Register
Nagykunsági Főcsatorna mellettes területeinek vízrendezése
közélet

Európai Uniós támogatásból elindult a Nagykunsági főcsatornát kísérő övcsatornarendszer (szivárgó) fejlesztése a Mezőtúr-Törökszentmiklós térségben. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a beruházást 358 968 463 forintból valósítja meg, melyet teljes egészében a Magyar Állam és az Európai Unió (Észak-Alföldi Operatív Program) finanszíroz. A fejlesztéssel kapcsolatos kérdéseinkre Horváth Béla, a KÖTI-VIZIG műszaki igazgató-helyettese válaszolt.


- Miért van szükség a fejlesztésre?

- Amikor 1978-ban - azért, hogy a Körös-térségbe átvezessék a Tisza vizét - üzembe helyezték a Nagykunsági Öntöző Főcsatornát, egy nagyon fontos lépés, a belvíz elvezetéséhez szükséges csatornahálózat fejlesztése elmaradt. Közismert tény, hogy egy öntözőrendszer működtetése csak akkor kielégítő, ha a területen keletkező többlet vizek (belvizek) elvezetése is megoldott, erre azonban mindez ideig nem volt lehetőségünk.
A Nagykunsági főcsatornából az altalajon keresztül elszivárgó vizeket ún. övcsatornák gyűjtik össze és vezetik el, illetve elvezetés hiányában szivattyútelepek segítségével jut a víz vissza az öntözőcsatornába, de ide érkezik a víz a környező mezőgazdasági területekről is. Ráadásul az elmúlt évtizedben az időjárás szélsőségeire válaszul a térség települései elkezdték a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztését, aminek eredményeként a Nagykunsági főcsatorna övcsatornáit terhelő víz mennyisége egyre megnövekszik, hiszen néhány településnek jelenleg ez az egyetlen belvízelvezető útvonala. A csatornák az elmúlt 20 év alatt feltöltődtek iszappal, a vízi növényzet elburjánzott, így a terület vízelvezetését szolgáló rendszer már csak igen korlátozottan tudja ellátni feladatát.
- Milyen megoldással vezetik el a belvizet a területről és mit várnak a fejlesztéstől?
- Első lépésben megvizsgáltuk a Nagykunsági Főcsatornát övező szivárgó rendszert, mire képes jelenlegi állapotában és milyen fejlesztési lehetőségei vannak, hiszen már korábban is az volt az elképzelésünk, hogy elsősorban a meglévő hálózat átalakításával segítsük a terület belvízmentesítését. Figyelembe vettük az elmúlt évtized szélsőséges időjárási eseményeinek a következményeit, hatásait, valamint főleg Kétpó, Örményes és Kuncsorba belterületéről a jövőben érkező belvizek befogadási lehetőségét is.
E vizsgálatok eredményeként alakult ki a végleges, jelen projektben testet öltött műszaki megoldás. Ennek röviden a lényege a következő:
Az egyes szivárgó szakaszok folyásirányának szükség szerinti megváltoztatása;
A csatorna szelvényméreteinek megnövelése;
A gravitációs elvezetéshez szükséges új nyomvonalak kiépítése;
Az új üzemrendhez illeszkedő vízkormányzás eszközeinek a megépítése.
A munkálatok keretében a parti és a vízi növényzet eltávolítását, csatornakotrást, a szivattyúk és a zsilipek fejlesztését és újak megépítését végezzük el a csatorna mintegy 80 km hosszú szakaszán
A projekt megvalósulásával, annak eredményeképpen a területről biztonságosabban és az eddigieknél energiatakarékosabban lehet majd elvezetni a belvizet, a Nagykunsági főcsatornából elszivárgó víz helyben tartásával pedig az öntözésre alkalmas vízkészletként fog aszályos időszakokban is rendelkezésre állni. A fejlesztés komplexitását jelzi, hogy megvalósulásával egyszerre lesz biztosítható a mezőgazdasági és a természetvédelmi tevékenységhez szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű vízkészlet.

Szécsi Kata

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu