Register
Üdvözli Önt a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft!
Költészet napja

 
Gyermeknapi rajzverseny - pályázati kiírás

 
Holló Együttes

 
Csocsóverseny a Majálison!

 
Kreatív nyelvtanulás könyvbemutató

Három év alatt tíz nyelvvizsga – Egy különleges módszer bemutatója Mezőtúron!

Cz. Nagy Zsófia története már az országos sajtót is bejárta, pedig akkor még csak a nyolcadik nyelvvizsgáján volt túl. Most már a tizedik vizsga eredményét várja, noha még csak végzős gimnazista. Zsófia szerint csak a módszer számít, bárkinek sikerülhet, akár munka mellett is. A hangsúly a módszeren van, mivel az önmagát közepes nyelvi tehetségként ismerő diáklány is ennek köszönhetően táltosodott meg. Zsófi nagy célkitűzése teljesülhet, amit négy évvel korábban, elsős gimnazistaként tűzött maga elé: a középiskola végéig tíz államilag elismert nyelvvizsga! Hab a tortán, hogy az egyik nyelvből már felsőfokú vizsgája van. Többek közt erről is megosztotta tapasztalatait portálunk olvasóival.

– Konkrétan mely nyelvekről is van szó?

– A norvéggal indítottam volna következő nyáron, de sajnos eltörölték az egyetlen nyelvvizsgaközpontban, ahol korábban vizsgázni lehetett. Ezért még azon a télen nekifogtam a spanyol nyelv megtanulásának. Márciusban sikeresen vizsgáztam belőle. Ez volt az első középfokú nyelvvizsgám. Júniusban a némettel, őszre pedig már a franciával folytattam, amelyből szeptemberben vizsgáztam le. A következő évet az olasszal kezdtem, ugyanabban az évben holland nyelvvizsgát tettem májusban, majd szeptemberben oroszból is. A harmadik esztendőt már rögtön januárban eszperantóval indítottam lazításképpen, hiszen erről közismert, hogy könnyen elsajátítható nyelv. Áprilisban a dán nyelvvel folytattam. Júniusban, ezúttal életem első felsőfokú nyelvvizsgáját tettem le, angolból. A nyár további részét a svéd tanulásának szenteltem, és október elején vizsgáztam is belőle. Most várom az eredményt, de úgy érzem, ez is meglesz.

– Ennyi nyelvet megtanulni röpke néhány év alatt! Ehhez bizonyára rendkívüli nyelvérzék szükséges, igaz?

– Egyáltalán nem. Az én példám is ezt igazolja. Bár a nyelvi tantárgyakból mindig ötös voltam, sohasem számítottam a kiemelkedően tehetséges nyelvtanulók közé. A siker kulcsa szerintem a saját személyiségünknek megfelelő módszer megtalálásában rejlik. Én ezt a Kreatív Nyelvtanulás módszerében találtam meg. Ezen kívül csak az iskolában kötelezően tanult angol és német nyelv tankönyveit használtam a nyelvvizsgákra való készülés során.

– Erről a módszerről sokan még nem is hallottak eddig…

 

 

– Én nagy szerencsével a legjobbkor szaladtam bele ebbe a módszerbe nagyapám révén. Ő személyesen ismeri Gaál Ottót, a metódus kifejlesztőjét, akinek huszonhét nyelvvizsgája bizonyítja módszere sikerét. Nagypapám is ezzel a módszerrel kezdett el németül tanulni, és nagyon megtetszett neki, ezért kezembe nyomott egy Kreatív Nyelvkönyvet, mivel tudta, hogy mennyire érdekelnek engem is az idegen nyelvek. Bemutatott a szerzőnek is, aki bevezetett a Kreatív Nyelvtanulás izgalmas világába! Ez annyira bevált nekem, hogy más módszerrel szívesen már hozzá se fognék egy újabb nyelv megtanulásához.

– Mégis, mi a módszer titka?

– A tanulás folyamata meglehetősen újszerű. A fejezetek elején szószedett áll tömör nyelvtani magyarázattal, amelyek segítségével már mi magunk alkotunk mondatokat, így első pillanattól kezdve aktív nyelvhasználóként bővülnek a nyelvi ismeretek. A Kreatív Nyelvtanulás elnevezés is innen ered. A leckékben több száz példamondattal ismerkedünk meg, miközben szinte észrevétlenül megtanulunk hibátlan mondatokat szerkeszteni. A kurzus végére már mintegy kétszáz órát beszélünk az adott nyelven.

A módszer másik sajátossága, hogy figyelembe veszi az egyéni igényeket. Segítségével akár iskola vagy munka mellett is tanulhatjuk a választott idegen nyelvet, mindezt egyedül, tanári közreműködés nélkül, és saját tempónk, igényeink szerint haladhatunk előre. A legfontosabb mégis az, hogy általa, amint az én példám mutatja, valóban használható nyelvi készségeket szerezhetünk.

A módszer rendkívül sokoldalú is. A tananyaghoz tartozó rengeteg gyakorlóoldal és kétnyelvű hanganyag egyszerre fejleszti az írás-, szövegértés-, és beszédkészségünket. Maga a tananyag is nagyon céltudatosan fölépített, a világos és könnyen érthető nyelvtani magyarázatok kizárólag a középfokú követelményekre összpontosítanak. A fokozatosság elvét követve a tananyag fokozatosan válik egyre nehezebbé a 12 lecke folyamán. A nyelvi formulák, szerkezetek elsajátíttatására viszont csak az úgynevezett Kreatív Alapszókincset használja a tananyag, így akik saját igényeik szerint a szókincs bővítésével lassabban haladnak, azok sem maradnak le a nyelvtani ismeretek megértéséről. Mindez az idegen nyelvű beszédkészség fejlesztésében elképesztően hatékony tud lenni. Minden csak a befektetett energián és időn múlik.

– No, és mennyi energiát kell befektetni, ha valaki komolyan gondolja?

– Ki-ki maga szabhatja meg előrehaladásának ütemét, én többnyire egy leckét vettem hetente, és ez elég volt ahhoz, hogy körülbelül három hónap elteltével, miután végighaladtam a tananyagon, rögtön sikerült a középfokú próbavizsgám. A negyedik hónapban már csak a vizsgára való fölkészülésre koncentráltam. Mindezt az iskola mellett, hiszen közben nappali gimnáziumba jártam.

– Melyik nyelv megtanulása volt a legkönnyebb?

– Az eszperantó. Ez köztudottan egy mesterséges nyelv, amelynek éppen az a lényege, hogy bárki könnyen megtanulhassa. A kedvenceim viszont a nehezebbek közt számon tartat francia és spanyol lett, nem számítva persze a norvégot, amelyhez kezdettől erős érzelmi kötődésem van.

– Ennyi nyelvvizsga most már elég lesz, vagy jöhetnek még újabbak is?

– Alig várom az új Kreatív Nyelvkönyvek megjelenését, hogy folytathassam a bizonyítványgyűjtögetést! Nekem a nyelvtanulás a Kreatív Nyelvtanulás módszerével már egyfajta szenvedéllyé vált, nem is tudok, és nem is akarok lemondani róla, ha nem muszáj!

– Felsőfokú nyelvvizsgára való fölkészülésben is hatásos módszer?

– Már bebizonyosodott, hogy hatékony, hiszen haladó angol könyvvel már sikerült a felsőfokú nyelvvizsga. Ezen fölbuzdulva most a decemberi német felsőfokú vizsgára készülök, szóval, nekem nincsenek e felől kétségeim.

– Hol lehet ezzel a módszerrel közelebbről megismerkedni?

– A mezőtúri, és környékbeli közönségnek könnyű dolga van, hiszen a módszer könyvcsomagját hamarosan bemutatják az alábbi helyszínen és időpontban:

 

 

Mezőtúron a Közösségi Házban ( Szabadság tér 17. ) 2017. április 7-én ( péntek) 17-19 óráig.

 

 
Magyarnóta műsor a Búzavirág Dalkörrel

 
Állásajánlat

A Mezőtúri Városi Televízió szerkesztő-riportert keres!

 

Pályázatot kiíró szervezet:

- Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft.

5400 Mezőtúr, Szabadság tér 17.

 

Foglalkoztatás jellege:

- teljes munkaidő (heti 40 óra)

 

Feladatok:

- szerkesztői feladatok ellátása

- riportok készítése

- stúdió beszélgetések készítése

- műsorkészítés folyamatának összefogása

 

Az álláshoz tartozó elvárások:

- kiváló kommunikációs készség

- gyors tanulási kézség

- széles látókör, sokoldalúság

- felelősségteljes önálló és csoportos munkavégzés

 

Előnyt jelent:

- szakirányú végzettség

- vágóprogramok ismerete

- számítógépes ismeret

 

Juttatások:

- bérezés megegyezés szerint

 

A pályázat részeként kötelező benyújtani:

- iskolai végzettséget igazoló okiratok másolatai;

- részletes amerikai típusú, fényképpel ellátott önéletrajz.

 

A pályázat benyújtásának határideje:

- 2017. március 24.

 

A pályázat benyújtásának módja:

- postai úton, vagy személyesen az intézmény titkárságán.

(Levélcím: Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft. 5400 Mezőtúr, Szabadság tér 17.)

 

Bővebb információ:

- Bordács László - felelős szerkesztő

- Telefon: 0656 350-075, 06/20 243-5807

- E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

 

 
A puszta világa

 
Közösségi Ház Mezőtúr Android telefonokon!

- Szeretnénk, ha közelebb állnánk egymáshoz -
Ebből a célból egy vadonatúj okostelefon-alkalmazást fejlesztettünk ki: egy mostanában oly divatos „App“ -t! És ez mire jó? Arra, hogy naprakészen értesüljetek arról, hogy milyen rendezvényeink vannak/lesznek a Közösségi Házban.

Hogyan működik? Az App-on azonnal megtalálod programjainkat, az elérhetőségeinket, és szinte “percre készen” értesít az éppen aktuális rezdezvényeinkről.


Máris letöltheted! Szkenneld le okostelefonoddal a lentebb található “QR kódot”*, vagy lépj be a Google Play Store-ba és keresd meg a “Közösségi Ház Mezőtúr” App-t.
Miért? Mert szeretnénk minél pontosabban értesíteni, aktualizálni benneteket azokról az eseményekről és rendezvényekről, amik a legjobban érdekelhetnek titeket. Szeretnénk továbbá, hogy emlékeztetőt kapjatok, hogy véletlenül se hagyjátok ki valamely kedvenc programotokat (koncertet, tanfolyamot, előadást, konferenciát, stb.).
*Az alkalmazás (egyelőre) az Android operációs rendszerrel ellátott telefonokon fut.

 
Copyright Kelemen Márton © 2010-2014.