasztikus műsorral készültek a vendégek fogadtatására. A megnyitó ünnepségen köszöntőt mondott Batta Attila Viktor alpolgármester, aki az Önkormányzat részéről egy-egy mezőtúri zászlót és emléklapot nyújtott át minden török résztvevőnek.

A megnyitó végén igazán nagy meglepetés érte a mezőtúriakat, amikor a török diákok magyar dalokkal kedveskedtek.

A 10 napos itt tartózkodás alatt a vendégek látogatást tettek a Városházán, ahol a toronylátogatás hatalmas élményként szolgált a gyerekek számára.

Ezenkívül megtekintették Mezőtúr és környékének nevezetességeit, a Badár házban kipróbálták a korongozást, de jártak a Fazekas Múzeumban is. A magyarországi látogatást 2 napos budapesti városnéző túrával zárták.

Azért, hogy a program elérje célját, a teljes időtartam alatt nemcsak mezőtúri tanári kíséret volt végig a vendégek mellett, hanem azok a felsőtagozatos tanulók is, akik majd ősszel Ankarába utaznak.

A vendégek a nem túl kedvező időjárás ellenére nagyon jól érezték magukat városunkban és közös célkitűzésként fogalmazódott meg mindkét részről, hogy a kapcsolat nem fog befejeződni a program lezárultával.

 

Korcsok Anita

 

Kapcsolódó képeket megtekinthetik ITT!

 

 

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu