Register
Múzeumi hírek
kultúra
Írta: Bodor Márti   


Török János keramikus újabb munkái Mezőtúron

 

A mezőtúri születésű, a pécsi Zsolnay gyárban évtizedekig főtervezőként dolgozó Török János kerámiáiból 29 darab került a napokban véglegesen városunk tulajdonába.

A művész özvegye által néhány évvel ezelőtt ajándékozott kollekció egészült most ki ismét  az ő jóvoltából  kisszériás és egyedi dísztárgyakkal, szobrokkal.

Az új szerzeményeket 2014 januárjában kamara kiállítás keretében mindenki megtekintheti majd a Túri Fazekas Múzeumban.

A tárgyak szállításában a Mezőtúri Ipari Park Kft. volt segítségünkre.

Veres Gyula kiállítása

 

November elején Kecskeméten nyílt önálló kiállítása Veres Gyula keramikusnak. Az Empír Enteriőr üzlet-galériában megrendezett tárlat megnyitóján a szervező, Gonda-Szántó Ágota méltatta az alkotót, illetve annak munkásságát Pusztai Zsolt mutatta be.

A zenei betétekben Lázár Ágoston, Lázár Domokos és Veres Gyula működtek közre.

 

 

Badár Balázs Törökszentmiklóson

 

A törökszentmiklósi Butyka Béla Helytörténeti Gyűjteményben nyílt nagyszabású kiállítás a híres túri mester legszebb kerámiáiból. A Túri Fazekas Múzeum és a Badár Emlékház és Műhely anyagából válogatott tárlat a használati tárgyaktól a leghíresebb lopóvázákig, koronás vázákig átfogó képet ad Badár Balázs különböző alkotói periódusairól. A tárgyak mellett szakmai élettörténete képes tablókon került bemutatásra.

A megnyitón, szép számú közönség előtt, köszöntő beszédet mondott Dr. Juhász Enikő, Törökszentmiklós város polgármester asszonya, illetve Herczeg Zsolt polgármester is.

 

Múzeumi nyitva tartás

 

Felhívjuk tisztelt látogatóink figyelmét, hogy a Túri Fazekas Múzeum kiállításai 2013. december 15. és 2014. január 7. között csak előzetes bejelentkezéssel lesznek látogathatók.

Addig mind állandó kiállításainkra, mind a jelenlegi időszaki kiállításunkra (A rács két oldalán – A tömlöcöktől a börtönök világáig címűre) várjuk az érdeklődőket!

 

Pusztai Zsolt muzeológus

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu