Register
Sokszínű könyvtár
Írta: Bodor Márti   

2013. június 25-én került sor a Sokszínű könyvtár című pályázat projektindító sajtótájékoztatójára. A tájékoztatón Batta Attila Viktor, Mezőtúr város alpolgármestere köszöntötte a sajtó képviselőit és Berczeliné Boldog Mária a könyvtár vezetője ismertette az induló projektet:

– A közelmúltban vált nyilvánvalóvá, hogy a Sokszínű könyvtár néven benyújtott pályázatunk (TÁMOP 3.2.13-12/1 - A kulturális intézmények részvétele a tanórák kívüli oktatás segítésében címen került meghirdetésre) nyertes lett. Az önkormányzat nevében nyújthattuk be a 100 %-os támogatottságú pályázatot,  a megvalósító intézmény a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár. Az egy éven át tartó, közel 25 millió forint mértékű projekt lehetőséget biztosít arra, hogy még  szorosabbra fűzzük -  az eddig is sokrétű -  kapcsolatrendszerünket az oktatási és nevelési intézményekkel. A programban 9 szervezettel kötöttünk együttműködési megállapodást;  a Mezőtúri Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat 3 oktatási egységével, a Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiummával, a Szent István Katolikus Általános Iskolával és Óvodával, a Református Kollégium Gimnáziumával, valamint Általános Iskolájával, a Mezőtúri-Mesterszállási Óvoda Csodavár Óvodájával. Ez a program arról szól, hogy különféle szakköröket, témanapokat és témahetet fogunk tartani az óvodások és a  tanulók számára.  Több intézményben lesz   önismereti előadás-sorozat, művészetterápia vagy drámapedagógia szakkör, ezek mind a gyermekek alaposabb önismeretét, jobb kommunikációját, ezáltal a közzöségben való könnyebb beilleszkedést szolgálják.  Nagyon reméljük, hogy ezek a foglalkozások  a magatartásproblémás gyermekek fejlesztésében is nagyon hatékonyak lesznek. Ezen kívül mesés foglalkozásokat és kézműves programokat is tartunk. Egy Biblinfo névre keresztelt foglalkozássorozat keretében az informatika könyvtári hasznosításának megismertetése a célunk és középiskolások lesznek a résztvevők. Profilunkból eredően irodalmi szakkört és helyismereti szakkört is fogunk indítani. Ezeken kívül témaheteket tartunk, amik szintén a személyiségfejlődést, a gyermekek kreativitásának és ismereteinek fejlesztését, gyarapítását fogják szolgálni. Interaktív foglalkozások, előadások, író-olvasó találkozók kereteiben szeretnénk ezt beteljesíteni. „Őseink nyomában” című témahetünk a korábbi regetábor megújult változata. Az egy hetes,  bejárós „tábor” keretében  regékkel, mondákkal, néprajzi ismeretekkel, tánccal, kirándulásokkal, régi játékok felelevenítésével töltjük hasznosan az időt. A pályázati együttműködés szerint a július 29 – augusztus 2 között lebonyolításra kerülő programon a Kossuth Lajos Iskola legjobban teljesítő volt harmadikos és negyedikes  növendékei vesznek részt. A többi program indítása – a megállapodások alapján – már a szeptemberben induló tanév időszakára esik.

A  sokszínű programok megvalósítására közismert írók, előadóművészek, az adott témák, tevékenységek szakértő képviselői,  valamint a könyvtár sokrétű ismeretekkel,  gazdag tapasztalattal rendelkező munkatársai kapnak megbízást. Együttműködő partnereinknek e helyről is köszönöm a segítséget.

 

 

Bodor Márti

 

 

 

 

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu