Register
Megkérdeztük...
közélet

Az elmúlt időszak fontosabb döntéseiről és változásokról beszélgettünk Batta Attila, alpolgármesterrel és Herczeg Zsolt, polgármesterrel.

 

 

– A szeptember 29-ei soros nyilvános testületi-ülésen rendeletet hoztak a közterületen történő szeszesital fogyasztásról. Mit tartalmaz, és mi indítatta a létrejöttét?
B. A.: – Sok panasz érkezett az önkormányzathoz a város több részéről, melyek szerint bizonyos helyszíneken italozó csoportok zavarják a környéken lakókat az éjszakai pihenésükben. E rendeletnek az a célja, hogy kiszorítsuk a közterületekről a sokszor hangoskodó és nem egy esetben rongáló egyéneket. A rendőrség e rendelet által eszközt kap az eljárásra.
– Ezzel kapcsolatban történtek egyeztetések a szórakozóhely tulajdonosokkal is?
H. Zs.: – Igen, két alkalommal találkoztunk a városházán az üzemeltetőkkel, illetve a panaszosok képviselőivel. Az első alkalommal a rendőrség is jelen volt. Itt volt lehetőség átbeszélni a problémákat, mindenki elmondta, hogy hogyan is látja a dolgokat a saját szemszögéből. Tudjuk azt, hogy nem az üzemeltetőkkel van a probléma, hanem a vendégkörnek egy bizonyos részével. Megkértük az üzemeltetőket, hogy a saját eszközeikkel próbáljanak megtenni mindent azért, hogy amíg a vendég ott tartózkodik az ő ingatlanán belül, addig se zavarja a környezetükben tartózkodó embereket. Nyilván ha a vendég kilép a közterületre ők már nem tudják befolyásolni a viselkedését. Az önkormányzat azt tudja tenni, hogy hoz egy rendeletet, mellyel eszközt ad a rendőrség kezébe. Ezt most megtettük, ezzel korlátozva a szeszesital-fogyasztást a közterületeken. Bizonyos esetek, mint például a szilveszter vagy az engedéllyel rendelkező szabadtéri rendezvények kivételt jelentenek, de ezek a helyzetek, kivételek nagyon pontosan megvannak határozva a rendeletben.
– A főiskola kapcsán állandó egyeztetések folynak, több fronton is. Szinte napi szinten történik valami. Jelen pillanatban mi történik?
H. Zs.: – Felvettük a kapcsolatot a Szeged–Csanádi egyházmegyével és tárgyaltam a püspök úrral, valamint a Szegedi Hittudományi Főiskola rektorával. Ők nagyon eltökéltek abban, hogy itt Mezőtúron beindítsák a felsőfokú képzést. Jelen pillanatban ott tartunk, hogy a Szegedi Hittudományi Főiskola néhány héten belül telephelyet létesít Mezőtúron, ezáltal elindulhat az a folyamat, amelynek a végén, reményeink szerint, 2013 szeptemberében elkezdődhet az oktatás. A Szolnoki Főiskolával arról egyeztetünk, hogy azokat az ingóságokat, amelyekre nincs szükségük, azt hagyják itt, ugyanis beindult egy olyan folyamat, amelyből az látszik, hogy mindent el akarnak vinni és volt rá példa, hogy a Szolnokra történt beszállítást követően derült ki, hogy nem tudják hová tenni. Sajnos Szolnok részéről én egy dacot látok, ami nyilván arra utalhat, hogy attól félnek, ez az itt elinduló intézmény majdan konkurenciája lehet az ő intézményüknek, hiszen az egyház feltett szándéka az, hogy egy mezőgazdasági felsőoktatási képzést indítson. Jó lenne, ha Szolnok nem a konkurenst látná Mezőtúrban, hanem együttműködő partnert. Ezt én is és a Szegedi Főiskola rektora is jelezte a Szolnoki Főiskola vezetőjének.
– Amennyiben valóban ismét beindul a felsőoktatás a főiskola épületében, hogyan érinti majd a Teleki kollégiumát?
H. Zs.: – Ahhoz, hogy ismét beindulhasson a felsőoktatás Mezőtúron, egy igen hosszadalmas akkreditációs folyamaton kell túlesnie az oktatási intézménynek. Mint már említettem 2013 szeptemberében indulna el az első évfolyam, tehát én teljesen biztos vagyok benne, hogy a Teleki kollégiuma még legalább négy-öt évig maradhat. Azt még maga az egyház sem tudja, mint leendő fenntartó, hogy milyen létszámmal tervezik beindítani az oktatást. Abban az esetben, hogyha a főiskolás kollégisták betöltik a kollégiumot, akkor az önkormányzatnak feltétlenül gondoskodnia kell arról, hogy a teleki kollégiuma valamilyen más telephelyen tovább tudjon üzemelni, hiszen jelen pillanatban is körülbelül száztíz kollégista gyermekünk van. Időnk van, ha úgy látjuk, hogy időszerű, el kell dönteni, mely önkormányzati ingatlanban alakíthatunk ki megfelelő környezetet a kollégium számára.
– Milyen megállapodás körvonalazódik a főiskola és az önkormányzat között. Milyen feltételekkel vehetik birtokba az épületet?
H. Zs.: – Remélhetőleg egy éven belül a mi tulajdonunkba kerül a Petőfi tér 1. alatti oktatási komplexum és a Szolnoki úti tanüzem is. Ha ez megtörténik, az önkormányzat bérbe adja a Szegedi Hittudományi Főiskolá-nak az épületeket. Mezőtúr nem ebből remél nagy bevételt, hiszen az elsődleges cél az, hogy ide jöjjenek és beindulhasson a felsőfokú képzés. Természetesen bérleti díjat kell, hogy kérjünk az egyháztól, amelyet az épületek felújítására kell fordítani. Itt szóba kerülhet az, hogy esetleg közösen pályázunk, vagy külön-külön is akár. A terv az, hogy a bérleti díjból befolyt összeget a felújítási pályázatok önerejéhez tegyük hozzá, így biztosítva az egyébként jócskán elöregedett épületek folyamatos felújítását.

Vékony Erzsébet

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu