Túri Vásár 2014

 

Óriásbábos felvonulás a Túri Vásárban (2013.08.11)

 

Túri Vásár - történet

Mezőtúron - és országszerte is - ismert a "Túri Vásár" neve, híre. Nagyságáról, jelentőségéről legendákat mesélnek, "sátrait" még a népdal is megörökítette. A település városi rangjával megkapta a vásártartás jogát is, esetünkben Túr (mint templomos hely) már az első királyok idejében rendelkezett ezzel a kiváltsággal, a bizonyítékok alapján már 1411 előtt.

A túri vásároknak a középkorban rendkívül nagy jelentősége volt, az a szóbeszéd járta, hogy volt olyan hogy a vásár "egy hétnél is tovább tartott". Emléke azonban élt az emberekben és a város 600 éves évfordulóján a vásár felelevenítésével is emelni akarták az ünnepi hangulatot. Erre 1978-ban került sor. (Előző évben 1977. október 11-14-ig rögzítették a televízió 4-es stúdiójában a Repülj páva '77 műsor keretében egy képzeletbeli túri vásár felvételeit.)

A jubileumi vásár az ország minden részéből idecsalogatta az utazni szerető hazai és külföldről érkező vásárosokat. Az érdeklődés messze túlhaladta az előre elképzeltet, a vásározók létszáma megközelítette a város lakosságának számát. Elhatározódott a szándék: a Túri Vásár megtartásával rendszeres idegenforgalmi látványosságot teremthet a város, mely évszázados hagyományokban gyökerezik. Az újkori vásárok sorában 2003-ban (a város 625. évfordulóján) a XII. Túri Vásárt rendezte meg Mezőtúr.

Az évek során a vásárok programja egyre sokszínűbb lett. Bővült a vásár időtartama is. Rendszeressé vált a Mezőtúrról elszármazottak baráti összejövetelének megszervezése, testvérvárosok küldöttjeinek találkozója, a polgármesterek főzőversenye. A vásár kistermelők és kertbarátok bemutatkozására is lehetőséget teremtett, jó alkalom ez a gazdasági kapcsolatok elmélyítésére, az országgyűlési képviselőkkel a városból elszármazott értelmiségiekkel való eszmecserére is. A vásári program szimfonikus hangversenyek, neves kórusok, zenekarok fellépésével, speciális sportbemutatókkal bővült. A városi látnivalók sokasága, a népművészet utcája, a népszerű énekesek, gyermekműsorok, tűzijáték rengeteg érdeklődőt vonzottak.

Mezőtúrt idén ismételten fesztiválvárosként emlegette a sajtó, immáron 12 éve, hogy a Túri Vásárt megelőző héten az arTúr fesztivál rendezvényei zajlanak a városban. A legkülönfélébb művészeti élet reprezentánsai mutatkoznak be a város és az ide látogató túristák előtt.