Register
Orbán Viktor miniszterelnök adta át a RAFI új csarnokát!
közélet

 

2013. áprilisában került sor a Rafi harmadik üzemcsarnokának alapkőletételére és 2014. március 18-án ünnepélyes keretek között átadásra került az új épület. A beruházás összköltsége 837,54 millió forint, amelyhez 240,65 millió forintnyi támogatást az állam adott.

 

 

A megnyitó ünnepségen részt vett Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, Lázár János a miniszterelnökséget vezető államtitkár, Tóth Lajos a RAFI Hungaria Kft ügyvezető-igazgatója, Theo Beil a RAFI GMBH ügyvezető-igazgatója, Gerhard Gjorg a RAFI GMBH és a RAFI Hungaria Kft. közötti kapcsolattartó, Boldog István országgyűlési képviselő, Herczeg Zsolt Mezőtúr város polgármestere és Vadász Róbert a kivitelező Pallér Csarnok Kft. ügyvezető-igazgatója. A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel Mezőtúr város lakói és a vállalat dolgozói, valamint többen érkeztek Törökszentmiklósról is.

Az ünnepség Bíró Szabina, a Mezőtúri Református Kollégium tanulójának „Magyar vagyok” c. népdalcsokrával kezdődött. Majd Tóth Lajos a RAFI Hungaria GMBH ügyvezető-igazgatója köszöntötte elsőként a megjelent vendégeket. Beszédében ismertette a kft útját, indulástól a harmadik üzemcsarnokig. Elmondta a hároméves tervezés alatt többször változtak a tervek, az elképzelések, a személyek, de az elhatározás állandó volt: Mezőtúrnak szüksége van egy elektronikai csarnokra. Mára a tervekből csarnok lett, így a vállalat termelő területe 2600 m2 –rel, a raktár területe 700 m2 –rel, az iroda területe 1000 m2 –rel bővült. Az új gyártócsarnok klimatizált, lehetőség van az állandó hőmérséklet és a relatív páratartalom adott értéken tartására. Mind a tervezés, mind a kivitelezés folyamán az egyik legfontosabb követelmény az épület gazdaságos működtetése volt. Az új csarnok 5 SMT alkatrész-beültető sor, 5 hullámforrasztó berendezés és a hozzájuk tartozó gyártási folyamatok befogadására alkalmas. Ezen eszközök mind szükségesek az új termékek gyártásához és a következő letelepítésekhez. Tóth Lajos hangsúlyozta, hogy ez a beruházás nem egy ember munkájának eredménye, hanem egy közös munka, amit a Rafi Hungaria Kft, az anyavállalat és a Pallér Csarnok Kft és dolgozói közösen értek el. Köszönetét fejezte ki Herczeg Zsolt polgármester úrnak és munkatársainak, valamint a helyi Katasztrófavédelemi Kirendeltség munkatársainak a kivitelezés során nyújtott segítségért. Következő lépés a csarnok betelepítése lesz, az új munkatársak betanítása majd a termelés elindítása. Tóth Lajos kiemelte: „Azt, hogy ma itt állhatunk, azt az elmúlt évek sikereinek köszönhetjük, amit a vállalat dolgozói értek el kitartó munkájukkal, amit ismételten köszönök!”

Tóth Lajost követően Theo Beil a RAFI GMBH ügyvezető-igazgatója következett. Elmondta a magyar kollégák megnyerték az idő elleni versenyfutást, hisz az alapkőletétel után 11 hónappal már át is vehetik Orbán Viktor miniszterelnök úrtól a csarnok kulcsait. A Rafi vezetősége nagyra becsüli az állam és a közösség támogatását, ez egy fontos hajtóerő. Az innovatív és minőségileg magas színvonalú termékekből, melyeket a RAFI Hungaria Kft állít elő, számtalan kerül az autóiparhoz, valamint mezőgazdasági és építőipari gépeket, szerszámgépeket és orvosi műszereket gyártó neves cégekhez világszerte. Elmondta ez a harmadik csarnok az egyik legmodernebb elektronikai beültetésre szolgáló termelőrészleg a Rafi csoporton belül. Az új csarnokkal a mezőtúri telephely alkalmassá válik a jövőbeni új autóipari és orvosi szabványok teljesítésére. A jövőben is szeretnének további munkahelyeket teremteni, ehhez a szakmunkaerő és mérnökképzésben is részt kívánnak venni. Theo Beil köszönetet mondott a projekt sikeréért és elmondta várja a negyedik csarnok alapkőletételét.

Majd Boldog István országgyűlési képviselő ünnepi köszöntője következett. „Ha őseink is elszaladtak volna, valahányszor nehéz idők jöttek, ma üres lenne az ország” - ezzel a Wass Albert idézettel nyitotta meg beszédét Boldog István. Hozzátette így tett Magyarország is az elmúlt esztendőkben, nem ijedt meg a nehézségektől, a nemzetközi nyomástól, önálló úton haladt. Elmondta, minden magyar ember, minden mezőtúri hozzáadta a maga munkáját a közös sikerhez. Az új üzemcsarnok megvalósításához 240 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá a kormány. Ezzel a beruházással 40 új munkahely jön létre. Boldog István e beruházás mellett ismertette a városban zajló nyertes pályázatokat, várható fejlesztéseket, kihangsúlyozta, hogy a mezőtúriak sokat tettek azért, hogy magukénak érezhessék a várost.

Végül Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Ünnepi beszéde előtt arról számolt be, hogy polgármester úrral és a városvezetéssel áttekintették a város helyzetét, valamint hogy Mezőtúr város önkormányzatának a 3,2 milliárd forintos adósságát a kormány átvállalta. Ez lehetőséget ad arra, hogy a lakók által megtermelt jövedelemből a helyben maradó helyi adót ezentúl a város a mezőtúriak javára tudja hasznosítani. Emellett az elmúlt 4 évben 86 helyi pályázatot támogattak, ez összességében több mint 5 milliárd forintot jelentett. Miniszterelnök úr elmondta az élet nem könnyű erre, a város még most sincs jó állapotban, sokat kell még tenni az új üzemekért, a fiatalok itt tartásáért.

Ünnepi beszédében kihangsúlyozta, hogy a harmadik csarnok beruházása bizakodással töltheti el a város lakóit és a kormányt egyaránt. Egy gyár létrehozásánál mindig van kockázat, de a bővítésnél már a tapasztalatokra alapozzák az üzletet. „Ez egy német beruházás, de ez csak azért jöhetett létre, mert Önök megdolgoztak érte a mögöttünk hagyott években, ezt maguknak köszönhetik.” – mondta Orbán Viktor. Kiemelte:”Ma a legfontosabb kérdés Magyarországon a munkahely”, az új csarnokkal 40 munkahely jön létre, melynek száma bővülhet. A német ipar nagy erőkkel van jelen Magyarországon, egyre többen hozzák ide az ipari termelési kapacitásukat, ez arról szól, hogy megtalálták a módját, hogy hogyan működjenek együtt a magyarokkal. Olyan befektetőkre van szükségünk, akik nem elvisznek valamit, hanem hoznak; munkahelyeket hoznak létre. Miniszterelnök úr arra kérte a mezőtúriakat, hogy becsüljék meg a németországi „barátaikat”, hogy a következő időszakban újabb-és újabb együttműködési formákat keressenek. Elmondta, tervük az, hogy a következő négy évben komoly fejlesztéseket hajtsanak végre az ország ezen térségében is. Hozzátette a kormány a beruházáshoz 240 millió forint támogatást adott, amiért nem a kormányt illeti köszönet, hanem a magyar adófizetőket. Lassan 400 ember dolgozik ebben a gyárban, és így ez a gyár Magyarország számára stratégiai fontosságúvá válhat.

Miniszterelnök úr kitekintésként a választási időszakra közölte – „Tudjuk azt, ahhoz, hogy eljussunk valahova és el tudjunk indulni, először fel kell állni. Magyarország nem állt a saját lábán az elmúlt időszakban. Az elmúlt négy évben Magyarország megerősödött és már áll a lábán, de ez még nem jelenti azt, hogy elindult.” Ezt a lehetőséget kell az elkövetkező négy évben kihasználni. Az elmúlt négy évben a magyar nemzet egységes volt, ezért voltunk képesek arra, hogy olyan konfliktusokat vállaljunk, amelyek megnyerésére kevés esélyünk volt. Megnyertük ezeket, azért mert a magyarok összeadták az erejüket.

Miniszterelnök úr beszéde után a nemzeti színű szalag átvágásával átadták a RAFI harmadik csarnokát. Az ünnepi rendezvény az átadott épület bejárásával zárult.

 

Bodor Márti

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu