Register
kultúra


Szép sikerek a II. Óperenciás bábfesztiválon
kultúra

Amikor kézbe veszünk egy bábot, bizony nem mindig vesszük észre azonnal a benne rejlő lehetőségeket. Vajon mire is jó az a róka, vagy nyuszi kesztyűbáb azon kívül, hogy hétköznapi értelemben eljátsszunk vele egy történetet? Hihetetlenül sok mindenre! A bábozás nem csak szórakoztató, de rendkívül hasznos játék, hihetetlen fejlesztő értékkel. Kiemelkedően fejleszti a beszédkészséget. Azon túl, hogy meghozza a gyermek „ beszélőkedvét „, mikor maga is kezére húzza a bábot, a tiszta kiejtésig, a tagolt, példa értékű beszéd utánzásáig szerteágazó értékkel bír. A bábozás alkalmával jól fejlődik a gyermek ritmusérzéke, megjön a mesélő-versmondó kedve. Emellett kiemelkedő pszichés értékkel bír, ha a gyermeknek lehetőséget adunk arra, hogy a bábfigura bőrébe bújva adja környezetének tudtára az őt foglalkoztató, netán szorongást okozó gondolatait. Amikor a báb alakja mögé bújva mondhatja el érzéseit, gondolatait, sokkal könnyebben megnyílik. Sokoldalú komplex hatása miatt alkalmas módszer a személyiség fejlesztésére.

Elsősorban azonban játék, ami sok örömet jelent. Észrevétlenül tanít. Fejleszti az olvasási készséget és a szövegértési képességet, az önálló tanulás képességét, az érzelmi intelligenciáját, a képzeletét és fantáziáját. Kreativitását, kézügyességét, ízlésvilágát.

Nagy örömünkre városunk szinte valamennyi iskolájában élnek a bábozás nyújtotta hihetetlen fejlesztőérték lehetőségével. Működnek a csoportok. Megtapasztalhattuk április 13-án az immár második alkalommal megrendezésre kerülő Óperenciás bábfesztiválon. Mikor is sok szép cím került kiosztásra a finom torták mellé :

Bővebben...
 
Pályázati kiírás a Kunok II. Világtalálkozójához kapcsolódó rendezvények támogatására
kultúra

A Nagykun Hagyományőrző Társulás (NHT) pályázatot ír ki a társult önkormányzatok (Berekfürdő, Karcag, Kenderes, Kétpó, Kisújszállás, Kunhegyes, Kunmadaras, Mezőtúr, Túrkeve) részére a Kunok II. Világtalálkozójához kapcsolódó rendezvények támogatására.

Bővebben...
 
Programajánló
kultúra

2012. május 25-26-án ismét megrendezésre kerül a Városnap és május 27-én a gyermeknap.

A részletekről a későbbiekben tájékoztatjuk Önt lapunk hasábjain, a www.mkskft.hu és a www.mezotur.hu webcímeken, valamint a plakátokon. Most rövid ízelítőt adunk a programokból.

2012. május 25. (péntek) Ebben az évben a tudományos konferencia témája Mezőtúr város irodalma. Az előadások helyszíne a Polgármesteri Hivatal díszterme. Erdélyi József munkásságáról előadást tart Vass Krisztián, a Miskolci Egyetem irodalomtörténésze. Nagy Emma munkásságáról előadást tart Achs Károly, a Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanára. Az előadások után átadásra kerülnek a „Mezőtúr sportjáért” és a „Mezőtúr kultúrájáért” kitüntetések.

Ezen a napon díjazzuk a kabalafigura-tervezés és esszéírás témákban meghirdetett pályázatokra beérkező pályaműveket. A pályázati felhívást lásd a  ….oldalon.

A Kossuth Lajos Általános Iskola egész hetes ünnepi programsorozattal várja Önt, melyek közül az alábbiak lesznek május 25-én (pénteken):

15:00 – 16:00-ig felvonulás, közben megálló a Városházánál, ahol Herczeg Zsolt, Mezőtúr Város Polgármestere köszönti a felvonulókat. Ezt követően a Kossuth téren és a Szabadság téren délutáni szerenádot hallhatnak a város lakói.

Majd 17:30-tól előadóművészek estje: Mester Viktória – operaénekes, Szávai Viktória – színművész, Kovács Katalin – operaénekes, Kovács Tímea – énekesnő valamint a Bartók Kamarakórus. Helyszín: Kossuth Lajos Általános Iskola.

Bővebben...
 
A Kun Emléknap megtartásáról
kultúra

Mezőtúr a története során mindig is szoros szálakkal kötődött a Nagykunsághoz, annak településeihez. Ezt a hagyományt Mezőtúr a Nagykun Hagyományőrző Társulás tagjaként napjainkban is ápolja. 2011. október 22-én a Túrkevei út mellett felavatásra került a Kun bálványszobor. Mezőtúr kun hagyományaira való emlékezés céljából kívánja megtartani a Kun Emléknapot a képviselő-testület. A döntés alapján a Kun Emléknapot minden év húsvétját követő pénteken kívánja megtartani, így ebben az évben április 13-án kerül erre sor a Kossuth Lajos általános iskolában.

 
Pályakép
kultúra

Március 15-én nyílt meg a Kiállítási Csarnokban Kiss Imréné Mikes Éva és egykori tanítványainak kiállítása „Pályakép” címmel. A tárlat remek áttekintést nyújt kiváló művész- tanárunk alkotói pályafutásáról, mely 1955-ben vette kezdetét az Újvárosi Általános Iskolában. Évtizedeken át tanította rajzolni, festeni a gyermekeket, rengeteg pályázaton, versenyen jeleskedtek diákjai. A városi rajzkiállításokon (1969. május 25-én volt az első) 3-szor nyerték el végérvényesen a vándorserleget, aminek az volt a feltétele, hogy 3 egymást követő évben első helyen végezzen az iskola. Tizenhét éven át vezette a Városi Művelődési Központ által szervezett batik szakkört. Mindemellett a ’70-es években a Városi Képzőművészeti Szakkört is irányította.

 

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 12
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu