Register
Bemutatkozik a Körös Tv
Írta: Bodor Márti   

Mezőtúron az Optanet hálózatán fogható a szarvasi székhelyű Körös Televízió műsora. A TV kialakulásáról, Mezőtúrhoz való tartozásáról Sipos Zoltánnal a Körös TV tulajdonos ügyvezetőjével beszélgettem.

 

 

– Mióta van jelen a mindennapokban a Körös TV?

– A televízió indulását 2002-re lehet tenni. Ebben az évben szűnt meg Szarvason az önálló helyi rádió. Rádió 1, majd Juventus néven működött még, de az már minimális helyi információt sugárzott. Így egy űr keletkezett a helyi médiában, amit mi a televízióval pótoltunk. Akkor már volt kiépült kábelhálózat a településen belül, illetve Békésszentandráson és Csabacsűdön. Tulajdonképpen ebből az igényből keletkezett a TV, az említett három településen. Négy fővel kezdtük el, azóta folyamatosan terjeszkedünk, valamint fejlesztjük a műsoridőt és a technikai színvonalat. A visszajelzések alapján úgy látom, hogy a nézőink meg vannak elégedve a munkánkkal. Bátran mondhatom, hogy a környéken nincs ilyen színvonalú TV, mint a Körös Televízió. Szerintem látszik a műsorainkon, hogy akik itt dolgoznak, azok kivétel nélkül imádják ezt a műfajt, másrészt jól is csinálják. Az eszközöket nekem kell biztosítani, de ez önmagában kevés, ezeket tudni kell profin használni is. Azt, hogy ez nálunk sikerül, misem bizonyítja jobban, minthogy több országos csatorna is átveszi a felvételeinket. Rendszeresen dolgozunk az Echo TV-nek, mentek már felvételeink a „királyi” televíziókban és a Hír TV-ben, de sok esetben az MTI által nem is tudjuk, hogy kik használják ezeket.

 

– Említette, hogy három településsel indult a TV, az évek folyamán ez hogyan bővült?

A három település után egy úgynevezett kistérségi háló épült ki a 44-es út mellé, akkor a következő lépcsőben bejött Kardos, Örménykút, illetve Kondoros, ez így egy kábelhálózatnak tekinthető. Ekkor volt egy kis szünet, majd ezután jöttek azok a műszaki megoldások, amik lehetővé tették azt, hogy ne csak egy összefüggő koaxiális kábelhálózaton belül, hanem interneten keresztül is át tudjuk küldeni az adást. Innentől kezdve határ a csillagos ég. Itt már csak az volt a mérlegelni való, hogy hova küldjük el a jelet, melyik az a település, amely kötődik a környékhez. Ekkor jött az elgondolás, hogy ahogy régen a Cervinus Rádió is működött az a 30 km sugarú kör tekinthető „értelmes” területnek, ahol az ott élőket érdekelheti egy másik település információja. Így vagyunk mi jelen Orosházán, Gyomaendrődön, Mezőtúron és Kunszentmártonon. Mondhatom, hogy a Körös TV lefedettsége településmarketing szempontjából ideálisan lett kialakítva. Ezek a települések nagyon közel vannak egymáshoz, ezért úgy gondolom fontos, hogy az ott élők tudjanak egymás életéről.

 

– Ekkora településmennyiséget, mekkora stábbal tudnak ellátni?

Most 10-12 fő, aki nekünk dolgozik. Ha minden egy időpontban van, akkor 4 stábot tudunk mozgatni. Akik itt dolgoznak a Körös TV-nél azok nem másodállásban vannak, hanem főállásban, ezt tekintik hivatásuknak.

– Hogyan néz ki a TV műsorfelépítése?

Az adásunk napi 24 órás. Hétköznap 12-18 óráig képújságunk van, a többi időszakban pedig normál műsor látható. Hétköznaponként élő műsor van 18:00 - 19:30-ig, „Nap, mint nap” címmel. Erre vagyok a legbüszkébb, hogy ezt meg tudjuk valósítani. Ma Magyarországon működő helyi televízió nagyjából 200 van, de rajtunk kívül egyik sem készít ilyen típusú műsort. Egyedüliek vagyunk, akik naponta másfél órás, élő, interaktív (élő betelefonálási lehetőséget biztosító) műsort adnak. Itt a műsor vendégével beszélget különböző témákról a műsorvezető, és a nézők betelefonálhatnak, kérdezhetnek, hozzászólhatnak. Parázs viták már voltak, de durva, szitkozódásokra még nem volt példa. Majd 19:45-től 20:00 óráig friss híradóval jelentkezünk, szintén hétköznap. Ezeket hétvégén megismételjük. A 20 óra utáni időszakban a hosszabb anyagok kapnak helyet. Egy történésekről két anyagot készítünk, az egyik változat bemegy a híradóba röviden, frissen, a lényeget megtartva, a másikat pedig külön hosszan, részletesen megmutatva az adott esemény történéseit, interjúkkal ellátva adjuk.

 

– Miből tudja magát fenntartani a TV?

Gyakorlatilag három különböző forrásunk van, az egyik a reklámbevétel, második a pályázatok és a harmadik az önkormányzati bevételek. Reklámbevételünk nem lehet sok, azért se, mert közösségi televízió vagyunk. Itt nagyon behatárolt a reklámidő és a műsorstruktúra.

 

– Mezőtúr a televízió életében milyen szerepet tölt be? Várható-e, hogy aktívabban megjelennek a városban?

Nem szeretem, hogyha azt mondják, hogy mi szarvasiak vagyunk. Valahol lenni kell, kell egy fix hely, nekünk ez Szarvas. Azért is lett a nevünk Körös TV, hogy ne egy településhez legyünk kötve. Azok az események, amik Mezőtúron történnek, nekünk legalább annyira fontosak, mint amik Szarvason. Az pedig, hogy Mezőtúrról mennyi eseményt és milyen mértékben mutatunk be, az az önkormányzat döntése. Ők hívnak, ők szólnak egyes rendezvények előtt. Ha minket hívnak, biztos, hogy ­ahogy eddig is mentünk ­ezután is menni fogunk. A közelmúlt nagy változása, hogy most már Mezőtúron is napi 24 órában látható az adásunk. Az eddigi időosztásos megoldás helyett önálló, teljes csatornára került a Körös TV. Az Optanet hálózaton az S2-es csatornán, 112,25 MHz frekvencián található meg az adásunk Fontosnak tartjuk, hogy nagy előnye a Körös TV-nek, hogy a mezőtúri történéseket, értékeket, innovációkat nem csak helyben a helyi emberek számára tudjuk első kézből közvetíteni, hanem közel 100 000 embernek két megye, négy járásának 14 településen.

 

– Beszéltünk a múltról, beszéltünk a jelenről, mi várható a jövőben?

Időpontot konkrétan nem tudok mondani, de az biztos, hogy az idei évben a nézők egy látványos dolognak lesznek szemtanúi. Minőségbeli javulás lesz. Több okból sem szeretnék erről még részleteket elárulni, részben babona miatt, részben pedig azért, mert rajtunk kívül álló dolgok is befolyásolják az időpontot. Bízom abban, hogy mindenkinek tetszeni fog, nagyon régóta dolgozunk, hogy ezt meg tudjuk lépni. Az új stúdió kialakítása is ezt készítette elő.

 

A Körös TV mezőtúri kötődését talán erősíti, hogy Berec Zsolt a televízió munkatársa városunkból származik. Megkérdeztem őt is a TV-hez való vonzalmáról:

Szarvasra jártam főiskolára, de mellette már a Túri TV-nél tevékenykedtem. Az elméleti tudásom mellé ott gyűjtöttem tapasztalatot, gyakorlatot a televíziós műsorgyártás sokrétű folyamataiban. Később sajnos a külső hatások nem úgy hozták, hogy a Túri TV tovább működhessen. Megszűnése után egy űr keletkezett bennem, mert nagyon közel került hozzám ez a szakma. Ezek után az önéletrajzommal bementem a TV-khez és a Körös Televízióval találtunk egymásra. Azóta nagy felelősség is, de nagyon jó érzés is, mikor az ember fontos része egy gépezetnek. Egy nagyon komoly csapat része vagyok, ahol szakmailag és emberileg minden kollégám maximálisan rátermett és elkötelezett a televíziózás iránt, van kiktől tanulnom a hétköznapokban. Azt látom, hogy ez a televízió stabilan fejlődik, ez nekünk munkavállalóknak egyfajta biztonságérzetet ad. Mondhatom, hogy megtaláltam a helyem. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy lehet, hogy országos TV-hez képest mi kis, vidéki televízió vagyunk, de az anyagokat ugyanúgy minőségileg kell elkészíteni. Hitvallásom az, hogy a nézők a legjobbat érdemlik akár országos, akár helyi szinten is. Számomra fontos, hogy bár elkerültem Mezőtúrról, a Körös TV-n keresztül mégis tehetek valamit a város közéletéért a munkámon keresztül és szülővárosom hírnevét öregbíthetem várostáblán belül és kívül egyaránt.

Bodor Márti

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu