Pályázati azonosító: 449108/02688

A Mezőtúri Közművelődési és Sport KN. Kft. főszervezésében 2016. augusztus 9-14 között rendeztük meg az arTúr Fesztivált és az újkori vásárok sorában a 25. Túri Vásárt.

A rendezvénysorozat összeállítását és a programfüzet megjelenését követően munkatársaimmal felkészülve és nagy izgalommal vártuk, hogy végre elkezdődjön a fesztivál.

Augusztus 9-én Herczeg Zsolt polgármester fesztivál megnyitója után az első program Kiss Andrea és Nagy Ferenc tanárok fotókiállítása volt, amelyet koncertek követtek.

Az alapvetően szabadtérre szervezett programok további fellépőit a kedvezőtlen időjárás miatt zárt térben tartottuk meg, de a közönség lelkesedése töretlen volt.

Külön kiemelem Csider István Rendrakás című könyvbemutatóját, a zenei programokat amelyekre sokan látogattak el hozzánk. Örömmel megjegyzeköm, hogy magas színvonalú, műfajukban elismert, nagyon tehetséges művészek jártak nálunk.

A hét vége felé közeledve péntekre az időjárás is jobbra fordult, így a Református Templomkertben került megrendezésre a Líria Társulat - mezőtúri énekesek – és a Dívák Éjszakája című program, amely feledhetetlen élményt nyújtott a több száz fős közönségnek. Ezen a napon 17 órától a fesztiváltér is újra tárt kapukkal várta a rockzene kedvelőit felvonultatva a műfaj képviselőit. Nagy örömünkre a mezőtúri Mementó és Magma zenekarok idén is felléptek a fesztiválon.

Szombaton újra több helyszínen fogadtuk a nézőket, akik a gyermekprogramok mellett újra meghallgathatták a Vivace Kamarakórus csodálatos koncertjét. Aznap este a Best Of Zenekar újra nagy sikert aratott a fesztiváltéren.

Vasárnap a korán kelők már reggel 7 órakor sétáltak a Túri Vásárban résztvevő árusok portékáit szemlélve, amelyek között szép számmal voltak jelen népművész árusok is. A vásári forgatag egész nap töretlen volt, hála a sok árusnak, valamint annak, hogy a tavalyi évhez képest lényegesen jobb időjárás volt, amelynél ideálisabbat el sem tudok képzelni. A színpadi programok 9.40 órától kezdődtek, biztosítva a szórakozást kicsiknek és nagyoknak. A nap folyamán nemcsak a nagyközönségnek kedveskedtünk.

Mezőtúr városvezetése fontosnak tarja a hagyományok ápolása mellett az idősek tiszteletét is, ezért Herczeg Zsolt polgármester köszöntötte az 50. és 60. házassági évfordulójukat ünneplő házaspárokat. 50 éves házassági évfordulójukat ünneplők: Kun Péter és Gonda Róza, Szamosfalvi Imre és Simon Lenke, Csikós Sándor és Gellért Ilona, Arany Mihály Péter és Kőszegi Ilona, Szarka Klára és Varga József. 60 éves házassági évfordulójukat ünneplők: Erdei Gábor és Nagy Ilona Irén, Szabó István és Bíró Ilona. Gratulálunk és további jó egészséget kívánunk!

A programpont megkoronázása a mezőtúri R13 Postagalamb Sportegyesület által biztosított nagyon – nagyon látványos galamb feleresztés volt.

A színpadi programok mellett külön hangsúlyt fektettünk a jubileumi Túri Vásár kísérőprogramjainak színvonalas és látványos hangsúlyozására is. A Mesterségek Terén kézművesek, tárgyalkotó mesteremberek mutatták be szakmájuk csínját-bínját, valamint ingyenesen lehetőséget biztosítottunk a mesterségek kipróbálására is. A tér programkínálatát népi játszóházzal egészítettük ki. Ebben az évben újra rendeztünk főzőversenyt. Az ételek ínycsiklandó illata mellett a főzőhelyek kialakítása is remekbe szabott volt. Pörkölt kategóriában I. hely: Viharsarki Betyárok – dámszarvas pörkölt; II. hely: Gelei Tamás kakaspörkölt; megosztott III. hely: Juhász Sándor – kecskepörkölt és Törökszentmiklós Város Önkormányzata – sertéspörkölt. Egyéb kategória: I. hely: Balog Sándor – topogó; II. hely: Balog Lajos – topogó. Különdíjasok: Simon Bence – kecskepörkölt; Gyalog István – birkapörkölt; Lukács Marcell – vaddisznópörkölt vargányával. Gratulálok a díjazottaknak és köszönjük minden főzőnek a részvételt!

A zsűri tagjai: Szatmári János és Szatmári Zoltán mesterszakácsok, valamint Takács Zoltán.

A fesztiváltéren első alkalommal rendeztünk csocsóversenyt is, amely nagy sikert aratott, ezért jövőre is várjuk a „focistákat”.

A színpadi programokra is nagyon sokan kívácsiak voltak. A délutáni gyermekprogramot követően szerencsénkre még Kovács Kati kérésére sem esett az eső, és a jó idő kitartott Zoltán Erika fergeteges nagykoncertjén is.

Természetesen az itt fel nem sorolt minden fellépőnek köszönjük, hogy produkciójával színesítette a rendezvénysorozatot.

A délutáni motoros bemutató idén is osztatlan sikert aratott, hiszen a látványos elemekkel megspékelt műsor igazi kuriózum volt. A vásári programok mellett városunkat is bemutattuk a vidékről érkezőknek, ezért 10-18 óra között városnéző kisvonat közlekedett, megismertetve építészeti örökségünket. A hét folyamán sok kísérőprogrammal is vártuk a látogatók, amelyek szervezőinek, rendezőinek ezúton is köszönjük az együttműködést. Köszönetem fejezem ki munkatársaimnak is a szakmai munkáért, remek szervezésért, a színvonalas lebonyolításért és a sok jó ötletért, amelyeket beépítettünk a programokba. Idén is minden rendezvény megtekintése ingyenes volt.

A rendezvény főtámogatója Mezőtúr Város Önkormányzata volt.

Ebben az évben is jól jellemezte az összefogást a mezőtúri vállalkozók, magánszemélyek tenniakarása, a rendezvény melletti kiállása, amely mind anyagi támogatás formájában, mind segítségnyújtásban megnyilvánult. Köszönjük támogatásukat!

Bízom benne, hogy jövőre is találkozunk, hiszen a programsorozathoz Önökre is szükség van kedves mezőtúriak!

 

Mezőtúr, 2016. szeptember 21.

Bordács László

ügyvezető