Register
arTúr fesztivál és Túri Vásár értékelő sajtótájékoztató
Írta: Bodor Márti   

2013. augusztus 6-10. között került megrendezésre az arTúr Fesztivál, augusztus 11-én a Túri Vásár. A programsorozatban helyet kaptak a sport és kulturális programok, gyermek és felnőtt rendezvények egyaránt. Ahogy az már elhangzott mindkét esemény kiemelt fontosságú a város életében.

2013. augusztus 16-án sajtótájékoztató keretén belül értékelte a programsorozatot és az ez időszakban megszervezett testvértelepülési találkozót Herczeg Zsolt Mezőtúr Város polgármestere, sport és kultúra területen értékelt Szűcs Dániel a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság elnöke, a Túri Vásárral kapcsolatos tapasztalatokat osztotta meg a nyilvánossággal Bordács László a Mezőtúri Közművelődési és Sport KKN Kft. ügyvezetője, valamint a rendezvény programjait, sajtó megjelenéseit ismertette Bodor Márta sajtófelelős.

– Az arTúr fesztivál és Túri Vásár Mezőtúr Város Önkormányzatának két olyan kiemelt rendezvénye, melyre minden évben igyekszünk a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Nem olcsóak ezek a programok, a technikai háttér, a fellépők nagy költségbe kerülnek, de ezt vállaljuk. Fontosnak tartjuk, hogy a hagyományainkat, az értékeinket megőrizzük. Ebben az esztendőben sikeresen túl vagyunk ezeken a rendezvényeken. Minden vendégünk – akár mezőtúri, akár vidékről érkező – megtalálhatta a maga számára kellemes és jó programot. Külön örülök annak, hogy számos mezőtúri fellépő volt jelen a gyermekektől kezdve az idős korúig. Annak is örülök, hogy sikerült nagyon színvonalas előadókat meghívni. A hétvége folyamán testvértelepülési találkozó is megrendezésre került egy pályázatnak köszönhetően. Egy igen magas létszámú küldöttségeket fogadtunk itt Mezőtúron, a vendégeink létszáma durván 90 fő volt, ebből több mint 60 fő gyermek. A találkozó programja – azontúl, hogy a testvértelepülési kapcsolatok ápolását célozta meg – a pályázat révén arról is szólt, hogy 2013 az Európai polgárok éve, ennek jegyében konferencia került megtartásra, szombat délután folyamán pedig kulturális rendezvény. Részt vettünk a Túri Kupa utcai futóversenyen is, ahol jelképesen mi is futottunk, de a vendégek nagy része részt is vett ezen. Itt is az összetartozást próbáltuk hangsúlyozni. Fontosnak tartom azt, hogy a vendégeink meglátogatták a szervezett programokat és a visszajelzések azt mutatják, hogy elégedetten távoztak városunkból. Összességében sikeresnek értékelem, mind az arTúr Fesztivált, mind pedig a Túri Vásárt. Különösebb rendbontásról én nem tudok. Nyilvánvaló a szervezésben, és a sokrétűségben akadtak apróbb kimaradások, de ezt a szervezők rugalmasan kezelték és megoldották. Szeretnék köszönetet mondani Bordács László ügyvezető úrnak és minden kollégájának, a Közös Önkormányzati Hivatal dolgozóinak, azoknak a dolgozóknak, akik részt vettek a programok szervezésében, azoknak a városi képviselőknek, akik megtisztelték jelenlétükkel a programokat. Köszönöm a támogatóknak hozzájárulásukat, hiszen azt tudni kell, hogy jócskán akadt anyagi támogatója is a rendezvényeknek. Köszönetet mondok Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter úrnak is, aki szintén támogatta a rendezvényt, nettó 4,5 millió forinttal. Köszönöm mindenkinek!

Polgármester úr után Szűcs Dániel értékelt:

– Már a keddi napon egy igen színvonalas kiállítással nyitott az arTúr Fesztivál. A Mezőtúri Népi Díszítőművészeti Szakkör „Szeretettel” c. kiállítását tekinthette meg a mezőtúri közönség. A hagyományőrzés tekintetében egy nagyon fontos mérföldkő ez a kiállítás Mezőtúr város életében. Ezt követően kihangsúlyoznám a mezőtúriakat, a mezőtúri alkotókat, köztük a Dalvarázs Együttest. Rengetegen jelentek meg a koncertjük alkalmából a Városi Galériában. A pénteki napon újra lehetőséget kaptak a mezőtúri zenekarok, akik nem okoztak csalódást. Úgy gondolom, hogy a jövőt illetően is figyelembe veszik őket a szervezők, sok reményt fűzünk hozzájuk. Említenem kell a Vivace Kamarakórust, akik ismételten nagy sikert arattak a Katolikus Templomban, őket is dicséret illeti, valamint a Túri Vásáron a nótaműsor résztvevőit, a Legaláb és a Dalma Dance Club táncosait. Most a mezőtúriakra fektettem a hangsúlyt, de ezenkívül olyan fellépők utaztak hozzánk Mezőtúrra, akik nem csak országosan, hanem nemzetközileg is elismertek, pl. Ittzés Gergely fuvolaművész, a Roy és Ádám Trió, és az R-Go. A fesztivált és a vásárt kiegészítve olyan fontos események kerültek megrendezésre, mint a fodrász és műkörömépítő verseny. A sport területen a Túri Horgászversenyen nagyon sokakat vonzott, az utcai futóversenyen pedig sok gyermek és felnőtt szerepelt sikeresen. Köszönet ezért Uzsoki Jánosnak, Bagdán Sándornak és Barta Gyulának, hogy ez a rendezvény újfent létrejöhetett.

Összefoglalva az összművészetre fektettük a hangsúlyt, ami úgy gondolom sikert aratott a városban. Ezt a rendezvényt nem szabad összehasonlítani és összetéveszteni pl. az East Festtel, vagy más településen lévő falunappal. Ennek teljesen más a jellege és az üzenete. Ez egy összművészeti fesztivál, itt művészek és könnyűzenei együttesek egyaránt fellépnek, vagy látható mozifilm, színházi előadás. Általában teltházasak voltak a megrendezett programok, talán a színház vonzhatott volna több embert, de úgy gondolom, hogy a jövőben ez is javulni fog. Azt fontos még hangsúlyozni, hogy a környéken nem sok ingyenes rendezvény van, ilyen színvonalon.

Polgármester úr ezután még elnézést kért azoktól a személyektől, akik kísérő rendezvényeivel segítették az arTúr Fesztivál és Túri Vásár sikerét, de az elhangzott felsorolásban nem szerepeltek. De mindenképp fontosnak tartotta kiemelni az Országos Kádár Találkozót, amit Ádám János helyi kádármester és családja szervezett. Elmondta, hogy nagyban emelte a Túri Vásár színvonalát a kádármesterek bemutatója, ezúton is köszöni a szervezést. Valamint a Kárpát-medencei motorosok találkozóját, melynek keretében a Vajdaságból, a Felvidékről és Erdélyből is érkeztek látogatók Mezőtúrra.

Bordács László a Mezőtúri Közművelődési és Sport KKN Kft. ügyvezetője a Túri Vásár eseményeit ismertette.

– A tavasz elején kiküldött jelentkezési lapok folyamatosan érkeztek vissza vásározó partnereinktől, ezzel párhuzamosan az idén újdonságként bevezetésre kerülő Polgármesteri Hivatalba történő regisztráció is folyamatos volt. – Ennek a regisztrációnak az a lényege, hogy a Hivatal külön törvényességi szempontból megvizsgálja az árusok tevékenységének jogosultságát. Például a bejelentő nevén van-e még az adott vállalkozás. – A jelentkezések beérkezése után a kollégáim feldolgozták az adatokat, elkészítették a vásár térképét, ahova berajzolták a jelentkezőket. Majd a Tulipán út és Szolnoki út sarkánál elhelyezett regisztrációs sátornál szombat éjféltől vasárnap reggel 8-ig megtörtént a vásározók beengedése. Ezzel párhuzamosan a volt MHSZ épületében az önkormányzat által kirendelt munkatársak lehetőséget biztosítottak a helyszíni regisztrációra. Bizonyára mindenki talált vásárfiát, hiszen az árusok számát tekintve ez évben sem volt okunk szégyenkezni.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a rendezvény neve Túri Vásár, tehát az árusító partnereink mindenféle termékeket árusíthatnak. A vásárba kilátogatók száma idén is több ezer fő volt. Maga a vásár a Szolnoki úton a Katolikus Temetőtől a Városi Sportcentrum bejáratán túl ért. Az időjárást tekintve a szép időnk volt, amely ideális volt szabadtéri programjaink megtartására. Szeretném megköszönni a cégek, vállalkozások, magánszemélyek türelmét, megértését, akik tűrték az útzárást. A vásárt színesítette még a mezőtúriak bemutatkozása, illetve a főzőverseny, amelyben nemcsak a helyiek mutatták meg tudományukat. Köszönöm mindenkinek, akik színesítették a vásári forgatagot, és akik újra velünk voltak ebben a fontos időszakban.

Mindezek után Bodor Márta a rendezvény sajtófelelőse ismertette a programsorozatot megelőző reklámtevékenységet és elemezte a rendezvény helyszíneit.

– A megrendezésre került ArTúr fesztivál és Túri Vásár nem csak városi rendezvény, hanem már országosan is ismert. Éppen ezért fektettünk nagy hangsúlyt a rendezvénysorozat reklámozására. Anyagi lehetőségünkhöz mérten többnyire csak barter megállapodásban gondolkozhattunk, de így is nagy területet fedtünk le. Hirdettünk szórólapokon, plakátokon, programfüzetet, hivatalos reklámvideót készítettünk, megjelentünk a Szolnok Volán buszain, Est lapokban és internetes felületeken. Köszönjük a médiapartnerek közreműködését: Pont Rádió, Pont Tv, Index Tv, szoljon.hu, Körös Tv, Aktív Rádió, Amadeus Rádió, Koktél Rádiónak, Túrkeve Tv és Újság, Szolnoki Napló, Új Néplap, viharsarkihirek.hu.

Programfüzetünk, plakátunk új külsővel jelent meg az idén, amit úgy érzékeltünk, hogy a lakosság pozitívan fogadott. A helyszíneket tekintve a templomi programok idén is nagy érdeklődésre tettek szert. A templomkert hangulata a szombati napon sokakat kicsábított, az ottani program igazodott a helyszín hangulatához. A Katolikus Templom többször kapott szerepet. Örömünkre szolgált, hogy teltházas rendezvénnyel sikerült megnyitnunk a programsorozatunkat. Valamint itt került sor a Szironta Csengettyű Együttes előadására és a mezőtúri Vivace Kamarakórus hangversenyére. A templom akusztikája ideális volt a komolyabb hangvételű koncertek megtartására. A Városi Galéria idén nagyobb szerepet kapott, itt került megrendezésre Turek Miklós által előadott Faludy est és a hozzákapcsolódó Nágel Kornél grafikusművész kiállítása. A mezőtúri Dalvarázs együttes jubileumi dalversenyének is otthont adott, ekkor is megtelt a városi kiállítóterem. A galéria mellett a Túri Fazekas Múzeum is főszerephez jutott. Nagy sikernek örvendett idén a kertmozi, ahol az Én a séf és a Felhőatlasz című filmek kerültek levetítésre. Valamint a gyermekek délutánjának is kíváló helyet adott, amit a jövőben jobban szeretnénk kihasználni. A Közösségi Házban a kádártalálkozó alkalmával megnyitott kiállítást tekinthettük meg, valamint a kísérő rendezvények esetében került előtérbe ez a helyszínünk. Már a fesztivál megnyitó napján 16 órakor a mezőtúri Népi Díszítőművészeti Szakkör kiállításának is otthont adott, valamint a NOHAB Vasútmodell Szakkör bemutatójának, illetve a Túri Kupa utcai futóverseny lebonyolításában is szerepe volt. A Városi Színházteremben több előadást láthattak az érdeklődők. A Fesztivál színpadon helyi, és országosan ismert zenekarok fordultak meg, mint a Takáts Tamás Blues Band, Szabó Balázs Bandája, Kowalsky Meg A Vega. A pénteki napon helyi, illetve helyi kötődésű zenekarok uralták ezt a színpadot, sokak örömére. Kiváló hangosítással, remek hangulattal várta a kilátogatókat ez a helyszínünk is. Összességében azt lehet mondani, hogy a szabadtéri programok nagyobb látogatottságnak örvendtek, mint a beltériek. Vasárnap a Túri Vásárt felvonulás nyitotta, a főtérről, majd 9 órától kezdődően színpadi programokkal kedveskedtünk a nézelődőknek. Helyi táncosok, helyi csoportok mutatkoztak be, majd délután 15:30-tól könnyű zenei koncertek következtek. Este 9-kor érkezett hozzánk az R-GO, amire kicsik és nagyok együtt tudtak bulizni. Az élőzenés nagykoncertre több ezren voltak kíváncsiak. Az egész hetes rendezvénysorozatot tűzijátékkal zártunk. A jövőévben hasonló szellemben rendezzük meg a 13. ArTúr Fesztivált és a 23. Túri Vásárt, találkozzunk akkor is!

A városvezetés és a szervező Mezőtúri Közművelődési és Sport KKN Kft. nevében várjuk Önöket további rendezvényeinkre és az október 26-án megszervezésre kerülő Dömötör napra.

- SZERK. -

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu