• arTúr fesztivál

  • 2017-ben is!

Kedves Látogatónk!


Köszöntöm Önt az arTúr Fesztivál hivatalos weboldalán!


Mezőtúr az Észak-alföldi régióban Jász-Nagykun-Szolnok megye délkeleti részén, a Hortobágy-Berettyó csatorna mentén fekszik. A települést a 46-os számú főközlekedési út és nemzetközi vasútvonal szeli át (Budapest-Mezőtúr-Békéscsaba-Lökösháza-Arad). Mezőtúr, Túrkeve, és a környékbeli kistelepülések (Kétpó, Mesterszállás, Mezőhék és Öcsöd) számos látnivalóval várják az ide érkezőket. Évszázados népművészeti hagyományainak, gazdag kulturális értékeink állnak rendelkezésre. A környék történelmi és néprajzi emlékeit mutatják be a helyi múzeumok (Túri Fazekas Múzeum, Badár-emlékszoba, Városi Galéria, Draskovits kerámiagyűjtemény).

Településünk ma is büszkén vállalja és ápolja népművészeti hagyományainkat. A vidék sajátos vonzereje a kulturális értékek mellett a páratlan természeti környezetben rejlik. A települések határában kanyargó holtágrendszer a maga érintetlen természeti szépségeivel, változatos élővilágával csábítja a kirándulókat, horgászokat és vadászokat. A turisták különböző színvonalú szálláshelyek közül választhatnak. A szolgáltatások körében szálloda, panzió és fizetővendéglátó-helyek szerepelnek.

A természeti - és épített környezet mellett városunk az év folyamán több kulturális csemegével is kedveskedik látogatóinknak. Ezek közül kiemelkedő jelentőségű az augusztusban megrendezésre kerülő arTúr Fesztivál.

A Fesztivál hagyományteremtő kezdeményezésként indult 2002-ben. Az elmúlt több mint másfél évtized tapasztalatai bebizonyították, hogy a rendezvénysorozat valós igényeket elégít ki. A teljes populációt célozza meg rendkívül gazdag, színvonalas kínálatával, a különböző művészeti ágak legjelesebb egyéniségeinek tolmácsolásában. A rendezvény látogatottsága egyre nő, a környező települések lakói, és a megye, és régióhatáron túl élők, a külföldiek is nagy számban vesznek a fesztivál programjain.

 


A rendezvénysorozat jellegzetessége, hogy több művészeti ág – komolyzene, könnyűzene, kortárs képzőművészet, táncművészet, színház,– képviselteti magát.

A Fesztiválon előadóművészek, együttesek, hazai és külföldi művészeti csoportok lépnek fel. A hivatásos művészek produkcióin túl lehetőséget kapnak a helyi amatőr művészeti csoportok is a bemutatkozásra.

Az arTúr Fesztivált a Túri Vásár zárja, amely vásári forgatagával, színes kulturális programjaival évszázados tradíciókat elevenít fel. A rendezvénysorozat zárásaként tűzijátékkal és utcabállal szórakoztatjuk a közönséget.

A rendezvény regionális és országos szinten öregbíti városunk hírnevét. Színes és változatos programjainkkal megfelelő minőségű kínálatot nyújtunk a városunkba látogató vendégeknek, turistáknak, szórakozni, kikapcsolódni vágyó közönségnek. Rendezvényeink időpontjai illeszkednek a megyei programok időpontjaihoz, összetételükben pedig szem előtt tartjuk városunk turisztikai és idegenforgalmi hosszú távú stratégiai koncepcióját.