Register
Nekem megkerült a kerékpárom…
Írta: Bodor Márti   

Az elmúlt napokban, hetekben sajnos olyan bűncselekmények történtek a városban, melyek megelőzése és felderítése nagyon fontos és mindannyiunk közös érdeke. Azért, hogy el tudjuk kerülni a sértetté válást mi magunk is nagyon sokat tehetünk, ezáltal csökkentjük a bűnalkalmak számát, és nem adunk esélyt a tolvajoknak.

A legtöbb és a legbosszantóbb a kerékpárlopások számának megugrása. Néhány héttel ezelőttig nem tudtam mit érez az, aki egyszer csak hűlt helyét találja saját tulajdonának. Az én esetem szerencsésen zárult, mivel hála a szemfüles mezőtúri járókelőknek és a rendőrök munkájának meglett az eltűnt kerékpárom, amit ezúton is köszönök. Ezen az eseten  felbuzdulva úgy gondoltam beszélnünk kell erről a témakörről, ha lehet előzzük meg, hogy áldozattá váljunk.

A lopások megelőzéséről Dr. Gál Ferenc rendőr alezredessel beszélgettem, aki néhány megszívlelendő tanáccsal szolgált.

 

- A kerékpár tárolás hiányosságainak nagy szerepe van az eltűnésekben. Amennyiben közterületen helyezzük el a kerékpárunkat, mindenképpen használjuk a kerékpártárolót, lehetőleg ne önmagában lakatoljuk le, hanem hozzá a tároló szerkezethez. A legtöbb üzletnél a tárolók a bejárat környékén vannak elhelyezve, fontos, hogy forgalmas helyen legyen a kerékpár. Gyakran előforduló eset, hogy nincs hozzá zárva a bicikli semmihez, az elkövető megy, felakasztja a szatyrot a kormányra, kicsit megemeli a kereket és senkinek fel sem tűnik, hogy nem a saját biciklijével távozik. Ha esetleg valaki ilyet lát, mindenképp hívja a rendőrséget. Jól tipizálható eltűnési helyek: bevásárlóközpontok, iskolák környéke, MÁV állomás környéke. Ezeken a helyeken fokozottan vigyázzanak a kerékpárjaikra. Gyakran előfordul, hogy lezáratlan bicikli tűnik el ezért fontos, hogy bármilyen rövid időre is megyünk be az üzletbe, mindenképp zárjuk le a kerékpárunkat.

 

A kerékpár vásárlási bizonylatát őrizzük meg, még ha nem üzletből vesszük, akkor is készüljön adás-vételi szerződés. Írjuk fel a kerékpár számát, legyenek meg az azonosító adatok, hogy a körözést el lehessen rendelni. Előfordult, hogy a garancia jegyet az üzletben odaadták, de nem volt felírva a vázszám. Ezt ellenőrizzük vásárláskor. Ha nem üzletből vesszük meg a biciklit, nézzük meg, van e rajta vázszám, ha le van róla súrolva akkor több, mint valószínű, hogy lopott a kerékpár, s bármennyire is szükségünk van rá ne vásároljuk meg. A lakótelepeken,  a közös tárolóban is zárjuk le a kerékpárt, illetve ha vendég érkezik annak biciklijét is helyezzük tárolóba. Többször előfordult, hogy nem cserélték le a zárat, kikopott, könnyen nyílott, bárki bemehetett a tárolókba. Az elektronikus nyitószerkezettel ellátott bejárati ajtóknál is ajánlott lenne időnként lecserélni a kódokat.

A kertes házak esetében ne a kapu mellett helyezzük el a kerékpárokat. Lehetőleg tegyük alsóépületbe, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor a kaput tartsuk zárva, és a kerékpárt tegyük az udvar másik végébe, hogy azt ne lehessen kiemelni. Iskolában is ajánlott zárt helyen belül elhelyezni a kerékpárt, szintén tárolóhoz zárva. Érvényes ez iskolai időre is és a délutáni foglalkozásokra még inkább fokozottan érvényes, mivel akkor a kapu már nem minden esetben van zárva.

Amennyiben megtörtént az elkövetés és felismerjük az úton a biciklinket, figyeljük meg az elkövető útvonalát, személyleírást, ruházatleírást próbáljunk megjegyezni és haladéktalanul értesítsük a rendőrséget. Eltűnéskor a rendőrséget mindenképp értesítsük, ha van alvázszámunk, ha nincs. Bejelentéskor a kerékpár papírjait hozzuk be a rendőrségre, 1-1 fénykép is megkönnyíti a helyzetet.

Ha valaki információt kap arról, hogy merre van a kerékpárja, semmiképp ne menjen be az elkövetőhöz maga. Rosszul is elsülhet a dolog, ezért mindenképp forduljunk a rendőrséghez.

Kollégáim felkeresték a korábbi sértetteket és vizsgáltuk azt, hogy honnan vásároltak másik kerékpárt. Próbáltuk azt megnézni, hogy mi lehet a beszerzési forrás, például, hogy az elkövetők újra értékesítették-e az eltűnt bicikliket.

A tavalyi évben 100 fölött volt a kerékpár lopások száma, ebbe beletartoznak a bűncselekményi és a szabálysértési esetek is (szabálysértési esetek a lezáratlan, kisebb értékű kerékpárok eltűnése). A bejelentetett esetek közül jónéhány ügy nyomozása zárult eredményesen, de még sok tennivaló akad ezen a téren.

 

A gépkocsik és a garázsok védelme is nagyon fontos dolog. A tapasztalat az, hogy a Mezőtúron megtörtént esetekben a gépkocsiban elhelyezett valamilyen értékesebb dolog volt a tolvajok célpontja.

Azért, hogy megelőzzük a gépkocsik feltörését, ellopását néhány alapvető szabályt be kell tartani. A kocsinkat járó motorral ne hagyjuk őrizetlenül, a parkoláskor lehetőleg olyan helyet válasszunk ahol rálátásunk van a gépkocsira, vagy helyezzük el őrzött parkolókban, zárt helyen. Különösen fontos ez, ha vidékre megyünk, ahol sokszor nem ismerjük a közlekedési viszonyokat és lehetséges, hogy az első parkolóhelynél alkalmasabb, biztonságosabb helyen is el tudjuk helyezni gépkocsinkat. A gépkocsiban ne hagyjuk benne iratainkat, pénztárcánkat, a jármű forgalmi engedélyét és pótkulcsát, még akkor sem ha az nincs jól látható helyen. A zárt gépkocsi nem arra való, hogy abban értékeinket őrizzük, a biztonsági berendezéseket is azért szereljük be, hogy a jármű ellopását, feltörését megakadályozzuk. Ezért a járművet még ha rövid időre is szakítjuk meg utazásunkat zárjuk le, a biztonsági és riasztó berendezéseket kapcsoljuk be, működésüket ellenőrizzük, a jármű ablakait húzzuk fel. Éjszaka, amennyiben erre lehetőség van a gépkocsit tároljuk garázsban, de itt is figyelni kell néhány biztonsági szempontra. Az ajtó szorosan záródjon, hogy azt ne lehessen megfeszíteni, a zárak lehetőleg biztonsági szerkezetűek legyenek, és a pántok és takaró lemezek úgy legyenek rögzítve, hogy azt kívülről ne lehessen kicsavarozni. Jó, ha az ajtó úgy van kialakítva, hogy az ne lehessen leemelni. Különösen hasznos ez a közterületre nyíló garázsok esetében. Egy-egy garázssoron az sem elvetendő ötlet, hogy közösen szerelnek fel a tulajdonosak olyan kamerát, ami rálát a sorra, s emellett a garázsok elektronikus védelmét külön-külön is megoldják, ami azért lehet fontos, mivel a lakótelepeken gyakori, hogy szerszámokat, gépi berendezéseket is a garázsban tartanak. Az éjszaka csendjét esetenként felveri a riasztó hangja, ilyenkor vegyük a fáradtságot és nézzük meg mi a zaj oka, s ha a betörőket látjuk „dolgozni” haladéktalanul telefonáljunk a rendőrségre. A lakótelepeken méginkább fontos, hogy ne legyünk közömbösek egymás dolgai iránt, a jó időben nyújtott segítséggel sokszor megelőzhető a nagyobb baj.

Mindenképp ügyeljünk tulajdonunkra, bármilyen kérdés, segítség esetén forduljanak bizalommal a rendőrség munkatársaihoz.

Bodor Márti

 

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu