Register

Kiemelt rendezvényeink

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oldalletöltések száma:

 

 


 

Mezőtúr-Szarvas komp menetrend

VI. Országos Badár Balázs Fazekas Pályázat kiállítása és szakmai konferenciája

• a kedvezményezett neve:
Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft.


• a projekt címe:
VI. Országos Badár Balázs Fazekas Pályázat kiállítása és szakmai konferenciája.

• a szerződött támogatás összege: bruttó 4.000.000 Ft
• a támogatás mértéke (%-ban): 100%
• a projekt tartalmának bemutatása:


A program szervezőinek célja a helyi társadalom minél szélesebb rétegeinek lehető legnagyobb arányú bevonása az értékőrzést és a közösségépítést elősegítő programokba, illetve szakmai kapcsolat kiépítése a helyi fazekasok, és más vidéken élő szaktársaik, a néprajzos szakemberek között, valamint a helyi kerámiakultúra megismertetése minden korosztállyal Mezőtúron és szerte a Kárpát-medencében.

A pályázat lényege az, hogy a magyar fazekasok, keramikusok egy-egy témát feldolgozva megméretessék magukat hagyományos és modern kategóriában, így is idézve Badár Balázs modernizáló törekvéseit. A kiírást szakemberek (néprajzos, fazekas, keramikus, ill. a kiíró részérő1 egy fő) készítik el, majd ezt az egész országban, lehetőség szerint a határon túli magyarlakta területeken is terjesztik nyomtatott és digitális formában is. (Az elmúlt 25 évben 32 településről száznál több fazekas és keramikus pályázott, többen mind az öt alkalommal.) Az elkészült pályaműveket Mezőtúron öttagú szakzsűri értékeli, kiválasztja a díjazottakat, a kiállításra alkalmas darabokat, illetve népi
iparművészeti zsűri keretében zsűriszámot is kapnak a kerámiák.

Mezőtúr a Kárpát-medence egyik legnagyobb fazekas központja a 19. század első harmada óta. Karakteres önálló stílusa különbözteti meg a többi nagy magyar központtó1, a helyi fazekasság története pedig páratlanul érdekes, illetve még működő 14 műhelyével ma is a legnagyobb központok között van helye. Ennek ellenére nagy összefoglaló néprajzi­ ipartörténeti munka nem készült e fazekas kultúráról, bár több tucat kisebb tanulmányban, szakdolgozatban és könyvfejezetben már jó néhányszor felvetették ennek szükségességét, illetve a város lakossága is igényli ezt.
A VI. Badár Balázs Országos Fazekas Pályázat kiállításához és szakmai konferenciájához időzítve szeretnénk ezt a hiány pótolni, egy tudományos szöveget tartalmazó, minőségi képanyaggal ellátott könyvet kiadni. A könyv bemutatójára a pályázati eredményhirdetés napján kerülne sor, a konferencia előadásai között.


befejezési dátuma: 2022.04.11.


projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01261

 
Copyright Kelemen Márton © 2010-2021.