Register
Rendőrségi hírek
rendőrségi hírek

Melléklet a 16050/3117-1/2013/ált. számú irathoz

Itt az ősz, figyeljünk jobban a közlekedésre

Az ősz beállta nemcsak a természetben hoz mélyreható változásokat. A hazai időjárási körülmények között az idő hidegre fordulása életünkben egész sor változást idéz elő, mert az átlagosnál és a megszokottnál nehezebb körülmények között kényszerülünk közlekedni.

Ezek a megváltozott közlekedési feltételek nemcsak a járműveket teszik próbára, hanem a járművezetőket is. Természetesen nemcsak a kezdő, kevés gyakorlattal rendelkezőket, vagy az átlagos vezetőket, hanem a tapasztalt, nagy gyakorlattal rendelkező rutinos vezetőket is, de számukra az őszi, megváltozott időjárási körülmények kevesebb meglepetést tartogatnak.

Ősszel gyakran tapasztalható az alattomos, foltokban elhelyezkedő köd. Aránylag jó látási viszonyok mellett haladva olykor váratlanul futhatunk bele a "ködpamacsba", és a látótávolság az egyik pillanatról a másikra néhány méternyire is lecsökkenhet. Annak érdekében, hogy ez a jelenség ne lepjen meg bennünket figyelemfelhívó lehet, ha a szembejövők tompított fényszórói világítanak. Ilyenkor célszerű a saját lámpáinkat is bekapcsolni, és elegendő követési távolságot tartva konvojban közlekedni.

A ködbe általában teljes sebességgel rohanunk bele, és ott pánikszerűen fékezünk. Aki mögöttünk halad, az ilyenkor menthetetlenül utolér bennünket. Ezt csak úgy védhetjük ki, hogy a ködös szakasz kezdetét észlelve még a jól belátható úton csökkentjük a sebességet.

Amennyiben már beértünk a ködös útszakaszba, akkor ne fékezzünk pánikszerűen, és figyeljük a mögöttünk haladókat is. A sűrű ködben kapcsoljuk be a tompított világítást, és ha van, akkor a ködlámpát is. A hátsó ködlámpát csak akkor használjuk, ha a látótávolság 50 méter alá csökken, ellenkező esetben vakíthatjuk a mögöttünk haladókat. A hátsó ködlámpa fényereje ugyanis 150 kandela, ami megközelítőleg tízszerese a normál hátsó helyzetjelző lámpa fényerejének.

Tanácsos időnként ellenőrizni mind az első, mind a hátsó ködlámpa kapcsolóját is, mert sok esetben a kiváló látási viszonyok mellett is indokolatlanul bekapcsolva hagyjuk. Különösen szürkületben és este is rendkívül zavaró és vakító a ködlámpa fénye.

Ilyenkor több gyalogost ütnek el, és gyakoriak az úgynevezett ráfutásos balesetek. Sokszor sem a járművezetők, sem a gyalogosok nem veszik figyelembe a megváltozott útviszonyokat. Az autósok gyakran az esőáztatta utakon nem csökkentik a sebességet, és nem növelik meg a követési távolságot.

Bármilyen hihetetlen, de egy 50 km/óra sebességgel haladó gépkocsi fékútja száraz úton 34 méter, nedves úton pedig 47 méter. Könnyű kiszámítani, hogy ebben az esetben 13 méterrel hosszabb a jármű fékútja.

Végzetes lehet, ha a nedves, vizes úton az 50 km/óra sebességgel közlekedő gépkocsi elé akkor lépünk le az úttestre, amikor az 13 méterre van tőlünk.

Legyünk körültekintőek, várjuk meg, amíg a gépkocsi elhalad! Természetesen annak megítélése, hogy egy gépkocsi milyen távolságban van, és milyen sebességgel közlekedik, nem egy egyszerű feladat. Még gyakorlott szemmel is tévedni lehet, ezért a gyalogosok inkább többször gondolják meg és nézzenek körül, mielőtt lelépnek a járdáról.

Ne hagyják figyelmen kívül, hogy az elkövetkezendő hetekben és hónapokban kedvezőtlenebbek lesznek a közlekedési feltételek, és ezek általában hírtelen változnak meg.

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván a Városi Balesetmegelőzési Bizottság.

 

Melléklet a 16050/3117-3/2013/ált. számú irathoz

„Életet mentett az idejében kapott segítség”

Rendőrök és állampolgárok nyújtottak segítséget a közelmúltban két esetben is bajba jutott embertársaiknak.

Mezőtúron a lakótelepen a szomszédok arról tettek bejelentést, hogy egyik lakótársukat már vagy tíz napja nem látták és mobil telefonján sem tudják felhívni. A helyszínre érkező rendőr behatolt a belülről zárt lakásba és ott találta a keresett lakót magatehetetlen, legyengült állapotban, majd az 50 éves férfit a mentők kórházba szállították.

A Berettyóból 2013. november 17-én a vasúti híd környékén mentettek ki egy idős 70 éves nőt. Az ott horgászók közül többen is észlelték, hogy vízbe került az idős asszony, majd egyikük, egy 33 éves helybeli férfi levetkőzött, és a pár fokos hideg víz ellenére saját testi épségét, egészségét is kockára téve a partra húzta a nőt, akit a mentők kórházba szállítottak.

E két eset is jól példázza, hogy egy kis figyelemmel és segítséggel megelőzhető a nagyobb baj, és emberi életek kerülnek megóvásra.

Köszönjük éber embertársaink önzetlen segítségét, kockázat vállalását!

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu