Register
10 éves a Lókötők Citerazenekar
Írta: Bodor Márti   

Októberben a Lókötők Citerazenekar 10 éves „születésnapját” ünnepli, nem is akárhogyan. A várható rendezvényről Szabó Ferencet, a zenekar művészeti vezetőjét kérdeztem.

– Pontosan mi is az, amire októberben készültök?

– A zenekar III. alkalommal rendezi meg a Citerás Mulatságát és ennek keretén belül a 10 éves jubileumát is szeretné megünnepelni, 2013. október 12-én.

 

– Hogyan indult ez a Citerás Mulatság?

– Három évvel ezelőttre kell visszakanyarodni, amikor is volt egy olyan ötletünk, hogy Mezőtúrra hozzuk az ország legjobb zenekarait. Az első évben csak magyarországi együttesek tették tiszteletüket itt nálunk, a tavalyi évben viszont már határainkon túlról – Nagy-Magyarország területéről – is érkeztek vendégek. Az alapötlet ezen kívül az volt, hogy találkozzunk a barátainkkal, mivel mi is sokat járunk hozzájuk.

 

– Az elmúlt két évhez képest idén miben lesz más ez a mulatság?

– Annyiban lesz más, hogy kettő részre osztottuk ezt a találkozót. Az első részben a hagyományos, az eddig megszokott formában zajlik a délután, tehát a vidéki zenekarok köszöntik a mezőtúriakat. Érkeznek mezőtúri fellépők is, de főleg vidéki fellépőkkel találkozhat a közönség. A második részben pedig a Lókötők Citerazenekar egy önálló koncerttel ünnepli meg a 10 éves fennállását.

 

– A Lókötők Citerazenekar az elmúlt 10 évben hogyan alakult?

– 10 év nagyon sok idő, sokat változtunk ez idő alatt. 2003-ban alakult a zenekar, 3 fővel. Az alapító tagok közül jelenleg 1 ember játszik aktívan velünk. Többen családi okok, munkahelyi okok miatt nem tudták vállalni a zenekarban való közreműködést. Így történtek tagcserék, de immár másfél éve hatan játszunk stabilan együtt. Nem csak mezőtúriak vesznek részt a munkában, hanem Kecskemétről, Tiszajenőről és Tiszakécskéről járnak ide zenészbarátok muzsikálni. A bázis Mezőtúr, mi mezőtúri zenekar vagyunk.

 

– Arról beszéltünk, hogy 10 év sok idő. Milyen eredményekre a legbüszkébb a zenekar, amiket együtt ennyi idő alatt elért?

– Bármelyik díjnál fontosabbnak tartjuk a közönség tapsait, szeretetüket. Természetesen azért vannak díjaink, a KÓTA országos minősítőin többször részt vettünk, mindannyiszor Arany Díjat érdemeltünk ki, az Aranypáva Díjat kétszer kaptuk meg, emellett különdíjak, nívódíjak is vannak tulajdonunkban. De ahogy említettem a közönségtől kapott visszajelzéseket tartjuk a legfontosabbnak, illetve a határainkon túli magyar barátainkhoz való eljutást.

 

– Ha már a fellépésekről beszélünk, mennyire vagytok foglaltak egy egész évet nézve?

– Egész évben körülbelül 30-40 fellépést tudunk vállalni, ez takar fesztivált, falunapot, találkozót, helyi jubileumokat. Ahova tudunk, elmegyünk, járunk a Dunántúlra, Tiszántúlra, Közép-Magyarországra, határon túlra. Úgy gondolom, hogy a zenekar letette már a névjegyét a magyar citera és népzene világában. A zenekarból hárman tanítunk az ország egyik legnagyobb népzenei táborában. Ott is nagyon sok barátságot sikerült már kötni.

 

– A zenekar melyik területről játszik csokrokat? Mi a fő profilja a Lókötőknek?

– A zenekar fő profilja Kis- és Nagy-Magyarország népzenéje, Kalotaszegtől kezdve a Dunántúlig mindenfajta muzsikát próbálunk játszani. Természetesen vannak főbb területek, amiket kedvelünk. Onnan előfordulhat, hogy több anyagunk van, többet játsszuk azokat. Mi a hangszerelt citerazenét részesítjük előnyben. Ez azt jelenti, hogy úgy tudunk megszólalni, mint egy vonós banda, tehát meg van a cimbalom szólam, a klarinét szólam, a brácsa, a bőgő és a dallam is. Közben megpróbálunk hűek maradni azokhoz az adatközlőkhöz, akik ezt megmentették a nagyvilágnak. A népzenének mi inkább a sodróbb lendületű dalait szeretjük játszani, tipikusan a táncházi, lakodalmi muzsikát.

 

– Visszatérve az októberi eseményre, hol és mennyiért tudnak az érdeklődők jegyet vásárolni?

– A belépés ingyenes. A helyszín a Közösségi Ház nagyterme. A találkozó 15 órakor, a jubileum pedig 17 órakor kezdődik. Várunk mindenkit nagy szeretettel!

Bodor Márti

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu