Register
Testvértelepülési Találkozó 2013.
kultúra

 

 

Mezőtúr Város Önkormányzatának az EACEA által az „Európa a Polgárokért” Program keretében kiírt Testvérvárosok Polgárainak Találkozói pályázata 2013. tavaszán sikeres elbírálásban részesült. Az elnyert támogatásból az Önkormányzat tesvértelepüléseinek részére találkozót szervez, amelynek időpontja 2013. augusztus 9-12. A rendezvénynek a már hagyományként városunkban zajló arTÚR Művészeti Fesztivál és az azt záró Túri Vásár nyújt ünnepi keretet. Vendégek érkeznek erdélyi tesvérvárosainkból Sepsiköröspatakról, Kálnokról és Árkosról, a németországi Weida-ból, a szerb Törökbecséről, a lengyelországi Makow-ról, de örömmel fogadták el meghívásunkat az olaszországi Canelli városában is.

 

Az idei találkozó általános célja egymás kulturális, művészeti értékeinek bemutatása valamint tekintettel arra, hogy 2013 az Európai Polgárok Éve, az uniós állampolgárság jelentősségének és az aktív polgárság fontosságának hangsúlyozása. Fontos cél a nyilvánosság figyelmének felhívása az EU szakpolitikáira, ezen belül az oktatáspolitikára és a kultúrpolitikára, valamint a négy szabadságelv gyakorlati jelentőségére.

A meghívottak fiatalkorúak és a fiatalok környezetében élő, velük folyamatos interakcióban lévő felnőttek (szülők, tanárok). Testvérvárosaink vezetőit arra kértük, hogy a résztvevők kiválasztásánál lehetőségeikhez mérten vegyék figyelembe a nemek szerinti egyenlő megoszlást, illetve a hátrányos helyzetűek támogatását.

Az idei évben a programok között szerepel többek között egy szakmai konferencia, amelynek témája az Európai Unió valamint az adott településen zajló művészeti oktatás. Ezen kívül minden település bemutatkozik, egy az adott kultúrára jellemző zenés, táncos előadással. A gyerekek részt vesznek még rajzversenyen, ahol alkotásaikon keresztül szemléltetik milyen Európát képzelnek el 2020-ban, de a Túri Kupa Utcai Futóversenyen is megmutatják az összetartozás erejét. A találkozó eseményire mindenkit szeretettel várunk! A részletes programot és időpontokat a következő számban olvashatják.

 

 

Korcsok Anita

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu