Register
Mezőtúron a rekordgyőzelem
Írta: Bodor Márti   

2013. augusztus 24-25-én került megrendezésre az a 24 órás kerékpárverseny, ahol a mezőtúri Pályi Csaba felállította az új országos csúcsot. A versenyt a kiskunlacházai reptéren szervezték meg. A versenyről a 23 éves rekorderrel beszélgettem:

 

 

– Kezdjük az elején, mióta kerékpározol versenyszerűen?

– 2008-ban kezdtem el kerékpározni, főképp országúti szakágban. Akkor sikerült megnyernem az amatőrkupát, majd azután az elkövetkezendő években külföldön versenyeztünk sokat az akkori csapatommal. 2011-ben ismét amatőrkupákra és országos bajnokságokra jártunk. Idén csak kisebb versenyekre sikerült eljutnom.

 

– Tehát akkor magasra tetted a lécet és rögtön a 24 órás versennyel nyitottad a szezont?

– Volt 2-3 versenyem, de az más jellegű, inkább mezőnyversenyek voltak. Ez más felkészülést igényel.

 

– Milyen felkészüléssel jár egy 24 órás tekerés?

– Sok felkészülést igényelne, amit én nem tartottam be. (mosolyog) Nem mondhatom, hogy rendesen felkészültem. Verseny előtt egy hónappal kezdtem el edzeni, 150-200 km-eket mentem, az utolsó egy hétben pihentem. A felkészülés az étrendet is érintené, de én ezt nem bírom betartani. Jelenleg nincs edzőm, de úgy érzem, hogy szereztem már annyi tapasztalatot, hogy tudjam mit és hogyan kell.

 

– A beszélgetésünk főapropója ez a kiskunlacházai verseny. Mesélj erről!

– Ez egy 24 órás országúti verseny volt, amit Kiskunlacházán a repülőtéren szervezett meg a BSI (Budapesti Sportiroda). 10 óra környékén érkeztünk meg a helyszínre. Felállítottuk a sátrunkat, elkészítettük a frissítéshez kellő dolgokat. Verseny előtt én kimondottan rosszul éreztem magam, nagyon fáradt voltam. Lehetett menni bemelegítő kört, megnézni a pályát, én erre nem mentem, a fáradtságomból kiindulva. Szombat délután kettőkor indult a verseny és másnap délután kettőig tartott. 90 egyéni és számos csapat indult, melyekkel egyszerre rajtoltunk. 7 kilométeres körpályán mentünk, de szerencsére voltak benne kanyarok is. 3-4 óránként álltam meg, 3-5-7 percre, összesen egy fél órát. Chipes időmérő rendszert alkalmaztak, és nézték a megtett körök számát. A rajtra összeszedtem magam és a mezőny elejével el is tudtam menni. Kicsit sokat vállaltunk az elején, féltem is, hogy visszaüt a végére. 1-2 óra alatt kialakult egy jó kis boly, ekkor már nagyjából körvonalazódtak az ellenfelek. A második helyezettel, Molnár Tamással sokat mentem. Este 10 körül sikerült 1 kör előnyt szereznem. Hajnalig megint együtt mentünk, együtt frissítettünk. Több segítőm volt lent a pályán, így nekem gyorsabban sikerült ezeket a kiállásokat megtennem. Világosodás előtt volt egy holtpontom, ekkor majdnem le is szakadtam a többiektől. Ebben az időszakban a csapat sokat segített. 11-13 perces köröket mentünk, ami kb. 35 km/h átlagsebességnek felel meg. Szerencsére műszaki hibám nem lépett fel a versenyen, így összesen 798 km-t tekertem le a 24 óra alatt. Hajnalban sikerült még egy kör előnyt szereznem, így még biztosabb volt az első helyem. Onnan már a rekorddöntésre mentem rá, ami szerencsére szintén sikerült. Az időjárással viszonylag szerencsénk volt, nem volt az a nagyon meleg, de a szél annál inkább fújt egész nap.

 

– Mit fogyasztotok ilyenkor?

– Speciális készítményeket. Én Nutrixxionnal mentem, géleket, energiaszeleteket, proteinszeleteket, magnéziumot, aminosavat, koffeint ettem. Bár estefelé már jól esett a rántott hús is.

 

– Kik segítettek neked?

– A párom nagyon sokat, meg a csapattársak, akik a 4 fős váltóban indultak, és a Nutrixxionosok.

 

– Te ezt a versenyt megnyerted, mi az, amit még a rekordon kívül nyertél?

– Tapasztalatot. Az eddigi csúcsot 40 kilométerrel döntöttem meg. Aki tartotta egyébként 3. lett, 70 kilométerrel lemaradva. Anyagi juttatással nem jár ez a győzelem.

 

– Elmondtad a beszélgetésünk elején, hogy csapattal is indultatok. Ők hol végeztek?

– Igen, indult egy 4 fős váltó, ők a mezőtúri ProTúr. Egyébként én is az ő színeikben versenyzek. Nagyon jól mentek ők is. A 4 fős kategóriát megnyerték, hasonlóan 798 km-t mentek ők is. Hozzáteszem a megegyező idő ellenére, nem együtt mentünk. A váltó kategória azt jelenti, hogy egyszerre egy ember lehetett a csapatból a pályán, ők sűrűbben váltották egymást, 3-4 körönként, így sokszor pont elkerültük egymást. A csapat tagjai: Tirszin Robin, Bíró László, Szántó Imre, Bogyó Tamás.

 

– Mi lesz a jövőben? Milyen terveid vannak?

– Idénre még van 1-2 kisebb verseny. A hétvégén, ha sikerül eljutnom egy 12 órás versenyen is részt fogok venni. Jövőre a címvédés egy fő feladat lesz, rendesen felkészülve talán még meg is dönthető a jelenlegi csúcs. Illetve a La Manche-i 24 órás versenyre jó lenne kijutni. Ez már egy igen komoly versenynek számít. Anyagi háttér kell hozzá, az időeredményem már meg van. 803 km-rel nyerték ezt meg 2011-ben, most 798-at mentem. Kvalifikálni már tudnám magam oda.

 

Pályi Csabának az eredményeihez ezúton is gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

Bodor Márti

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu