Register
Impro fotóklub

 

1988-ban alakultunk meg a Dózsa György Szakközépiskolában 5 fős létszámmal. A fényképezés iránti szeretet hozott össze minket, ezáltal ismertük meg egymást. 1989-től a Városi Művelődési házban tartottuk a foglalkozásainkat. Ez alatt a több mint 20 év alatt, városunkban (Mezőtúron) és környékén igyekeztünk maradandót alkotni. Képeinkkel nemzetközi és a magyarországi pályázatokon mutatkoztunk meg, ahol több díjat is elnyertünk, kis csapatunk legnagyobb örömére.

Eddigi munkásságunk alatt, több mázsa tököt kimagoztunk, paprikát csumáztunk. Segítettünk házat építeni, és bontani, a Tisza és a Körös partján hadakoztunk a szúnyogokkal, miért is ne? Megemlítem a kellemesen eltöltött estéket a Kékes-tetőn, s ha már arra vitt az utunk, megkóstoltuk a gyöngyösi borokat. Megtanultunk kertészkedni, birkafőző versenyeken is jelen voltunk, emellett nagyon finom szaloncukrokat készítettünk, és sorolhatnánk még azokat, amik velünk történtek.
Ezeken a helyeken persze igyekeztük a fényképezőnket is jelentős mértékben aktiválni, mondhatni sikeresen.

A fényképezéssel való ismerkedésünk kezdete a régi időkre vezethető vissza, amikor még fekete-fehérben láttuk ezen a téren a „világ megörökítését”. Az előhíváshoz való vegyszereket magunk kevertük a laborban, és órákat töltöttünk a sötétkamrában, ezáltal rátalálva a megfelelő munka menetére, mellette a minőségre szintén akkora figyelmet fordítva. 
Az időt, fáradtságot, magunkat nem kímélve, estétől-hajnalig a nagyításon dolgoztunk, így a végeredmény sem maradt alul a várakozásokon, ugyanis sikerült elérni a darab / 30x40-es képarányt, ezáltal kifizetődött a ráfordított idő, energia. Örülök, hogy még abban az időben elkezdtük a fotózást, úgymond a „fényképezés hajnalán”, mivel mára már a pixelek és a digitális technika került az előtérbe, így sokat tanulva az akkori kezdetlegesebb időszakból, most a régen tanultakat is jól tudjuk hasznosítani az új technikánál.

Hat éven keresztül házigazdája és résztvevője voltunk a „Mezőtúri Pillanatok” fotópályázatnak, aminek a folytatása „Kistérségi Pillanatok” néven fut napjainkban. Alapítói, és állandó részvevői vagyunk a PÜFOTA-nak /PÜnkösdi FOtós TAbor/. Ezt a tábort három fotó klub (a szolnoki, a szentesi, és mezőtúri) alapította, akik 13 éve működtetik.
A tábornak minden évben egy másik klub ad otthont, így új helyszínen kerül megrendezésre.

Pályafutásunk alatt nagyjából 90 kiállítást rendezetünk. Ennek nagy részét a „Közösségi Ház” helységeiben bonyolítottuk le, ezzel is színesítve a városunk programjait, emellett más városokba is ellátogattunk bemutatni a saját képeinket. Megemlítem még, hogy több mint 10 alkalommal rendeztünk fototechnika történeti kiállítást (Budapest, Szolnok, Szentes, Mezőberény) városokban, valamint kettő alkalommal rendeztünk országos fotótörténeti konferenciát Mezőtúron.

Köszönjük, hogy időt, és figyelmet fordított ránk és megtisztel klubtagságával.

Kérdésével, véleményével, felkérésével az alábbi elérhetőségen várjuk.

Klubvezető: Fazekas Lajos, telefon: 06-56/352-487

Klubtagjaink: Fazekas Lajos, Oltyán Gábor, Oltyán Gáborné, Nagyné Patkós Mária, Patkós Szilveszterné (Ica néni), Szűcs Antal, Tar Gábor, Tóth Zoltán

 


 

 

Aktuális pályázatunk:

 

Mezőtúr Város Önkormányzata, a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft.(Közösségi Ház) és az IMPRO Fotóklub FOTÓPÁLYÁZATOT ír ki:

A MI TÖRTÉNETÜNK-A MI TÖRTÉNELMÜNK

 

címmel.

A pályázat rövid ismertetése:

 

A 2014. évben több olyan esemény évfordulójára emlékezünk, melyek a magyar, illetve az egyetemes történelemre is jelentős hatással voltak.

A legfontosabbak: A Dózsa-féle parasztháború 500. évfordulója

Az I. világháború kitörésének 100. évfordulója

A magyarországi holokauszt 70. évfordulója

Olyan képeket várunk pályázatunkra, melyek a mindennapok történelméhez és/vagy a három fentebb említett évfordulóhoz kapcsolódnak. Közvetlen vagy közvetett módon szólnak az adott esemény előzményiről, lényegéről, a társadalomra gyakorolt hatásáról és napjaink megemlékezéseiről.
Történelmi téma lehet például a mai vagy közelmúlt fontosnak ítélt eseménye, például egy régi kézműves szakma gyakorlásának egy pillanata vagy egy munkában megöregedett arc is.
A fotópályázatra Magyarországról és szerte a világból a magyar lakta területek fotósait is szeretnénk inspirálni pályaművek beadására.

Pályázni eredeti dokumentummal (korabeli fotó, sajtófotó stb.) nem lehet, de azok felhasználása a fotók létrehozásánál megengedett.

 

Pályázati feltételek:

 

 1. A pályázatra kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül bárki nevezhet.
 2. Pályázni maximum 10 db A/4-es méretű fekete-fehér, vagy színes képpel. (A készítés technikája kötetlen) képpel lehet (sorozat nincs).
 3. A pályaműveket digitális vagy digitalizált változatban is kérjük benyújtani JPG formátumban  (maximum 3 MB nagyságban), ami lehet CD-re rögzített változat megküldésével, de a fogadásra rendelkezésre áll e-mail fiókunk :  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. is.
 4. Beküldési határidő: 2014. november 8. A pályaműveket érkeztetjük. Határidőn túl érkezett pályázatok és a kiírásnak nem megfelelő pályázatok nem kerülnek zsűri elé.
 5. A fotókhoz nevezési lapot kell mellékelni. A kép hátuljára a nevezési lappal egyezően legyen feltüntetve : a kép címe, alkotó neve. A nevezési lap a pályázati kiírással együtt letölthető az mkskft.hu honlapról a csoportok - Impro Fotóklub – Pályázatok cím alatt.
 6. Beküldési cím: Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft. (Közösségi Ház) 5400 Mezőtúr, Szabadság tér 17. (Természetesen személyesen is beadható)
 7. A zsűri tagjai: Csídér Bálint (ES-MAFOSZ, E-MAFOSZ) fotóművész, Vágvölgyi Mihály (E-MAFOSZ/s) fotóművész és Pusztai Zsolt múzeológus. A zsűrizés nyilvánosan zajlik.
 8. Az eredményhirdetésre és a díjak átadására 2014. december 6-án (szombaton) 15 órakor kerül sor.   Minden elfogadott képet közlünk a digitális katalógusban. A digitális katalógust minden pályázó megkapja CD-n.
  A zsűri által legjobbnak ítélt képekből 2014. december 6. – 2015. január 30. között kiállítást rendezünk, majd megjelentetjük azokat a „Mezőtúr és Vidéke” című lapban, és a MAFOSZ FOTÓSÉLET című kiadványában.
 9. A zsűri ítélete végleges, és megfellebbezhetetlen.

10.  Fenntartjuk a jogot, hogy a benyújtott képeket a kiállítással kapcsolatos kiadványokban a szerző nevével együtt szerepeltessük, és szerzői jogdíj fizetése nélkül közöljük.

A beérkezett fotókat 2015. március 10-ig visszajuttatjuk a pályázóknak, vagy egy előzetesen egyeztetett  időpontban személyesen is át lehet venni.
A nevezési díj: 1000 Ft, melyet a Kunszentmárton és Vidéke Takarékszövetkezet 69800119-11032618 sz. Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. számlaszámra kérjük megküldeni. A csekk ill. az átutalás megjegyzése: A mi történetünk – A mi történelmünk Fotópályázat.

A pályázati adatlap innen letölthető (pdf formátumban).

 

Érdeklődéssel várjuk jelentkezését, benyújtott pályázatát, melyhez sok sikert és eredményes munkát kívánunk!

A pályázat támogatója: Mezőtúr Város Önkormányzata

Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft.

 
Copyright Kelemen Márton © 2010-2014.