Register
Tisztelt Táncszerető Érdeklődők, Támogatók és Minden Kedves Olvasó!
sport
Írta: Bodor Márti   

2015. április 18-19-én került megrendezésre városunkban a „MezőTour” II. Országos Balett és Moderntánc Fesztivál és IV. Növendék Koreográfusi Verseny.

Nem tudjuk, a táncszerető érdeklődők és a tevékeny segítők hogyan élik meg a verseny előkészületeit és magát ezt a két napot, de minket az előkészületek inkább emlékeztetnek egy forró kályhára, ugyanakkor maga a verseny már egy olyan szép élmény, mely szinte egy perc alatt elsuhan.

Éppen ezért szeretnénk ezt a pillanatot meghosszabbítani jelen kis írás erejéig. Jó újra elmerülni azokban az élményekben, amelyek hangulatát elsősorban ott a helyszínen érdemes átélni, de fontos a köszönet utólag is mindazoknak, akik ezen a versenyen tanárként, szülőként és segítőként mellettünk álltak. Felejthetetlen élmény volt együtt átélni a versenyzők sikereit és minden helyezését, és a Gálán együtt ünnepelni a Tánc Világnapját is.

Színes volt a versenyzők listája, tíz egyesület, táncműhely, iskola és telephelyei, nevezett mind a táncfesztiválra, mind pedig a koreográfusi versenyre. Iskolánk mezőtúri és tiszaföldvári balettosain kívül Makóról a Varga Balett Táncműhely, Martfűről a Balance Művészeti Egyesület, Orosházáról a Mozgásművészeti Műhely, Sárospatakról az Alapfokú Művészeti Iskola és a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Cigándi Tagozata, továbbá a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola végzős növendéke, a Szentesi Arabesque Táncműhely és a tiszaföldvári Voyage Balett, akik egyben a Mocorgó Művészeti és Sportegyesület balettosai is.

A 163 fő értékelését neves zsűri végezte: az elnök a Budapesti Developpe Tánciskola művészeti vezetője, koreográfusa és a balettmestere, Mihály Beatrix volt, tagjai pedig Péli Nagy Kata, a Magyar Táncművészeti Főiskola sajtófőnöke és balett oktatója, Szitt Melinda, a Magyar Táncművészeti Főiskola balettmestere, és Kovács Katalin, a Magyar Táncművészeti Főiskola balettmester-képző, végzős hallgatója, balett oktató és nem utolsó sorban iskolánk volt növendéke.

A rendezvény szakmai szervezői Gyenesné Szarvas Katalin és Gulyás Gerda volt, akik kiemelkedő és minden elismerésre méltó munkát végeztek a kétnapos program lebonyolításában is.

A megnyitón Patkós Éva önkormányzati képviselő kedves köszöntőjét és Karapancsevné Jász Ildikó tagintézmény-vezető támogatókhoz és versenyzőkhöz szóló üdvözletét követően a gyerekek által készített koreográfiák bemutatására került sor.  Ezt követte a fesztiválprogram. Az értékelés gyermek, serdülő, junior és ifjúsági 1-2. kategóriákban, ezeken belül szóló, duett, csoportos koreográfiák szerint, azokon belül klasszikus és modern műfajban megkülönböztetve történt. Este értesítették a továbbjutókat.

A zsűrinek nehéz, a közönségnek jó dolga volt, mintegy 70 koreográfiát láthattak és tapsolhattak meg.

A második napon délelőtt klasszikus és modern stílusban tartottak műhelymunkákat a zsűri tagjai, melyeken korosztályuk szerinti beosztásban érdeklődésük szerint vettek részt a táncosok. Elmondásuk szerint nagyszerű lehetőség volt ez a tanulásra és saját tudásszintjük felmérésére egyaránt.

Délután a döntőt követően a legnagyobb közönségsikert és a zsűri elismerését is kivívó produkciókat egy gálaműsor keretében ismét megtekinthették az érdeklődők, majd következett a várva várt díjkiosztó. Számos táncos részesült elismerő minősítésben, kapott helyezést és különdíjat.

A helyi lakosság tájékoztatása érdekében, íme, a mezőtúri balettosok eredményei:

Koreográfusi verseny: Bondor Bernadett 3. hely, Arany Anna- Papp Dorina 2. hely, Baukó Csenge- Baukó Zengő- Baukó Anna 1. hely, különdíj, Garai Hajnal különdíj, Balla Réka- Bondor Bernadett- Majoros Kata 2. hely. Varga Enikő Rózsa különdíj, Varga Enikő Rózsa- Varjú Vanessza 3. hely, Fekécs Lili- Kecse Adél- Szűcs Diana Dorka különdíj, Bán Zsófia Lilla-Csurgó Petra- Pápai Ildikó 3 hely, Garai Maja Anna 1. hely, Sipos Renáta- Farkas Nikolett- Csernyán Tünde 3. hely.

Fesztivál eredmények: Garai Maja Anna Arany minősítés, összesített teljesítményéért különdíj, Balett V. csoport Arany minősítés, Balett IV. csoport Bronzminősítés,   Lázár Blanka- Lázár Flóra Bronzminősítés, Soltész Anna Arany minősítés, Balett III. csoport Ezüstminősítés. Gratulálunk a szép eredményekhez! (Valamennyi eredmény megtekinthető a www. bardos-mezotur.hu weboldalon)

A különdíjakat Mezőtúr város polgármestere, Herczeg Zsolt adta át, aki évről-évre megtiszteli jelenlétével és támogatásával is a rendezvényt, továbbá biztosítva látja a rendezvény jövőjét.  Mezőtúr Város Önkormányzata az idén is az egyik legjelentősebb támogatója volt a programnak.

Az NTP-TV-14-A nevű pályázaton Emberi Erőforrás Minisztériuma által iskolánk jelentős támogatásban részesült, mely hozzásegítette a szervezőket álmaik megvalósításához.

 

Mindezek mellett sok-sok támogatója – köztük a KLIK Mezőtúri Tankerülete, a DP Grafik Kft., a Mezőtúri Ipari Park Kft., a mezőtúri és tiszaföldvári „balettos szülők”, a Mezőtúri Városi TV és a Pont TV, Nemzeti Szálloda, Zsindelyes Fogadó – volt a rendezvényünknek. Dobróka András és Csányi Richárd nélkülözhetetlen segítséget nyújtottak a két napon keresztül hibátlanul és magas színvonalon biztosított zenével és hangosítással a gyerekek produkcióihoz és az egész rendezvényhez.

A kétnapos rendezvénnyel valamennyi támogató, szülők és tanárok olyan közeget tudtak teremteni gyermekeik, diákjaik számára, amelyben minden gyermek a maga módján sikeres és elismert balettosnak érezhette magát. Ezért mondja Rudolf Steiner, hogy: „egyetlen iskola sem olyan értékes, mint a tapasztalat iskolája, mert a tapasztalat iskoláiban munkálkodik minden olyan ember, aki valóban előre viszi a világot.”

Valamennyien, akik közreműködtek ennek a táncfesztiválnak és versenynek a megalkotásában – szervezők és táncosok egyaránt – ezt a szerteágazó, sok műfajt érintő, önként vállalt feladatot sikerrel oldották meg, munkájukat és tehetségüket szeretettel ajánlom mindazok figyelmébe, akiket érdekel a városunkban élő balettosok tevékenysége.

Hálás szívvel mondunkk köszönetet mindazoknak, akik közreműködőként, vagy bármi módon segítették e két napos fesztivál és verseny létrejöttét. Ha nézőként színes, sokoldalú látnivalóval gazdagodtak és örömet találtak a gyermekek sikerében, gondoljanak szeretettel rájuk is.

 

Karapancsevné Jász Ildikó Tagintézmény-vezető

Tokajiné Dr. Demecs Katalin Mocorgó MSE elnök

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu