Register
Megkérdeztük...
közélet

Herczeg Zsolt polgármesterrel beszélgettünk az elmúlt időszak legfontosabb eseményeiről.

– A bölcsőde üzemeltetője pályázatot nyújt be az épület felújítására és bővítésére. Milyen segítséget nyújt ehhez Mezőtúr Város Önkormányzata?
– A fenntartó egy gyomaendrődi gazdasági társaság, akik azzal kerestek meg bennünket, hogy fejleszteni szeretnék a létesítményt, és azt kérték, hogy a szükséges önerőt biztosítsuk a pályázathoz. Ezt a korábbi testületi ülésen megszavaztuk, hiszen egy mezőtúri ingatlan felújításáról van szó, ahová mezőtúri gyerekek járnak, tehát elemi érdeke a városnak, hogy az intézmény fejlődjön. A hatvanmillió forintos pályázatot az üzemeltető nyújtja majd be. Amennyiben sikeresek lesznek, egy új foglalkoztató szobával bővül az intézmény, vagyis növekedne a bölcsődei férőhelyek száma, valamint korszerűsítenék az egész épületet. Ez egy kilencvenöt százalékos támogatású pályázat, tehát a szükséges önerő, amelyet Mezőtúr város biztosít a projekthez, mindössze hárommillió forint.
– Hogy áll a térfigyelő kamera rendszer kiépítése Mezőtúron?
– Ennek a rendszernek már működnie kellene, de sajnos egy olyan problémával szembesültünk, amelynek az áthidalása hosszabb időt vesz igénybe. A korábbi Gazdasági Versenyképesség Operatív Program projektben megvalósult kábeltévé, Internet és telefonos rendszer nem úgy van kiépítve, mint ahogyan azt mi gondoltuk. Azt eddig is tudtuk, hogy problémák vannak vele, de azt nem sejtettük, hogy a huszonnyolc kamerából körülbelül hármat tudtunk volna rátelepíteni a hálózatra. Meg lehet úgy is valósítani a térfigyelő rendszert, hogy a kamerák nem hálózaton keresztül kommunikálnak, hanem elektronikus úton de az így bekötött eszközök élettartama a szakemberek szerint, sokkal rövidebb. Tehát az a cél, hogy minél több kamerát a hálózatra tudjunk telepíteni. Megkerestük a rendszer üzemeltetőjét, az OPTICON Kft-t, akikkel egyeztettük a műszaki feltételeket. Most ott tartunk, hogy oszlopokat állítunk szerte a városban saját erőből, és kábelezést végeztetünk a céggel. Valószínűleg belekerül ugyan a városnak egy-két millió forintjába ez a plusz munka, de ezzel a befektetéssel elérjük azt, hogy a kamera rendszerünk élettartama majdhogynem a duplája lesz. Azt reméljük, hogy még idén el tudjuk helyezni a kamerák többségét. Huszonnyolc kameráról beszélünk, a város különböző pontjain.
– Hogyan működik majd ez a rendszer?
–. Ez egy passzív rendszer lesz, ami azt jelenti, hogy nem nézi senki a nap huszonnégy órájában, de ha bármi történik, utólag ki tudjuk keresni a felvételekből azokat, amelyek segíthetik a rendőrség munkáját. Erre természetesen megvannak a szabályok, hiszen bárki nem nézegetheti ezeket a felvételeket, de a hatóság részére átadhatóak és bizonyítékul is szolgálhatnak.
– Az ivóvíz és szennyvíz szolgáltatás területén nemsokára megjelenik egy úgynevezett víziközmű törvény. Miben érinti ez Mezőtúrt?
– Ezt a törvényt a szakma már nagyon régóta várja, mert törvényi szintű szabályozása eddig még nem volt ennek a területnek. Ennek két olyan hatása van az önkormányzatokra, ami nagyon pozitív, de ugyanakkor nagy feladatot is jelent. Az egyik az a víziközmű vagyon helyzetét egyszer és mindenkorra elrendezi. Itt Mezőtúron ez a vagyon jelen pillanatban egy gazdasági társaságban van jelen apportként. A születendő törvény úgy rendelkezik, hogy ezeknek vissza kell kerülniük az önkormányzatok tulajdonába. Az, hogy az ivóvíz kincsünk mekkora érték nem kell különösebben kifejtenünk, a szennyvíztisztítási rendszerünk pedig alapvető környezetvédelmi problémát old meg. Most minden olyan technikai dolog, ami ahhoz szükséges, hogy a lakosságot ivóvízzel ellássuk, visszakerül az önkormányzat tulajdonába, tehát többé nem kerülhetnek be gazdasági társaságokba és ezzel nem tehetik kockára, így biztosítva lesz az, hogy ez a típusú szolgáltatás hosszútávon is fenntartható legyen.
A másik nagyon fontos része a törvénynek az, hogy jelenleg Magyarország területén nagyon sok kicsi víziközmű szolgáltató van és ezek nem tudnak önmagukban hatékonyak lenni, valamint sok önkormányzat nem hajtja végre a szükséges fejlesztéseket. Ez előbb-utóbb oda vezethet, hogy a szolgáltatás biztonsága veszélybe kerül. Az új törvény azt mondja, hogy százötvenezer egységnek kell lenni egy üzemeltető szervezetben. Mezőtúr népessége tizennyolcezer-kétszáz, ebből tételezzük fel azt, hogy tizennyolcezren létesülnek ivóvíz ellátásból és ugyanennyien szennyvízelvezetésben, akkor ez összesen harminchatezer egységet képvisel. Ez azt jelenti, hogy mi önmagunkban kicsik vagyunk, tehát csatlakoznunk kell egy olyan szolgáltatóhoz, amivel együtt teljesíthetjük a törvényi feltételeket. Ezzel kapcsolatban már két helyről is megkerestek bennünket, tárgyalásokat folytatunk arról, mi lenne számunkra a legmegfelelőbb. A törvény megszületéséig, amely a jövő év elején meg jelenik, el kell döntenünk, hogy hogyan, milyen úton próbáljuk megoldani az üzemeltetést.

Vékony Erzsébet

 

 
Copyright © 2024. MezÅ‘túr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu